Tomatdyrking – vakkert, nyttig og godt

Tomatdyrking – vakkert, nyttig og godt

Å dyrke sine egne grønnsaker er en artig hobby for mange hele sommerhalvåret. Man sår frø, merker opp, og så vanner man omsorgsfullt mens man venter på at de første tegnene på liv skal søke seg opp og ut av den mørke jorda. Eller så kan du begynne med en ferdigvokst plante.

Å holde tomatplanter er en herlig hobby. Det spirer i hagen, og for hver dag som går, har plantene dine vokst seg høyere og sterkere. De krever ikke stort mer enn en solfull plass og beskyttelse fra sterk vind. Og generøst med vann, så klart.

Sett planten din i en bunndrenert potte i en større modell, og gi den gjødning regelmessig. Da kan du snart legge dine egne, modne, fine tomater på tallerkenen

Les mer: Dyrk selv, både inne og ute >>

Hva må man tenke på når man dyrker tomater?

Det optimale er selvsagt hvis du har ditt eget drivhus, men det går også fint å gro tomatplantene dine på en altan eller balkong. Ikke plant dem altfor tett (ca. 2–3 planter per meter er passelig), og stell dem med vann , gjødning, luft og lys. Pass på å fjerne de nederste bladene så stilken får vokse seg sterk og ta bort sideskudd noen ganger i uken i vekstperioden.

Frisk jord gir friske planter. Tomater vil ha 15–20 liter jord per plante, så ta den største potten som får plass på det stedet du har valgt ut. Hvis du vil dyrke planten fra bunnen av, skal frøene sås relativt tidlig, men ellers pleier det å finnes flotte planter å starte tomatdyrkingen med i butikken.

Les mer: Dyrking av grønnsaker – slik lykkes du >>

Velg riktig tomatsort

Det finnes forskjellige tomater med ulik sødme, smak og farge. Gule er like fine som røde, og de utgjør et vakkert innslag på sommerbordet ved middagstid. Cherrytomater er små og gode og ikke minst vakre å ha på verandabordet, siden planten sjelden blir høyere enn 30 cm.

Busktomat er en annen, mindre variant, og det finnes også ampeltomater, der planten, som navnet antyder, passer til dyrking i ampelpotter, da de hengende kvistene bugner vakkert med mange tomater når det endelig er på tide å høste.

Spør i butikken hvordan de ulike tomatplantene bør plantes. Ikke alle passer til pottedyrking, så pass på at du velger riktig sort.

Stell og tips

Et tips hvis du dyrker tomater som vokser rett opp er å forsterke dem med en stabil pinne de kan klatre i. Planten vokser raskt, og uten støtte kan stilken i verste fall knekke.

En tørst tomatplante signaliserer tydelig at den vil ha vann. Vann den rikelig og regelmessig i en bunndrenert potte, så har den det aller best. Gjødning er også bra å gi av og til, helst en flytende type du blander i vannet.

Tomatplanter liker sol og varme og har det ikke bra i kulde. Pass derfor på å beskytte tomatplantene dine mot altfor kalde forsommernetter. Ta pottene inn om natten, eller dekk dem til for å hjelpe dem å holde varmen. Venn dem gradvis til å stå ute etter hvert som det blir varmere.