Thuja - slik lykkes du med med planting og beskjæring

Thuja - slik lykkes du med med planting og beskjæring

Thuja er eviggrønne trær/busker som har blitt veldig populære de senere årene. Spesielt har Thuja Brabant funnet sin plass i hagene våre. Det er fullt forståelig med sin raske og tette vekst som passer ypperlig for en skjermende hekk.

At den i tillegg er grei å beskjære og rimelig hardfør gjør valget enda enklere. Ellers finnes det andre flotte varianter som er fine i rabatter både sammen med andre eviggrønne planter eller som grønne innslag i grupper med prydbusker, stauder eller i krukker.

Voksested

Thuja trives best i sol til halvskygge. Også mer skyggefulle steder kan gå fint.

Jordforhold

Thuja trives i næringsrik, godt drenert jord. Thuja liker ikke å stå med ”bena” i vann, men ønsker en jevnt fuktig jordtype som er mer på den sure siden. Tips: se Plantasjen utendørsjord >>

Vannbehov

Thuja foretrekker en jevnt fuktig jord. Blir jorda for tørr og karrig kan plantene danne mye kongler. Vannes derfor ved behov. Når man vanner er det viktig å vanne grundig slik at man er sikker på at vannet rekker helt ned til røttene. Bedre med mye og sjelden enn ofte og lite.

Næringsbehov

Gjødsles på våren, rundt St. Hans og senest månedsskifte juli/august. Bruk gjerne Blåkorn som ikke inneholder kalk. Husk at den er raskt oppløselig så ikke bruk for mye slik at du svir røttene.

Planting

Grav helst en grøft ved planting av hekk, minimum 50 x 50 cm. Da får alle plantene i hekken lik vekstvilkår og resultatet blir mer ensartet.

Bland deretter en grøt av torv og vann som pakkes rundt rotklumpen nede i hullet. Vann godt og fyll på med jord rundt og tråkk godt til så planten står stødig i hullet. Vann godt igjen etterpå. 

OBS! Kjøper du klumpplante (med netting rundt rota) så skal nettet ikke tas av.

Planteavstand i hekk

Ca 2-4 stk pr meter, avhengig av sort, størrelse og hvor raskt du ønsker en tett hekk.

Beskjæring av thuja

Klipp kun på sidene til hekken har ønsket høyde. Deretter bør den klippes hvert år både i høyden og på sidene. En Thujahekk blir finest om den klippes jevnlig. Beste klippetidspunkt er på våren etter at telen går ut av bakken til vekststart, og JAS månedene, juli, august og september.

Annet

Vårsola kan ta knekken på plantene. Står de i full sol senvinters/tidlig vår, bør du dekke til med strie. Får plantene for hard sol mens det er frost i bakken, får de ikke tak i vann og klarer ikke kompensere "væsketapet". Det ser ut som det er frostskader på plantene når våren kommer og plantene blir brune, mens det altså egentlig er en tørkeskade.

Thuja - pris

Se pris og utvalg av thuja og andre hekkeplanter her >>