Syrinhortensia – planting og stell

Syrinhortensia – planting og stell

Syrinhortensia er blant de aller vakreste plantene i høsthagen. Denne prydbusken er både hardfør og forholdsvis enkel å lykkes med, og den byr på imponerende blomsterprakt fra sensommeren til langt ut på høsten.

Vitenskapelig navn: Hydrangea paniculata
Familie: Hortensiafamilien (Hydrangeaceae)

Lenge etter at sommerblomstene har takket for seg, bringer syrinhortensiaen fortsatt farge og liv til hagen. Dette gjør den til et sikkert kort for deg som vil forlenge sommerfølelsen. Teknisk sett er ikke blomstringstiden så lang, men høybladene (de vi tenker på som blomstene på planten) sitter på helt til snøen kommer – faktisk gjennom hele vinteren, i mange tilfeller. Flere varianter trives i opptil herdighetssone 5, og syrinhortensia er derfor et godt alternativ i mange norske hager.

Ulike typer hortensia

Det er lett å gå seg vill i en verden av hortensia. Det finnes nesten 200 ulike sorter i hortensiafamilien, i forskjellige former og farger. Her er de vanligste:

 • Hagehortensia / Stuehortensia (Hydrangea macrophylla)
  Den aller vanligste hortensiaen. Botanisk sett er det den samme planten som brukes både som hageplante og inneplante, men det finnes ulike varianter som trives best henholdsvis ute og inne. 
 • Syrinhortensia (Hydrangea paniculata)
  En av de vakreste høstbuskene i hagen. Blomster med kjegleformede blomsterklaser fra sensommeren til snøen kommer. Skifter ofte farge i løpet av sesongen.
 • Vierhortensia (Hydrangea arborescens)
  En flott busk for sensommeren. Blomstrer med imponerende store, runde blomsterklaser. 
 • Klatrehortensia (Hydrangea anomala petiolaris)
  En klatreplante som trives i solen, blomstrer på forsommeren og får flotte høstfarger. 


Høstens motsvar til syrinen

Syrinhortensia har egentlig ingenting med syriner å gjøre, annet enn at blomsterklasene kan minne om syrin – og at begge buskene ofte har en fantastisk duft. Blomsterklasene på syrinhortensiaen er karakteristisk kjegeformet. Fargen på blomstene varierer etter sort, og mange skifter også gradvis farge i løpet av sesongen – ofte fra mer eller mindre hvit til mer eller mindre rosa, men det finnes også andre fargekombinasjoner.

Plante syrinhortensia

Alle planter bør plasseres der de har de beste forutsetningene for å trives. Syrinhortensia trives i både sol og halvskygge. Sol gir rikest og finest blomstring, men planten vil aller helst beskyttes for den sterkeste direkte solen. Syrinhortensia liker ikke å ha det tørt. Det enkleste er derfor å plante den i bakken, der tilgangen på vann er bedre enn i en potte. For å dekke jorden og hjelpe den til å holde på fuktigheten, kan det være lurt å plante markdekkende planter rundt syrinhortensiaen, for eksempel Storkenebb.

Syrinhortensia kan plantes fra tidlig på våren og helt til frosten kommer på høsten. Det er imidlertid viktig at planten får vann jevnlig i etableringsfasen, og vi anbefaler derfor å plante enten på våren eller høsten. Da regner det som regel mer enn midt på sommeren, og du slipper å vanne like ofte.

Du kan plante syrinhortensia i potte også, men det krever litt ekstra oppmerksomhet fra deg – spesielt når det kommer til vanning. Du bør også ta høyde for at vinteren kan bli for tøff, det er dessverre ingen garanti for at planter i potter overlever vintersesongen. Selv om syrinhortensiaen vokser sakte, bør potten være stor og romslig, slik at planten ikke tørker ut så lett. La planten stå ute om vinteren, men sett den under tak om du har muligheten. Det kan også være lurt å velge en variant av syrinhortensia som tåler å stå i minst én herdighetssone over der du bor. Velg en som tåler H5 om du bor i H4, for eksempel. Dette tipset gjelder for de fleste busker og trær som plantes i potter.

Jord til syrinhortensia

Syrinhortensia trives i næringsrik, veldrenert og fuktighetsbevarende jord med litt lav pH. Bland jorden på stedet med hortensiajord eller rhododendronjord.

Stelletips for syrinhortensia

Syrinhortensia er ingen kravstor plante, men som andre typer hortensia er den ikke glad i å tørke ut.

Vanning

Vann rikelig og regelmessig. Jorden skal være lett fuktig, verken for tørr eller for våt. Selv om syrinhortensiaen er tørst, er den ikke en sumpplante – den skal ikke stå i vann.

Hvis du har plantet i bakken, er risikoen for overvanning minimal, overflødig vann vil renne bort. Så vann mye, spesielt det første halvåret. Du kan for eksempel la vannsprederen stå på i cirka 2 timer 2–3 ganger i uken – mindre om det regner mye og mer om det er ekstra varmt og tørt. Etter hvert som planten har etablert seg, kan du vanne mindre og sjeldnere.

Hvis du har plantet i potte, må du passe på vanningen så lenge du har planten – både at den får nok vann og at den ikke drukner. En potte med hull i bunnen er det viktigste, slik at overflødig vann kan renne ut av potten. En innerkrukke i plast er også et godt tips, siden den holder bedre på fuktigheten.

Gjødsling

Gjødsle med rhododendrongjødsel eller surjordsgjødsel én gang på våren, følg anvisningen på gjødseltypen du velger.

Beskjæring

La gjerne blomstene sitte igjen over vinteren, de er ofte dekorative med frost på. Rist bort snøen fra greiene, slik at de ikke knekker. Når våren banker på døren, kan du klippe ned blomstene fra i fjor og glede deg til nye blomster på sensommeren.

Syrinhortensia kan beholde kronbladene gjennom vinteren, noe som gjør busken til et dekorativ element i hagen året rundt.

Annen beskjæring er ikke nødvendig, men syrinhortensiaen blomstrer på årets skudd og tåler beskjæring om du skulle ønske det. Du kan for eksempel beskjære grener som er lenger enn andre eller tynne ut ved å fjerne eldre grener. Dette bør i så fall gjøres i overgangen mellom vinter og vår.

Ulike sorter syrinhortensia

Når du skal velge syrinhortensia, er det spesielt to ting du bør tenkte på; hvor stor plass du har til planten og hvilken herdighetssone du bor i. De ulike sortene har varierende høyde, alt fra 50 til over 200 cm som fullvoksne. Mange varianter trives godt i opptil H5, men ikke alle. For å lykkes er det viktig å ta hensyn til dette, men ellers er valget stort sett en smakssak. Fargen på blomstene har mye å si for de fleste. Det finnes også varianter som er stammet opp som et lite tre. Her er noen av våre favoritter:

 • Syrinhortensia ‘Limelight’ kan bli opptil 2 meter høy med tiden. Den får limegrønne blomster som i løpet av sesongen skifter farge til ulike toner av hvitt, rosa og grønt. Trives i H1 til H5.
 • Syrinhortensia ‘Silver Dollar’ blir omkring 1,5 m høy som fullvoksen. Denne varianten har hvite blomsterstander som gradvis blir mer rosa. Trives i H1 til H5.
 • Syrinhortensia ‘Living Pinky Promise’® er en liten syrinhortensia, som holder seg på rundt 70 cm. Blomstene er store og skifter farge hva hvitt til mørkerosa i løpet av sesongen. Trives i H1 til H5.
 • Syrinhortensia 'Switch Ophelia' er sorten for deg som ikke klarer å ta fargevalget, den bytter farge hele fire ganger! Blomstene er først lysegrønne, så hvite, lett rosa og til slutt mørkerosa. Dette er også en av de mest kompakte syrinhortensiaene, som holder seg under halvmeteren. Trives i H1 til H3.

Finn din favoritt blant våre syrinhortensia


TIPS FRA GARTNEREN
Miriam Gysling, gartner og kundeservicemedarbeider på Plantasjen, med ekstra interesse for potteplanter generelt og kaktus og Philodendron spesielt.
 

Flere typer hortensia

Spør våre gartnere

Lurer du på noe om plantene du har hjemme, om dyrking eller hage? Våre gartnere og planteeksperter svarer deg gjerne. Still oss et spørsmål i vårt forum Spør Plantasjen.

Rhododendrongjødsel

2 kg

199,-
2 for 349,-
Les mer

Jord Hortensia

15 L

8990
Les mer

Surjordsgjødsel

1.5 L

125,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen