Tuja – slik lykkes du med med planting og beskjæring

Tuja er eviggrønne busker som passer perfekt som skjermende hekk, men den kan også være fin som frittstående plante. Spesielt har sortene 'Smaragd' og 'Brabant' funnet sin plass i mange hager.

Tuja – slik lykkes du med med planting og beskjæring

Tuja du garantert lykkes med

Tuja fra Plantasjen er dyrket frem i potten den kommer i. Den er ikke dyrket frem et annet sted, for så videre å bli tatt opp fra jorden og presset ned i potten. Det betyr at den vil etablere seg og begynne å vokse raskt når du har plantet den, siden rotsystemet allerede er i gang.

Se vårt utvalg av tuja

 
Tuja 'Brabant' er den aller vanligste tujavarianten, med lysegrønne skudd som blir mørkere med årene. Den vokser fort og er lett å formklippe. Tuja 'Smaragd' er en annen sikker vinner, den vokser litt saktere enn 'Brabant', men har en dypere grønnfarge og noe tettere vekst. Begge er vintergrønne og holder seg fine året rundt.

Stelletips for tuja

 • Voksested
  Tuja trives best i sol til halvskygge. Også mer skyggefulle steder kan gå fint.
 • Jordforhold
  Tuja trives i næringsrik, godt drenert jord. Tuja liker ikke å stå med ”bena” i vann, men ønsker en jevnt fuktig jordtype som er mer på den sure siden. 
 • Vannbehov
  Tuja foretrekker en jevnt fuktig jord. Blir jorda for tørr og karrig kan plantene danne mye kongler. Vannes derfor ved behov. Når man vanner er det viktig å vanne grundig slik at man er sikker på at vannet rekker helt ned til røttene. Bedre med mye og sjelden enn ofte og lite.
 • Næringsbehov
  Gjødsles på våren, rundt St. Hans og senest månedsskifte juli/august. Husk at den er raskt oppløselig så ikke bruk for mye slik at du svir røttene.
 • Beskjæring
  Klipp kun på sidene til hekken har ønsket høyde. Deretter bør den klippes hvert år både i høyden og på sidene. En Tujahekk blir finest om den klippes jevnlig. Beste klippetidspunkt er på våren etter at telen går ut av bakken til vekststart, og JAS månedene, juli, august og september.

Plante tuja – slik gjør du det

Når du skal plante tuja, er det noen enkle, men viktige ting du bør tenke gjennom først. Her viser vi nøyaktig hvordan du bør gå fram, og hva du bør tenke på når du skal plante tuja som solitær eller hekk.

Kjøper du en tuja som er dyrket i potte, vil den etablere seg og begynne å vokse raskt når du har plantet den, siden rotsystemet allerede er i gang. Denne kan du plante om høsten. Tuja i sekk/nett egner seg best til utplanting om våren siden den trenger mer tid på å slå skikkelig rot. Ved utplanting bør du blande den eksisterende jorden med plantejord.

 • Hvis du skal plante flere tujaer på rad, er en god tommelfingerregel å sette tre planter per meter. Velger du en større tujasort, bør de imidlertid ha større mellomrom, og bruker du mindre tujaer, kan de stå tettere. 
 • Grav helst en grøft ved planting av hekk, cirka 50 x 50 cm. Da får alle plantene i hekken lik vekstvilkår og resultatet blir mer ensartet. 
 • Vann godt og fyll på med jord rundt og tråkk godt til så planten står stødig i hullet. Vann godt igjen etterpå. OBS! Kjøper du klumpplante (med netting rundt rota) så skal nettet ikke tas av.

Beskytt nyplantet tuja mot sterk sol

Tujaen må vannes skikkelig helt til høsten for å ha nok vann gjennom vinteren. Når vinter- og vårsolen titter fram igjen fra januar og utover, kan det være lurt å dekke til tujaen med sekkestrie eller en skyggegardin for å unngå at solen tørker ut baret mens telen i bakken hindrer tujaen i å ta til seg vann. Når det etter hvert blir varmere og telen har gått, kan du fjerne beskyttelsen igjen.

Beskjæring av tuja

En tujahekk kan bli veldig høy. Ikke klipp toppen av tujaen før den har nådd ønsket høyde. Mens hekken vokser til ønsket høyde, kan du i stedet beskjære sidene ved ganske enkelt å klippe av grener som stikker ut. En god tommelfingerregel er å prøve å holde hekken jevn og like tett overalt. Tujaer kan beskjæres både vår og høst.

Se vårt utvalg av tuja

Flere tips og råd

Du er her:


Tuja 'Brabant'
Nedsatt pris

Tuja 'Brabant'

Høyde 80-100 cm, Grønn

129,- 199,-
Les mer
Tuja 'Brabant'
Nedsatt pris

Tuja 'Brabant'

Høyde 50-70 cm, Grønn

6990 9990
Les mer
Tuja 'Brabant'
Nedsatt pris

Tuja 'Brabant'

Høyde 140-160 cm, Grønn

449,- 599,-
Les mer
Tuja 'Brabant'
Nedsatt pris

Tuja 'Brabant'

Høyde 80-100 cm, Grønn

129,- 199,-
Les mer
Tuja 'Brabant'
Nedsatt pris

Tuja 'Brabant'

Høyde 50-70 cm, Grønn

6990 9990
Les mer
Tuja 'Brabant'
Nedsatt pris

Tuja 'Brabant'

Høyde 140-160 cm, Grønn

449,- 599,-
Les mer
Tuja 'Danica'
50%

Tuja 'Danica'

Høyde 15-20 cm, Grønn

12450 249,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen