Svarthyll – planting og stell

Den søtduftende svarthyllen er populær både som pynteplante og for sine brukelige plantedeler, som vi kanskje er mest vante med å smake i saftform eller i brennevin. Det finnes også geléer og likører som er laget på svarthyllbærene, som oftest plukkes nærmere høsten.

Svarthyll – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latinsk): Sambucus nigra
Familie: Moskusurtfamilien (Adoxaceae)

Dyrk søtduftende svarthyll

For deg som vil komme i gang med å plante svarthyll i hagen, finnes det noen gode retningslinjer man bør kjenne til for at svarthyllen skal trives og utvikles best mulig. Selv om den trives bra og kan vokse i de aller fleste jordsmonn, foretrekker den en litt sur, næringsrik og humusrik jord. Den vil gjerne stå direkte i solen, der den får godt med lys, men klarer seg fint i halvskygge også. Dette kan variere litt, avhengig av hvilken sort du kjøper.

Svarthyll kan du forøke med frø du sår på høsten, i hvertfall når det gjelder de rene sortene. Ellers er det stiklinger som gir best sjanse for å lykkes, og planting bør skje i mars – april måned.

Slik planter du

 • Om du skal ta en stikling, er det enklest å gjøre dette på høsten. Ta da en bit av en gren med en uutsprunget knopp på, og plant den inne, i en krukke med sandblandet jord og god drenering.
 • La den få vokse seg til inne i vinterhalvåret, før tiden er klar for utplanting når våren nærmer seg.
 • En ferdig plante (dyrket i krukke, noe de fleste svarthyllplanter er), kan plantes i hele sesongen.
 • Grav en grop på plassen du har valgt ut for svarthyllen din, og sett ned planten din her. Om du ikke allerede har en næringsrik og humusrik jord, kan du med fordel fylle på med slik jord igjen, når du har satt ned planten. Du kan med fordel også gjødsle litt ekstra med nitrogenrik gjødsel direkte der du plantet.
 • Vann rikelig så snart plantingen er ferdig, og forsøk deretter å holde svarthyllplantene jevnt fuktige under hele vekstsesongen.
 • I sommerhalvåret bør du unngå å gjødsle svarthyllen din.

Stell og beskjæring av svarthyllbusker

Beskjær svarthyllbuskene dine allerede i ung alder for å skape forutsetninger for en god grunnform. Dette gjøres enklest på tidlig vår, og prøv da å beskjære veldig sparsomt. Om du heller vil at busken skal vokse opp til å bli et tre, er det bare å la det være igjen én, eller et lite antall stammer. Om du har en av de gulbladige sortene av svarthyll, må du beskjære litt mer, og sørge for å ta bort omtrent en tredjedel av de eldste grenene hvert år – for at den skal beholde sine kraftige farger.

På våren kan du med fordel gjødsle svarthyllen din med nitrogenrik gjødsel, for eksempel hønsegjødsel. Hopp over gjødslingen om sommeren.

Vann alltid rikelig når du planter, og la ikke svarthyllen tørke helt ut mellom vanningene.

Slik trimmer du svarthyllen din

Når svarthyllen har fått et par år på baken, er det fint å trimme den med et par års mellomrom. Rensk bort dårlige og gamle grener for å gi plass til nye, og om du virkelig vil friske opp busken, kan du til og med klippe den helt ned til bakken.

Beskytt mot skadedyr

Svarthyllen er dessverre et populært bytte for skadedyr, så for å gi svarthyllbusken din et hyggelig liv, må du ofte utføre skadedyrbekjemping. Om svarthyllen står for tørt, kan den ofte rammes av svarte bladlus. Disse er vanskelig å bli helt kvitt, men å spyle med en hard vannstråle kan bli kvitt de fleste ihvertfall. Fugler og større insekter spiser også bladlus, så de hjelper til på sitt vis. Det som er godt å vite er at svarthyllen sjelden tar skade av disse, så det handler mer om at vi ikke trives med tanken på å ha uhyrene der.

Det finnes effektive og miljøvennlige produkter for skadedyrkontroll, som forebygger og forhindrer at plantene dine rammes av skadedyr- eller sykdomsangrep.

Svarthyllbusk

En vakker busk for alle hager

Vi er nok mange som sitter med gode barndomsminner fra kaffepauser på solfylte plattinger, der man drakk svarthyllesaft og spiste kanelboller i de søte sommerdagene. Og for deg som ikke har disse minnene enda, er det aldri for sent å skape dem. Svarthyllen, med sin raske og ivrige vekst, og karakteristiske søte duft, er en fantastisk busk å ha i hagen. Ikke bare på grunn av fryden den er både for øyet og nesen, men like mye for bruken du får av både blader og bær.

Uansett om planen er å plante en hekk eller en enkelt busk, er svarthyllen et godt valg, som vil gi deg glede i mange år fremover. En glede som hver sommer kommer fra de kremhvite blomstene som skyter frem mellom mai og juli, til høsten, da bladene i stedet byr på typiske røde og gule høstfarger i hagen.

En svarthyllbusk blir som oftest rundt 4–5 meter høy, og kan kjennes igjen på grenenes hvite marg og de lilla bladene som sitter ytterst. Under blomstringstiden, som normalt er mellom mai og juni, kan man til og med kjenne igjen svarthyllen på blomstene. Disse sitter sammen i store og brede kremhvite klynger, som dufter herlig. En perfekt plante for deg som vil skape en hage som vil gi herlige duftminner i flere generasjoner fremover.

Svarthyllfakta

 • Man kan lage svarthyllsaft av svarthyllblomstene.
 • Bærene må ikke spise umodne eller rå.
 • Før i tiden trodde man svarthyllen gjorde at gode husånder ble igjen på gården.
 • Viktig at du ikke forveksler den ekte svarthyllen med rødhyll og sommerhyll – som er giftige. Blomstene må være flate og ikke klyngeformede.
 • Kalles også for hyll eller hyllebusk i deler av landet.
 • Svarthyllen vokser raskt og ivrig.
 • Trives og er hardfør i plantesonen 1 – 5.

Les mer

Jordskole - best mulig jord til plantene dine >>
Finn dine favoritter i vårt store sortiment av hageplanter >>
Gjødningsskole >>
Bekjempelse av ugress og skadedyr >>

Du er her:


Svarthyll E
Medlem 40%

Svarthyll E

Ø22 cm, Hvit

279,-
Les mer

Vannkanne galvanisert

5 L, Grå

249,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen