Surjordsplanter – slik lager du et surjordsbed

Elsker du praktfulle rhododendron, azalea, lyng, japansk lønn, hortensia, magnolia, konvallbusk, laurbærhegg eller blåbær? Da er kanskje et surjordsbed i hagen noe for deg? Her kan surjordsplantene samles i det de helst vil ha; jord med lav pH-verdi.

Surjordsplanter – slik lager du et surjordsbed

Alle surjordsplanter trives i fuktig, moldrik jord med lav pH-verdi, altså sur jord. Om du eier en skogstomt, er jorden ofte naturlig sur på grunn av bar fra trærne som brytes ned. Men du kan helt fint plante surjordsplanter på andre steder også, du må bare gjøre jorden surere der du vil plante dem. Det mest effektive er å lage et surjordsbed der du samle flere surjordplanter. Da blir plantene lettere å stelle, og de trives faktisk også bedre i grupper.

Les også
Woodland – ta skogen inn i hagen

Du kan plante stauder i surjordsbedet også, men pass på at det er stauder som vil ha, eller i det minste tolererer, sur jord. Eksempler på slike stauder er japanspir, arendspir, småhjerte, løytnantshjerte, alunrot, bregner og ulike typer primula.

Hvordan gjøre jorden sur?

Om du ikke har en naturlig sur jord, kan du lage det selv ved å blande jorden på stedet med grov, revet torv. Jorden blir enda bedre om du i tillegg blander inn litt kompost og grus (2–5 mm) samt furu- og granbar. Kompost av løv fra eik og bøk kan også brukes. Eikeløv råtner langsomt, men i dette tilfellet er det faktisk en fordel. Det er også mulig å kjøpe sur jord, for eksempel Plantasjens Rhododendronjord.

Foto: Liselotte Roll

Hvor skal surjordsbedet plasseres?

Noen surjordsplanter trives i sol og andre i skygge, men en lys og vestvendt plassering i le for vinden fungerer for de fleste – lyst, men ikke midt i solsteiken. Har du ikke et naturlig sted mot vest, kan du lage et ved å beskytte mot vind, sette opp et pilegjerde eller plante en hekk. På den måten legger du også til rette for et gunstig mikroklima. Det er son regel naturlig å anlegge surjordsbedet inntil huset, et stor stein eller et vakker tre. Noen steder er det mulig å finne et passende sted i en skogsbakke eller liknende. Det du bør prøve å unngå er å plassere bedet midt på plenen, uten beskyttelse for vær og vind.

Noen planter krever mye sol, mens andre (for eksempel hosta) klarer seg bra i skyggen. Velg planter som trives der du skal plante dem.

Grav ut eller bygg i høyden

Når du har valgt stedet for surjordsbedet, kan du enten grave ut eller bygge bedet i høyden. Det siste er ofte det letteste. Bygger du i høyden kan du bruke torvblokker, steiner eller stokker som kanter. Bedet bør være minst 30 cm dypt, men aller helst 50 cm – da trives så å si alle surjordsplanter. Legg tykk papp i bunnen for å kvele eventuelt ugress.

Les også
No dig staudebed – lag et nytt bed uten å grave

Vanning

Et surjordsbed holder godt på vannet. Du bør vanne i etableringsfasen, nå plantene utvikler røtter, men etter dette trenger du bare å vanne ved vtørke. Hvis du har laget kanter av torvblokker, kan du imidlertid vanne disse skikkelig de første årene.

Er det mye kalk i vannet der du bor, er det bedre å vanne med regnvann som er naturlig surt. Du kan også velge planter som feller bladene sine på vinteren, siden de lagrer mindre kalk.

Gødsel

Det er veldig lite gjødsel som skal til i et surjordsbed. Og hvis du skal gjødsle, er det rhododendrongjødsel som gjelder. Du kan også legge et veldig tynt lag med kompost oppå bedet cirka én gang i året.


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og rådDin handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen