Tyttebær – slik dyrker du dine egne

Selv om de aller fleste vet nøyaktig hvordan tyttebæret er, hvordan det smaker, hvordan det ser ut, og hvor man kan finne det, fortjener fortsatt dette røde skogsgullet en verdig presentasjon. Tyttebær kan nemlig betraktes som Norges definitivt viktigste ville bær, både økonomisk og kommersielt – og det har lenge blitt brukt til å smaksette saft, geleer, syltetøy, vin og mer.

Tyttebær – slik dyrker du dine egne

Vitenskapelig navn (Latinsk): Vaccinium vitus-idaea
Familie: Lyngplanter (Ericaceae)

Dyrk egne tyttebær

Å dyrke egen tyttebærlyng er kanskje ikke det aller vanligste, men det finnes derimot mange som har tyttebær på deler av tomten allerede om man bor i nærheten av skogen, som man kanskje vil forøke. Det går imidlertid aldeles utmerket å dyrke frem tyttebær i hagen ved å bruke planter, stiklinger eller frøplanter – og om du kan oppfylle tyttebærets krav for vekstforhold, har du alle forutsetninger for å kunne dyrke frem egen tyttebærlyng direkte i egen hage!

Kjøp tyttebærplanter og forbered deretter en fin plass i hagen. Tyttebær har senere ganske lett for å forøke seg, så det holder å investere i et par enslige planter som du med årene kan ta stiklinger på for å forøke.

Kom i gang med dyrkingen din

  • Kjøp en eller flere tyttebærplanter.
  • For at du skal kunne lykkes med å dyrke tyttebær, trenger du en sandblandet og kalkfattig jord med lav pH-verdi. Du kan med fordel bruke rhododendronjord som har de rette forutsetningene for tyttebærbusken. Ved å blande inn litt torv i jorden før du planter, øker du også sannsynligheten for en god vekst, da tyttebær trives bra med et høyt humusinnhold i jorden.
  • Velg en fuktig plass i skyggen i hagen din for å plante tyttebærbusken, og gjør deretter klar en plass ved å grave opp et lite hull. Om du har flere planter, bør du la det være en avstand på ca. 20–30 cm mellom plantene, samt 1 meter mellom radene.
  • Vann ordentlig med en gang ved plantingen, og vær deretter nøye med aldri å la jorden rundt dine nyplantede planter tørke helt
  • Beskytt plantene dine mot rådyr og andre sultne dyr ved å dekke dem med en fiberduk eller lignende.

Hvordan tar jeg stiklinger på tyttebærbuskene mine?

Når buskene dine har fått vokse seg til, kan du enkelt formere den ved hjelp av stiklinger Disse skal da tas fra plantene i slutten av april, begynnelsen av mai. Skjær ned til ca. 5–20 cm lange stiklinger fra de yngste skuddene på plantene dine, og sett dem ned i en jordblanding av gjennomfuktet torv som du blander med litt perlitt, lecakuler eller sand. Dette skal gjøres så raskt som mulig for å unngå at stiklingene tørker ut.

Plasser deretter stiklingene i avlukket luft, for eksempel under hvit plast. Med gjennomsiktig plast kan det fort bli for høy temperatur for stiklingene, som foretrekker en lavere lufttemperatur. Om plasten er fuktig på innsiden, holder dette ofte for å opprettholde en god fuktighet for stiklingene dine. Sørg imidlertid for at bladene ikke blir altfor bløte, da dette kan forårsake mugg. La deretter stiklingene få gro røtter, noe som normalt tar rundt 2 måneder. Plant siden ut disse blant resten av tyttebærlyngen din.

Pleieråd

Det viktigste å vite om for at dine tyttebærbusker skal vokse seg ordentlig til og gi en god avling, er å holde jorden fuktig, renske bort ugress rundt plantene, samt å beskytte buskene mot sultne dyr og skadeinsekter. Det er lett for at tyttebærbuskene utkonkurreres av ugress om man ikke sørger for å holde det rent rundt plantene, og dette er en nødvendighet for at tyttebærplantene dine skal vokse seg ordentlig til.

Markdekk ved hjelp av torv eller mulch er den beste måten å holde ugress unna på, og det gir også en bedre avling og gode vekstforhold. Med mulch (flis, halm og sagflis) holder du også på fukten i marken, senker pH-verdien og øker humusinnholdet, som i seg selv er med på å skape bedre tilvekst. Dette kan imidlertid også binde nitrogen, så det kan derfor være nødvendig med nitrogengjødsling på sikt.

Tyttebær

Tyttebær – populært i mat og drikke både hos store og små

Den eviggrønne tyttebærbusken byr på en delikatesse som vi har hatt nytte av på kjøkkenet i lang tid, både til mat og drikke. Takket være sitt innhold av benzosyre, som fungerer som et naturlig konserveringsmiddel, holder tyttebær seg lenge uten at man behøver å tilsette noen tilsetningsstoffer – og man kan derfor ta vare på tyttebæravlinger hjemme og bruke i lang tid.

I kjøkkenet brukes tyttebær som smakstilsetter for alt fra kjøttkaker i brunsaus, til julemiddagen og på brødskive – og i sin rene form har det i det siste blitt kalt for et norsk superbær. De senere årene har man dessuten sett at dette antioksidant- og vitaminrike bæret har hatt god beskyttende effekt mot for eksempel tarmblødninger, blodpropp og høye blodsukkerverdier.

Tyttebær vokser for det meste over hele landet i Norge, og er en viktig eksportvare for både Norge og Sverige. Det finnes en del dyrking av tyttebær i dag, kanskje først og fremst med det som formål å finjustere planten, men i de aller fleste tilfeller tar vi oss bare en spasertur i skogen for å plukke disse bærene om høsten. Å dyrke frem tyttebær hjemme i hagen gir en en suveren tilgjengelighet til dette superbæret. Tenk å bare kunne gå et par meter ut i hagen din og plukke ferske tyttebær til frokostskiva om høsten, høres ikke det praktisk ut?

Interessante hurtigfakta om tyttebær

  • Tyttebærbusken når en høyde på ca. 10–40 cm.
  • Frukten modner om høsten.
  • Finnes vanligvis i sparsom barskog, i nærheten av einer, her i Norge.
  • Kuldemotstandig plante som tåler helt ned til -40 °C.
  • Tyttebær er spesielt populært i Nord-Europa.
  • Brukes oftest til geleer, syltetøy, vin, saft og annen drikke.
  • Blomstrer i mai til juni.

Mer om bær finner du her:

Enkelt å lettstelt å dyrke i bed >>
Dyrk herlige blåbær >>

Du er her:


Fiberduk

25 m2, Hvit

199,-
Les mer

Svetteslange Gardena

Lengde 15 m, Svart

529,-
Les mer

Redskapssett

Lengde 38 cm

5990
Les mer

Hagehanske syntetisk skinn

L, Grønn

129,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen