Vanlige problemer med forkultivering – og hvordan du løser dem

Å starte med forkultivering av frø inne etter en lang og mørk vinter, er noe mange lengter etter. Men innimellom går det ikke helt som vi hadde håpet. Her får du svarene på hva du kan gjøre om det går litt skeis.

Vanlige problemer med forkultivering – og hvordan du løser dem

Det er den riktige kombinasjonen av vann, lys og næring som gir sterke, fine planter. Både for lite og for mye det gode kan by på utfordringer.  

Vann 

For bløtt 

Det er fort gjort å vanne for mye ved forkultivering. Nysådde frø skal ikke tørke ut, men de kan heller ikke druknes i vann. Når jorden vannes for mye, blir luftlommene færre og det blir mindre livsviktig oksygen til de bittesmå plantene. I verste fall kan spirene visne. Et annet problem som lett oppstår om du vanner for mye, er at du får besøk av hærmygg (sørgemygg), som gnager på røttene til småplantene. 

Løsning: Dyrk alltid i potter og såbrett med dreneringshull i bunnen. Kjenn også på jorda hver dag, og vent en dag eller to med å vanne om jorda er fuktig fra før.  

Hvis du synes det er vanskelig å vite hvor mye du skal vanne, kan du bruke en vanningsmatte – en slags duk du kan legge under plantene, som vanner dem fra bunnen. 

Hvis katastrofen allerede har inntruffet, og plantene er i ferd med å visne, kan du prøve å redde dem ved å plante dem om i ny jord og vanne litt mindre fremover.  

Vær oppmerksom på at enkelte planter, som for eksempel agurk, er ekstra følsomme for rothalsråte. Unngå å vanne rett ved stilken på disse plantene, og plant dem gjerne med litt ekstra jord akkurat rundt stilken, slik at overflødig vann kan renne bort fra planten. 

For tørt 

Et frø som har begynt å spire, må ikke tørke ut, for da stopper utviklingen. Faren for uttørking er større for varmeelskende frø som ofte dyrkes på en varmematte, for eksempel paprika og chili. Disse plantene kan tørke ut veldig fort og bør derfor sjekkes ofte. 

Løsning: Sjekk fuktighetsnivået daglig, ved å stikke fingeren i jorden. Bruk gjerne et minidrivhus eller plastlokk med full – det reduserer fordampingen, siden deler av vannet som fordamper går tilbake til jorden igjen. Du kan også bruke en vanningsmatte under pottene. Når matten er våt, kan plantene kontinuerlig trekke til seg det vannet de trenger. 

Lys 

For lite lys 

Sommeren er kort i Norge, og lyset i vinduskarmen er ofte ikke tilstrekkelig til å forkultivere før litt ut i april. For lite lys gjør plantene svake og vaklevorne, i verste fall kan de kollapse. 

Løsning: Når du bruker plantebelysning, blir plantene lubne og sunne, og de står fint til det er på tide å plante dem ut. Det finnes flere ulike typer plantelys å velge mellom, alt fra enkle pærer som kan skrus inn i en vanlig lampesokkel til mer avanserte lysrør og plantebelysningsstativer. Uansett hvilken type du velger, utgjør plantelys en enorm forskjell når du forkultiverer. Etter hvert, når dagene blir lange og lyse nok, kan vinduskarmen gjøre nytten, men frø som må sås tidlig på vårvinteren får veldig vanskelige vekstforhold uten ekstra lys. Dette gjelder blant annet tidlige stauder, aubergine, purre, artisjokker, chili og paprika.  

For stekt lys 

Unge, spede planter som utsettes for veldig sterkt lys, kan få brente blader, noe som påvirker veksten negativt. Det er også utfordrende å bevare jevn fuktighet når plantene står i sterkt sollys, for eksempel i en solfylt vinduskarm eller et drivhus uten skygge.  

Løsning: La de nysådde plantene stå litt inn i rommet, og pass på å lage skygge for forkultiveringer som står i drivhus, slik at de ikke blir brent – vårsolen kan være sterk. Om du har planter som har fått solskader av plantebelysning, bør du øke avstanden mellom lampen og plantene. 

Næring 

For lite næring 

De fleste ferske planter trives best i næringsfattig såjord, så lenge de er små og skjøre, men etter en stund trenger de mer næring for å kunne fortsette å vokse. Hvis planten har sluttet å vokse, har gule blader, innskrumpede blader eller mister blader, kan det tyde på for lite næring. 

Løsning: For stor doser næring kan være overveldende for helt nysådde planter, de kan «brenne seg» på gjødselen, så det er som regel best å vente til plantene har vokst seg litt til. Vær forsiktig når du tilsetter næring til små og spede planter, tilsett en veldig liten mengde og over lenger tid – svakt gjødselvann kan være en smart løsning.  

Hvis planten har vokst ut av potten, er det på tide å plante den om i ny og næringsrik jord. 

For mye næring 

Nye planter bør vennes til næring gradvis. De fleste nysådde planter trenger ikke særlig mye næring, og skal sås i næringsfattig jord. Overdosering kan føre til rotskader og inntørkede balder og bladkanter. En plante som får for mye næring, kan vokse godt til å begynne med, men så plutselig gulne og visne.  

Løsning: Les deg opp om plantenes næringsbehov, alle planter er ulike. Sjekk gjerne våre planteguider, med råd tilpasset hver enkelt plante. Små doser næring over tid er bedre enn store engangsdoser. Hvis du mistenker at planten har fått for mye næring, kan det være lurt å plante den om i ny jord. 


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og råd

Du er her:


Hydroponisk dyrking - Harvy-startpakke

Lengde 79 cm, Hvit

799,-
Les mer
Hydroponisk dyrking - Harvy-startpakke
Salg 30%

Hydroponisk dyrking - Harvy-startpakke

Lengde 79 cm, Brun

55930 799,-
Les mer

Plantelys LED No.1 85cm 23W med adapter

Lengde 80 cm, Hvit

799,-
Les mer
Tunneldrivhus
Salg 50%

Tunneldrivhus

Lengde 330 cm, Transparent

12950 259,-
Les mer

Hydroponisk startpakke Harvy 3 hvit

Lengde 40 cm, Hvit

599,-
Les mer

Dyrkepotter Green Basics 10-pk

10 pk, Svart

7990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen