Stikkelsbær – slik dyrker du dine egne

Skap gode sommerminner for nye generasjoner med nostalgiske stikkelsbær i hagen. Disse deilige bærene får nå sin velfortjente renessanse.

Stikkelsbær – slik dyrker du dine egne

Vitenskapelig navn: Ribes uva-crispa

Klassikeren stikkelsbær fører tankene tilbake til både besteforeldres og oldeforeldres gamle hager. Det er noe gammeldags ved denne bærbusken, og nettopp derfor har den blitt trendy igjen.

Stikkelsbær er i familie med rips og solbær, og for noen tiår siden var det vanlig å ha alle disse tre bærbuskene i hagen. Mens rips og solbær gjerne sto sammen og struttet med sine fargesterke bær, fikk stikkelsbærbusken hos mange en bortgjemt plass for seg selv. Kanskje fordi de fleste stikkelsbærbusker har torner som, ja… stikker litt. Stikkelsbær gjør ellers ikke så mye ut av seg med sine grønne blomster, men du verden så gode bærene er – og dessuten sunne, proppfulle av vitamin C.

Ulike sorter stikkelsbær

Det finnes ulike varianter av stikkelsbær, med til dels ulike egenskaper. De fleste trives i herdighetssone 1 til 6, noe som tilsier at mange kan dyrke stikkelsbær i egen hage. Som regel blir stikkelsbær til en busk på cirka 100 cm, men du kan også kjøpe stikkelsbær på stamme som blir til et lite tre på cirka 150 cm.

Bærene kan være gule, grønne, røde eller lilla i fargen. Formen varierer også, fra helt runde til mer avlange, og de kan ha mer eller mindre hår. Bærene er større enn rips og solbær, og de henger ikke i klaser slik rips og solbær gjør. Mange tenker på stikkelsbær som veldig syrlige bær, men smaken varierer etter sorten. Det finnes søtere typer som definitivt er verdt å prøve!

Se alle våre stikkelsbærbusker

Tips! Hva med en spennende krysning mellom stikkelsbær og solbær? Sjekk ut jostabær, som får store svarte bær med stikkelbæraktig smak.

Planting og stell av stikkelsbær

Det er enkelt å lykkes med stikkelsbær, og busken krever ikke mye stell etter at den har etablert seg. Om du vil ha mange, store og søte bær, bør du plassere busken i solen. Selve plantingen er det best å gjøre på enten våren eller høsten, da er det litt svalere og mer naturlig vanning i form av regn.

  1. Sett busken i en bøtte med vann mens du gjør klart for planting.
  2. Grav en skikkelig grop, løs opp jorden langt ned i hullet og fyll på med plantejord.
  3. Tilfør kugjødselkompost for å optimalisere veksten.
  4. Plant i samme høyde som buskene står i potten, og trykk jorda rundt lett til.
  5. Vann godt med en gang etter planting og med jevne mellomrom gjennom hele den første sesongen vekstsesongen.
  6. Dekk gjerne bakken rundt buskene med gressklipp eller dekkbark, for å beholde fuktigheten i jorden og hindre ugress fra å stjele ressursene i bakken.

Gjødsel

Busker som har etablert seg trenger moderat med gjødsel, litt kugjødsel om våren er som regel nok. 

Vanning

Etter hvert vil stikkelsbærbusken klare seg med vannet den får fra bakken naturlig, så sant det ikke blir en veldig tørr sommer. Men det første året, før røttene har etablert seg skikkelig, bør du sørge for å vanne jevnlig.

Beskjæring

Stikkelsbær bør helst beskjæres hvert år, i likhet med slektningene rips og solbær. Klipp av de eldste grenene på våren, slik at ingen grener blir mer enn fem år gamle. Se på fargen på grenene når du beskjærer, de eldste grenene er mørkest. Bruk en beskjæringssaks og klipp av helt innerst ved hovedstammen. På denne måten får du alltid nye, friske grener som bærer godt med bær.

Høsting av stikkelsbær

De fleste varianter av stikkelsbær er høsteklare i juli til august, men tidspunktet for høsting avhenger av hva du skal bruke bærene til.

Skal du lage syltetøy eller gelé, er det lurt å plukke bærene litt før de modnes helt – da er de faste og syrlige og passer perfekt i gelé og syltetøy. Både stikkelsbærgelé og -syltetøy kan brukes som pålegg eller ved siden av kjøttretter på samme måte som ripsgelé.

Skal du spise bærene rett fra busken, eller bruke dem ferske i desserter eller bakst, bør de være helt modne. Da er de søtere og bløtere. Hva med en deilig stikkelsbærpai eller stikkelsbærpavlova i sommer?

Vanlige problemer med stikkelsbær

Skadedyr og andre planteproblemer kan ramme de fleste planter. For stikkelsbær har meldugg tradisjonelt vært en utfordring – denne soppsykdommen som både hemmer veksten og ser litt ekkel ut. Men ikke la det stoppe deg fra å plante stikkelsbær! Meldugg er først og fremst et problem på gamle varianter av stikkelsbær. Gjennom årenes løp har det blitt avlet fram en rekke sorter som er motstandsdyktige mot meldugg, og det er disse det selges mest av i dag.

Kjøp stikkelsbærbusker


TIPS FRA GARTNEREN
Miriam Gysling, gartner og kundeservicemedarbeider på Plantasjen, med ekstra interesse for potteplanter generelt og kaktus og Philodendron spesielt.
 

Andre planteguider for bær

Spør våre gartnere

Lurer du på noe om plantene du har hjemme, om dyrking eller hage? Våre gartnere og planteeksperter svarer deg gjerne. Still oss et spørsmål i vårt forum Spør Plantasjen.

Du er her:


Stikkelsbær

Ø22 cm, Gul

299,-
Les mer

Jostabær 'Josta' oppstammet

Høyde 70-90 cm, Svart

599,-
Les mer

Stikkelsbær HINNONMÄKI RÖD

Ø22 cm, Rød

299,-
Les mer

Stikkelsbær 'Invicta'

Ø22 cm, Grønn

299,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen