Storhjelm – planting og stell

Storhjelm er en art av flerårige hageplanter med omtrent 300 arter. To av disse forekommer naturlig i Norge, mens mange andre arter er vanlige som stauder i hagen. Storhjelm har fått navnet sitt etter blomstens hatt- eller hjelmlignende form.

Storhjelm – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latinsk): Aconitum
Familie: Ranunculaceae (Ranunkelplanter)

Planting av storhjelm

Storhjelm er en staude, det vil si en flerårig plante som blomstrer år etter år. Den trives best i moderate mengder sollys, så den må gjerne plantes i halvskygge i hagen. Jorden bør være næringsrik og fuktig.

De ulike variantene blir mellom 70 og 130 centimeter høye, og de bør plantes med ca. 30-35 centimeter avstand. Enkelte storhjelmer kan bli enda høyere, og spesielt de ville variantene kan bli opptil to meter høye.

Er storhjelm giftig?

Ja – storhjelm er giftig siden den inneholder nervegiften akonitin. Visse arter av storhjelm kalles på engelsk for «The Queen of all Poisons» – alle gifters dronning.

Historisk sett har storhjelmen blitt brukt både som legemiddel på grunn av de bedøvende egenskapene, og som gift til såvel mord som henrettelser. Som eksempel sier den greske mytologien at Medea forsøkte å forgifte Theseus med storhjelmgift. I 2014 rapporterte britiske Daily Mail at en gartner kan ha mistet livet etter å ha vært i kontakt med storhjelm, men senere undersøkelser viste at dødsårsaken sannsynligvis ikke var storhjelmen.

Storhjelmen er heldigvis ingen velsmakende plante, noe som gjør ulykkestilfellene svært sjeldne. Hvis du har åpne sår bør du være spesielt forsiktig dersom du håndterer storhjelmen, men det er lite sannsynlig av man kan få i seg en dødelig dose av giften, med mindre du faktisk spiser hele planten.

Men om ulykken mot all formodning skulle være ute, og du har mistanke om forgiftning, gjør du følgende:

  • Ring 113 og be om å bli satt over til giftinformasjonen. 
  • Gi den forgiftede personen medisinsk kull hvis mulig.
Hvis du vil vite mer, kan du lese om planten hos giftinformasjon – storhjelm.

Storhjelmens mange former – liste over varianter

Den finnes i flere ulike arter og farger, drøyt 300 arter i slekten. For eksempel er klassikeren venusvogn mørk blå eller lilla, eller hvit. Det de har til felles er blant annet at de har rette, ugreinede stilker og blomster i klaser. Familien Aconitum er stor – og giftig. De tilhører ranunkelplantene og er også i slekt med blant annet blåveis, ballblom og akeleie. Her er noen av storhjelmartene du kan støte på i naturen eller hos blomster- og hageforhandleren din.

  • Venusvogn
    Kan forekomme viltvoksende, men ikke like vanlig som den nordiske storhjelmen. Har flotte klaser med lilla blomster høyest opp på stilken og blir over en meter høy. Bladene er glatte, i motsetning til de mer hårete blomsterbladene til den nordiske storhjelmen. Forekommer naturlig i Norge enkelte steder, men er også en staude som brukes som hageplante.
     
  • Tyrihjelm
    Den eneste blant artene som ofte forekommer som viltvoksende, stort sett i norske fjelltrakter. Kan bli opptil to meter høy og har vanligvis matte, lilla blomster. Den er i slekt med revehjelmen som er mer vanlig i Sør- og Sentral-Europa.
     
  • Hagestorhjelm
    Hybridplante som det er vanlig å ha i hagen. Finnes i mange fargevarianter.
     
  • Oktoberhjelm
    Aconitum carmichaelii. Kommer opprinnelig fra Asia, men har blitt en populær hageplante i Skandinavia. Den blomstrer sent, noe som bidrar til en mer langvarig fargerik hage.
     
  • Revehjelm
    Slektning til den nordiske stormhatten, men forekommer ikke naturlig i norsk natur. Har gule blomster.
     
  • Dvergstorhjelm
    Aconitum hookeri. Som navnet antyder, er det en mindre variant i slekten.

Når blomstrer storhjelm?

Storhjelm blomstrer vanligvis sent på sommeren. Enkelte arter kan blomstre så sent som i september. Dette gjør dem til verdsatte hageplanter for hagedyrkere som ønsker å bevare hagens farger og dufter til langt ut på sensommeren, og til og med ut på høsten.

Fordi storhjelm finnes i både i naturlig form og som kultiverte hybrider kan det være lurt å spørre selgeren av storhjelm om når din art kommer til å blomstre.

Forplantning

Storhjelmplanter forplantes vanligvis gjennom deling, det vil si ren fysisk deling av en eksisterende storhjelm der planten med røtter og alt deles og beskjæres, for siden å kunne plantes i to eller flere nye planter. Vær oppmerksom på at delingen ikke alltid lykkes, og delingen bør foretas tidlig på våren eller sent på høsten for at det skal være størst mulighet for godt resultat.

Storhjelm på andre språk

«Monks-hood» («munkehette») eller «Wolfsbane» («ulvebane») er to navn som brukes for storhjelm på engelsk. På norsk har planten tidligere blitt kalt for tilsvarende navn, for eksempel «munkehette» eller «ulvehjelm».

Det latinske navnet aconitum kommer fra «akoniton», et gresk navn på en giftig plante som ble kjent gjennom den greske filosofen Xenofon.

Veiledning ved kjøp av storhjelm

Når du skal kjøpe storhjelm bør du tenke på følgende:

  • Storhjelmer er som sagt giftige. Hvis du har små barn eller dyr som gjerne spiser på plantene i hagen, bør du kanskje velge en annen staude. 
  • De bør ikke plantes for tett, for da kan det hende de ikke får tilstrekkelig med sol eller næring fra jorden. Det kan være lurt å gå ut fra tommelfingerregelen om minst 30 cm mellom hver plante. 
  • Forhør deg hos planteforhandleren om når din sort kommer til å blomstre, og hvilken farge blomstene har. Det finnes mange typer, og fargeskalaen går i alt fra hvite til mørk blå eller lilla blomster. 
  • Kjøp gjerne næringsrik jord for å gi storhjelmene best mulige vilkår, for eksempel jord med naturgjødsel .

Lignende planter

For de som ønsker et alternativ til storhjelm så finnes det flere vakre planter i ranunkelplanteslekten. Ridderspore er en slik plante der flere av sortene har blomster som minner om storhjelmene. Men ridderspore er, akkurat som hjelmslekten, giftig. Til og med enkelte lupiner kan minne om storhjelmer utseendemessig.

Les mer

Ti gylne regler for vanning >>
Stauder – slik lykkes du >>
Jordskole >>

Du er her:


Redskapssett

Lengde 38 cm

5990
Les mer

Vannkanne galvanisert

5 L, Grå

249,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen