Tilbake til plantehverdagen

Tilbake til plantehverdagen

Når sommerens avslappende feriedager er over, kan det være godt å komme tilbake til hverdagens rutiner, selv om det kan være litt tungt å begynne å jobbe igjen. Uansett så kan det å organisere i hagen og uteplassen, fornye og bytte ut noen av plantene inne være en herlig oppgave for å komme i gang etter ferien. 

Inne

Enkelte ganger kan planter gi opp i løpet av sommeren på grunn av mangel på vann og omtanke, eller fordi det har vært for varmt. Gå gjennom plantene hjemme og se hvilke som bør byttes ut eller som trenger litt ekstra stell. Det kan også være artig å gjøre litt endringer. Kanskje du finner en ny hylle, benk eller kommode som kunne ha godt av å dekoreres med noen nye planter og potter. Øk velværen med herlige avskårne blomster. Det kan være flott å blande kjøpte og ville blomster og også fra hagen, avhengig av hvilke muligheter du har.

Dyrk på sensommeren

Når du er tilbake fra ferien, er det lettere å passe på og stelle avlingene sine. Sensommeren er en ypperlig tid for å så salat, ruccola, sukkererter og spinat. Du kan dyrke dem på mange ulike steder, blant annet i plantekasser, i jorden eller i potter både inne og ute. Avhengig av hvor i landet du bor så rekker du kanskje flere omganger før frosten setter inn. Enkelte sorter kan du også så om høsten for å høste avlingen våren etter. Les mer om å så på høsten her. >>

Hage

Etter noen uker uten tilsyn kan hagen din ha behov for litt ekstra omsorg. Gresset må klippes og gjødsles. Bed og områder rundt hekker og busker må renses så ugresset ikke tar all næringen og vannet. Til og med busker, trær og stauder har behov for gjødsel nå. Du kan for eksempel velge Algomin hagegjødsel som ikke inneholder mye nitrogen til å gjødsle på sensommeren og høsten. I løpet av juli, august og september kan det meste i hagen beskjæres, også litt mer følsomme busker som vi kaller for «blødere». Les mer om JAS-beskjæring her. >> Nå er det også en god tid for planting og ferdiggjøring av påbegynte prosjekter i hagen. Og sist men ikke minst bør du ta deg tid til å nyte hagen din.

Terrasse og balkong

Det kan være behov for å se over plantene i potter på uteplassen etter ferien. En ny start med flotte asters, oktoberbergknapp, gress, echinacea og krysantemum i varme farger gir en god sensommerstemning. Hvis du har sen ferie, kan du for eksempel velge lyng og kål, som står fint til langt utpå vinteren. Nå som kveldene begynner å bli mørkere, er det koselig å lyse opp uteplassen med lysslynger og lykter. Noen ekstra pledd kan være herlig for å varme seg med på de kjølige kveldene.

 

Rekommenderade Tillbehör