Tagetes (fløyelsblomst) – planting og stell

Den takknemlige og vakre sommerblomsten tagetes, eller fløyelsblomst, er en populær plante i norske hager. Den er en av flere bestemorsplanter som har blitt trendy de siste årene, men den er likevel unik – tagetes kan nemlig gjøre underverker som beskytter i dyrkingen.

Tagetes (fløyelsblomst) – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Tagetes
Familie: Kurvplantefamilien

Du kan finne fløyelsblomster i forskjellige varme fargetoner, som regel en rekke nyanser av gult, oransje og rødt. Noen går nesten over i brunt. Blomstene kan være helt fylte, eller enkle og åpne. Bladene er flikete og har en gjenkjennelig lukt.

Ulike typer tagetes (fløyelsblomst)

Det finnes mange typer tagetes, med til dels ulike egenskaper:

  • Storfløyelsblomst (Tagetes erecta) med store, fylte blomster, og vakker fargeprakt i gule, oransje og kremhvite nyanser.
  • Edelfløyelseblomst (Tagetes patula) med enkle, fylte eller halvfylte blomster, ofte i to eller flere farger, og de beste egenskapene mot nematoder.
  • Liten fløyelsblomst (Tagetes tenuifolia) med små, enkle og ofte spiselige blomster – også kalt kryddertagetes.

Felles for alle typer fløyelsblomster er at de er både lette å dyrke og enkle å stelle. De tåler både vind, sol og skygge. Når du legger dette sammen med en herlige varme farger, og i tillegg noen helt spesielle egenskaper mot skadedyr, er det ikke rart at planten står høyt oppe på listen over populære hageplanter.

Slik dyrker du tagetes (fløyelsblomst)

Du kan kjøpe ferdigdyrkede fløyelsblomstplanter på hagesenteret i sommersesongen, men denne blomsten er også enkel å dyrke frem fra frø selv.

Du kan faktisk så frøene direkte ut i fuktig og varm jord utendørs, altså rett i bedet, potten eller plantekassen. Det viktige da er å holde jorden fuktig til frøene har begynt å spire – og å holde brunsneglene unna, de elsker nemlig de spede små plantene.

Forkultiver tagetes for best resultat

Vårt beste tips er imidlertid å forkultivere tagetes inne før de plantes ut, da utnytter du den korte sommersesongen i Norge best mulig. Plantene får også et forsprang på sneglene, og de blomstrer tidligere. Slik gjør du det:

  1. Så tynt i fuktig såjord innendørs. Dette kan du gjøre fra mars til mai, det tar som regel 6–9 uker før plantene er klare til å plantes ut.
  2. Hold jorden fuktig til frøene har begynt å spire. Vanlig innetemperatur er fint.
  3. Sett plantene lyst og svalere når frøene har spiret.
  4. Plant om til én plante per potte når plantene er store nok til å kunne håndteres. Bruk næringsrik plantejord.
  5. Når du er trygg på at faren for frost er over, kan du plante dem ut. For å gjøre overgangen fra inne til ute lettere, kan du gjerne sette plantene ut på dagtid og ta dem inn om natten i en ukes tid før du gir dem en fast plass ute i sola og varmen.

Det finnes mange typer tagetes, med litt varierende egenskaper. Noen er følsomme for kulde, andre kan faktisk tåle et par frostnapp. Følg alltid instruksjonene på frøposen til den sorten du har valgt.

Les også: 
5 tips for å lykkes med forkultivering

Tagetes som beskyttelse i kjøkkenhagen

Fløyelsblomster er supre i samplantinger, både av estetiske og praktiske grunner. Disse plantene er nemlig et av våre beste våpen mot nematoder, små rundormer som liker å spise plantenes røtter. Det sies også at tagetes er avskrekkende for andre typer skadedyr. Mange sår derfor tagetes i plantekassene og kjøkkenhagene sine, mellom grønnsakene.

Les også:
Dyrk vakre tagets – motvirk skadelige nematoder

Tagetes som jordforbedring

Det er mye nitrogen i fløyelsblomsten, noe som er til hjelp for å få planter til å vokse. Dersom du har et bed eller en plantekasse som kunne ha godt av litt mer næring, kan du plante tagetes der og grave dem ned i jorda når høsten kommer. Til våren vil jorda ha mer næring til nye planter.

Stelletips for tagetes (fløyelsblomst)

  • Plassering
    Tagetes liker både sol og varme, men kan også stå i halvskygge. De varme fargene stråler best i solen. Du kan plante dem i både potter, plantekasser og bed. Brukes ofte som kantplante i bed og på kirkegården.
  • Jord og gjødsel
    Planten vil helst stå i godt drenert jord, men er ellers ikke kravstor. Bruk gjerne vanlig blomsterjord tilsatt langtidsvirkende gjødsel. I tillegg kan det være lurt å gi litt ekstra næring for å oppnå en rik blomstring.
     
  • Vann
    Tagetes tåler mye, den kan takle både litt tørke og vått vær. Det beste er om den vannes jevnlig. Har du en storblomstret type, kan det være lurt å ikke vanne oppi blomstene, siden de kan begynne å råtne om det blir liggende vann i dem over tid.
     
  • Topping og kniping
    Topp gjerne plantene når de er cirka 10 cm høye, da får du en mer buskete plante. Gjør du det til en vane å knipe bort visne blomster jevnlig, vil det komme opp nye blomster gjennom hele sommeren. 

Fakta om tagetes (fløyelsblomst)

  • Tagetes vokser naturlig i tropiske og subtropiske deler av Amerika.
  • Det finnes over 50 ulike arter av Tagetes.
  • Flere varianter av Tagetes er spiselig, og disse kan brukes både som krydderplante, i salater og som fargesetting og dekorasjon i mat.
  • Tagetes benyttes aktivt under feiringen av Día de Muertos (De dødes dag) i Mexico og andre land hvor det bor mange sentralamerikanere. I dagens Mexico kalles blomstene også Flor de Muerto (Dødens blomst), og det sies at den sterke duften av blomsten kan lede sjelene fra kirkegårder til sine familiehjem.


TIPS FRA GARTNEREN
Miriam Gysling, gartner og kundeservicemedarbeider på Plantasjen, med ekstra interesse for potteplanter generelt og kaktus og Philodendron spesielt.
 

Flere tips og råd

Spør våre gartnere

Lurer du på noe om plantene du har hjemme, om dyrking eller hage? Våre gartnere og planteeksperter svarer deg gjerne. Still oss et spørsmål i vårt forum Spør Plantasjen.

Du er her:


Fløyelsblomst 'Bolero'

Flerfarget

5990
5 for 4
Les mer

Fløyelsblomst 'Panther'

Flerfarget

4990
5 for 4
Les mer

Fløyelsblomst 'Fireball'

Rød

6490
5 for 4
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen