Trender som kommer tilbake, og plantene som henger med. Visst er det litt artig når planter er nostalgi for enkelte og nye oppdagelser for andre.

Trendy retroplanter

Én ting som er sikkert, er at mange av oss har ulike assosiasjoner til planter fra barndommen som nå gjør sitt inntog i hjemmene våre igjen.

Retroplanter fra 70- og 80-tallet

 • Yuccapalme
  En lettstelt retroplante som nå fås i en ny utgave, der stammen er formet som en elefantfot. Krever kun minimalt med stell, og kan plasseres både i vindu og et stykke inn i rommet.
     
 • Saintpaulia
  En sukkersøt, liten plante som for mange fører tankene til besteforeldre, gjerne to saintpaulia i samme vindu og noen stiklinger til dyrking i et rom som ikke er i bruk. Før kom den bare med enkle blomster, men nå finnes det også sorter med doble blomster, nesten som små roser. Fin å plante i gruppe i en stor bolle eller potte.
      
 • Crassula – pengetre
  Kanskje har den aldri gått av moten, men sikkert er det at den er mer populær nå enn noensinne. Pengetreet passer for oss alle. Hardfør og trofast motstår den både tørke og varme. Et ekstra pluss for bergknappfamilien som den hører til, er at de bidrar til å rense luften og tilføre mer oksygen i hjemmet. Pengetre kan stå litt kaldere om vinteren, og da kan den også blomstre med hvite blomster om våren og sommeren.
      
 • Coleus – praktspragle
  En flott plante som er lett å formere med stiklinger og derfor ofte gis bort som gave blant venner. Fargen på bladene varierer mye, og den har en kraftig vekst. Passer både innendørs som potteplante, og utendørs i potter og samplantinger om sommeren. Coleus er lett å formere med frø.
      
 • Elefantøre
  En ekte 70-talls klassiker som nå finnes overalt igjen. Dekorativ grønn plante med runde blader som tåler å bli glemt nå og da. Kan plasseres på de fleste steder i hjemmet, gjerne der den kan få litt plass rundt seg. Elefantøre får gjerne små stiklinger på siden, som forsiktig kan tas fra morplanten og plantes i en egen liten potte.

Retroplanter fra 50- og 60-tallet

 • Kløver
  Delikat plante som legger seg til å sove om natten ved at bladene folder seg sammen. Blomstrer med små, klokkelignende blomster i hvitt eller rosa. Kan stå ute om sommeren i skygge eller halvskygge. Overvintrer i årets mørkeste måneder med rotknoller i jorden. Sett den derfor mørkt i romtemperatur fra oktober til mars, uten å vanne den. Når vårlyset kommer tilbake tar du den frem, planter om og vanner, så begynner alt forfra igjen. Kløver er lettstelt og lever lenge.
      
 • Duftpelargonia
  Doktor Westerlund er kanskje den vanligste typen duftpelargonia som nå har fått et nytt oppsving. Duftpelargoniaer har en svært aromatisk duft, spesielt hvis du tar på bladene. Vokser kraftig om sommeren på et solrikt sted, og er lett å formere med stiklinger. Trives godt utendørs i store potter om sommeren.
      
 • Monstera – vindusblad
  Trendy grønn plante som passer perfekt i alt fra vinduer til ampler, eller alene i et hjørne, avhengig av størrelse. Store, flotte blader som får dype fliker jo eldre de blir. Fås i flere sorter, for eksempel med mindre blader eller brokete blader.
      
 • Begonia
  Nok en blomstrende potteplante som er på vei inn igjen. Stor variasjon av sorter, der mange verdsettes først og fremst for blomstenes skyld, mens andre er utviklet for å fremheve de dekorative bladene i mørkerøde, nesten svarte nyanser og mønstre.
     
 • Sansevieria – svigermors tunge
  En ekte retroplante som tåler det meste. Bladene vokser rett oppover og fås i både gule og grønne og hvite og grønne varianter. Trenger bare å vannes én gang i måneden, og kan deles og plantes i flere potter hvis du synes den blir for stor.

Boblere – på vei opp trendstigen

 • Sukkulenter – lettstelte og med utrolig stor variasjon
 • Ficus deltoide – svært lettstelt og hardfør
 • Fiken – har vært trendy lenge
 • Asparges – særlig 'Asparagus densiflorus'

Les mer

Forny hjemmet i høst >>
Plante- og dyrketrender >>Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen