Strelitzia – fakta og råd om stell

Strelitzia er den grønne trendplanten som har tatt Norge med storm. Den har fantastisk vakre og store blader, og kan bli høy som et tre. Perfekt om du vil ha et tropisk innslag i hjemmet.

Strelitzia – fakta og råd om stell

Vitenskapelig navn: Strelitzia
Familie: Paradisfuglblomstfamilien (Strelitziaceae) 

Mange bruker planter som dekorative møbler i hjemmet, og Strelitzia er en ypperlig plante om du vil gi liv til interiøret. Med sine store, bananplanteliknende blader blir den raskt et grønt og frodig blikkfang i rommet, og den kan bli imponerende stor – flere meter høy, med rett stell.

Stelletips for Strelitzia 

Tilstrekkelig med lys og vann er det viktigste Strelitzia trenger for å ha det bra. Velg en potte med hull i bunnen, og plasser den på en lun og lys plass.

 • Lys
  Som tropiske planter flest, vil også Strelitzia ha det lyst. Sett den på et sted hvor lyset kommer til hele dagen, men unngå direkte sollys i timesvis.
 • Temperatur
  Vanlig stuetemperatur fungerer fint for denne planten. Den liker imidlertid ikke kald trekk og tåler ikke temperaturer under 10 grader. Ved rundt 15 grader vil den slutte å vokse.
 • Luftfuktighet
  Strelitzia liker å ha det fuktig rundt seg. Spray gjerne planten med lunkent vann jevnlig, og ikke sett planten rett ved peisen eller varmepumpen – der det ofte er tørr luft.
 • Gjødsel
  Med nok lys og vann vokser Strelitzia seg frodig og fin uten mye næring, men du kan gjerne gi litt flytende, korttidsvirkende næring cirka én gang i måneden i sommerhalvåret. – følg anvisningen på pakken.

Hvordan vanne Strelitzia?

Planten er tørst, og du må derfor vanne relativt mye. Jorden skal være jevnt fuktig, men ikke bløt. Akkurat hvor mye avhenger av både størrelsen på planten, plasseringen og tiden på året. Planten trenger mer vann i sommerhalvåret enn på vinteren, for eksempel.

Det beste er å vanne fra bunnen, og det er derfor viktig å velge en potte med hull i bunnen. Løft på potten for å sjekke om den er lett eller tung. Det gir deg som regel en bedre indikasjon på om det er på tide å vanne enn å bare kjenne på jorda med fingeren. Sørg for å fjerne eventuelt overflødig vann etter en stund, slik at det ikke blir stående vann igjen i potten over tid.

Flytt Strelitzia ut om sommeren

Du kan gjerne ta med deg Strelitiziaen ut når sommervarmen kommer, den trives ute i både sol og skygge så lenge temperaturen ikke synker til under 10 grader.

Potte om Strelitzia

Løft planten ut av potten for å sjekke om den bør plantes om. Hvis det er mange røtter rundt jordklumpen, er det på tide med omplanting. Veksten hemmes nemlig dersom røttene fyller potten helt. Bytt til en potte som er 2–3 cm større i diameter, slik at planten får rom til å vokse og ny god jord – for eksempel Plantasjens premium blomsterjord blandet med ¼ perlite.

Les også: 
Omplanting – slik lykkes du

Ta avlegger av Strelitzia

Planten kan deles, slik at du får flere planter. Ta planten ut av potten, og finn et sideskudd med røtter. Del sideskuddet forsiktig fra morplanten, og pass på at du får med røttene. Plant avleggeren i en ny potte med litt god jord, og vips så har du en ny liten plante.

Vanlige problemer med Strelitzia

Overvanning er generelt det største problemet planter lider under. Ved for mye vann blir bladene gule, og har planten stått i vann over tid kan du se at stilkene begynner å råtne fra bunnen. Brune kanter på bladene tyder på for lite vann. 

De fleste planter kan bli angrepet av små skadedyr, og de fine bladene på Strelitzia kan være fristende for både skjoldlus, ullus og trips. Sjekk planten din for skadedyr jevnlig, så blir det enklere å bli kvitt dem om uhellet skulle ramme.

Les også:
Skadedyr på inneplanter – slik blir du kvitt dem

Ulike typer Strelitzia

Her i Norge er vi best kjent med Strelitzia som en grønn potteplante, men i sitt opprinnelig habitat får den fantastiske blomster som pollineres av fugler. For å få blomster, må planten har veldig mye lys. Derfor er det relativt sjelden å se blomster på Strelitzia her i nord.

 • Strelitzia ‘Nicolai’
  Den desidert vanligste varianten i Norden. Med sine store grønne blader som vokser i vifteform, har denne planten blitt en favoritt for mange. Kanskje en av de mest trendy plantene i Norge. Kan få blomster i hvitt og lilla.
 • Strelitzia ‘Reginae’
  En vanlig prydplante i tropiske områder. Kalles også paradisfuglblomst. Selve blomsten er oransje og blå, og den selges som avskåren blomst over store deler av verden.
 • Strelitzia ‘Augusta’
  Kalles også hvitfuglblomst, eller formelt Strelitzia ‘Alba’, og får – som navnet tilsier – hvite blomster. 

Se alle våre Strelitzia

Fakta om Strelitzia 

 • Strelitzia finnes naturlig i Sør-Afrika, i Sør-Amerikanske land som Brasil og på Madagaskar.
 • I sine naturlig vekstområder kan de største Strelitziaene blir over 10 meter høye, 
 • Bladene på Strelitzia får med tiden slitte og flikete kanter. I tropiske strøk gjør dette at de tåler vind bedre. Her i det kalde nord er det med på å gi planten en karakter av levd liv. 
 • Planten fikk navnet Strelitzia av den britiske biologen Joseph Banks, som kalte planten opp etter Storbritannias dronning fra 1761 til 1818 – dronning Charlotte av Mecklenburg-Strelitz. 
   


TIPS FRA GARTNEREN
Miriam Gysling, gartner og kundeservicemedarbeider på Plantasjen, med ekstra interesse for potteplanter generelt og kaktus og Philodendron spesielt.
 

Flere tips og råd

Spør våre gartnere

Lurer du på noe om plantene du har hjemme, om dyrking eller hage? Våre gartnere og planteeksperter svarer deg gjerne. Still oss et spørsmål i vårt forum Spør Plantasjen.

Du er her:


Perlite

6 L

9990
3 for 299,-
Les mer

Strelitzia nicolai

Høyde 80 cm, Grønn

499,-
Les mer

Premium blomsterjord

4 L

5990
Les mer

Plantenæring universal

3 L

269,-
Les mer

Strelitzia nicolai

Høyde 70 cm, Grønn

399,-
Les mer

Strelitzia ‘Nicolai’

Høyde 150 cm, Grønn

2499,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen