Trepeon (trepion) – planting og stell

Det er få blomster som er så høyt elsket som peonene. Over hele verden samler foreninger og folk seg for å dele sin lidenskap for peoner. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor når man har sett hvilket skue peonene, og kanskje først og fremst trepeonene, står for i hager over hele verden.

Trepeon (trepion) – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Paeonia suffruticosa
Familie: peonfamilien (Paeoniaceae)

Planting og stell av trepeon

Trepeonen feller bladene om høsten, og tilbake står de nakne grenene som ikke trenger å beskjæres. Den vokser nemlig bra uten hjelp så lenge døde grener blir fjernet, og med tiden blir den til en vakker busk.

Hvis du skal lykkes med trepeonen, må du sette den på et strategisk lurt, uforstyrret sted med veldrenert jord og rikelig med plass. Den trives greit i sol, men den bør helst ikke få for mange soltimer og gjerne litt skygge innimellom.

Trepeonen bør helst ikke flyttes på grunn av det store rotsystemet der den lagrer energi til vinterdvalen. Kan med fordel gjødsles om våren. Vannes ved behov. Fuktig jord, gjerne kalkholdig egner seg best for trepeonen.

Så din egen trepeon

Det er også fullt mulig å så trepeon selv innendørs. Halvbland vanlig plantejord med sand eller perlite, bland inn frøene, vann og la det stå i to måneder. Deretter skal de nye plantene stå svalt i ytterligere to måneder. Plant dem deretter ut på et egnet sted.

Trepeon – en skjønnhet det er verdt å vente på

Det er ikke mulig å gi en rettferdig beskrivelse av hvordan trepeonen ser ut – den må bare oppleves. De frodige buskene blomstrer på en måte som få andre planter kan måle seg med, med nydelige blomster som er så store som tallerkener, og som i tillegg lukter fantastisk. Det er med andre ord en grunn til at de er så populære, men det krever både tid og arbeid hvis man skal kunne nyte trepeonens blomsterprakt.

Blomstene går stort sett i myke fargetoner, og de forskjellige sortene har alt fra delikate kremhvite varianter til lekre nyanser av rosa, purpur og rødt.

Planten er treaktig og regnes som en halvbusk. De store og tunge blomstene kan få en diameter på opptil 30 cm, og grenene må derfor av og til støttes opp for at de ikke skal knekke. Du bør derimot ikke regne med at trepeonen kommer til å blomstre med én gang du planter den – den krever en god del tid og tålmodighet.

Den kommer opprinnelig fra Asia og dyrkes både i Japan og Vietnam, men kanskje aller mest i Kina, der den har status som nasjonalblomst. Hvis du er ute etter noe som virkelig gir hagen det lille ekstra, er trepeonen noe for deg!

Korte fakta

  • Kinas nasjonalblomst.
  • Flerårig, feller blomster og blader.
  • Blir fra én til to og en halv meter høy.
  • Regnes som en av de vakreste blomsterbuskene som finnes.
  • Hardfør, avhengig av sort kan den trives i herdighetssoner opptil H6.
  • Finnes i mange sorter og lukter nydelig.
  • Kom til Europa på 1700-tallet.
  • Blomstrer fra mai til juni.

Les mer

Peon – slik lykkes du >>
Dyrk selv >>

Du er her:


Perlite

6 L

9990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen