Stell av hortensia

Stell av hortensia

De fleste kjenner hortensia som en blå eller rød stueplante eller blomstrende busk i hagen. Men hortensia finnes i mange ulike farger og varianter, fra små potteplanter til klatrende varianter.

Stell av hortensia

1. Plasser hortensia så lyst som mulig, men pass på at den er skjermet mot skarp sol i blomstringstiden. Den trives i stuetemperatur eller kjøligere, men sett gjerne planten kjølig om natten.

2. Vann den rikelig og pass på at den ikke tørker ut. Bladene bør dusjes daglig. Søl ikke for mye vann på blomstene, da vil de lett bli skjoldete.

3. Hortensia er en surjordsplante og liker ikke kalk. Etter avblomstring og hvileperiode kommer vekstperiode, og det er tid for å gi den tilskudd av surjordsgjødsel.

Skifter farge

Stuehortensia kan påvirkes fargemessig. I nøytral eller svakt sur jord blir blomstene rosa, hvite eller røde. I surere jord frigjøres aluminium, og blomstene blir mer blåfargede. Prøv for eksempel å legge noen rustne spiker ned i blomsterpotten, eller bruk vann med alun (kjøpes på apotek). Rosarøde planter er de letteste å påvirke i blålig retning.

Opprinnelse

Det var den franske botanikeren Philbert Commerson som introduserte Hortensia til Europa. I 1766 var han på en oppdagelsesreise til Asia hvor bare menn fikk lov til å delta. Men Philbert smuglet med seg sin elskede Hortense Barré, ved at hun kledde seg ut som en mann og utga seg ut for å være hans tjener. I løpet av turen ble hun naturligvis avslørt. Men, uansett, i 1769 hadde de med seg en vakker plante tilbake. Og selvfølgelig ble den oppkalt etter den vakre Hortense.

Tips!

Etter avblomstring kan stuehortensia plantes ut i hagen. Plasser den lunt og dekk den til om vinteren!

Hortensia >>