Vann med regnvann – for både miljøet og lommeboken

Det finnes mange fordeler med å vanne med regnvann. Plantene elsker det, grunnvannet spares og det brukes mindre energi. Her får du vite hvor enkelt du kan samle inn og få ut regnvannet i din hage.

Vann med regnvann – for både miljøet og lommeboken

Under de siste årenes tørkeperioder har det blitt vanligere å innføre kommunale vanningsforbud. Dette alene er en god grunn til å ha en egen regnvannforsyning. Men også under normale værforhold er det ofte bedre å vanne med regnvann enn vannet i krana.  

Tre gode grunner til å vanne med regnvann

  1. De fleste planter setter pris på regnvann 
    Regnvann er ikke renset med klor og inneholder lavere nivåer av kalk enn det kranvann gjør. Spesielt surjordsplanter som bartrær, lyng, blåbær og rhododendron trives betydelig bedre med regnvann.  
  2. Du sparer energi 
    Kranvann må renses og ta seg gjennom rør til våre boliger – en prosess som krever energi. Gjennom å vanne med regnvann sparer du denne energien. Regnvann er bra for miljøet!
  3. Du sparer penger
    Vannet fra kranen koster penger – regnvann er naturligvis helt gratis.

Hvor mye regnvann er det behov for? 

For at en hage skal bli ordentlig gjennomvåt av regn kreves det ofte mer enn 10 millimeters nedbør. Et vanlig hustak på hundre kvadratmeter gir cirka 100 liter vann om det regner rundt én millimeter – som tilsvarer en kort sommerskur – men gjennom å samle opp vannet på en effektiv måte kan du punktvanne der det trengs. 

Hvordan samle regnvann til vanning?

Regnvann kan samles i tanker og dammer, men vanntønner ved nedløpsrør er kanskje det vanligste – de rommer ofte 100–200 liter. For å makse «vanninnhøstingen» kan du ha en tønne i hvert hjørne av huset.

Det finnes blant annet praktiske tønner med kran, eller mer avanserte vanningssystemer av solceller. De siste modellene på markedet kan fordele vannet på et jevnt nivå – også hvis du reiser bort. Du kan også koble til en enkel slange som drypper vannet ut der du vil ha det. Om vanntønnen plasseres et stykke ovenfor bakken er det lettere å få inn en kanne under den om du har en tappekran.

Tips: Også drivhustak og garasjetak samler vann, så sett gjerne en tønne også her. Ved drivhuset er det ekstra praktisk – da finnes vannet i nærheten når du trenger det.

Barnesikring 

En viktig ting å tenke på når du har vannkar på tomten er at de er barnesikre. Bruk alltid barnesikrede lokk, de hindrer også insekt, ekorn og andre småkryp fra å drukne. Løv og søppel i tønnen kan minimeres gjennom å bruke et nett eller filter i nedløpsrørene.  

Når det renner over kanten  

Om regntønnen er for liten, kan du seriekoble flere tønner eller skaffe en større. Du kan for eksempel borre et hull høyt opp mot kanten av tønnen og feste en slange som leder bort vannet til en ny oppsamlingsplass eller et bed der du kan vanne litt mer.

Når skal jeg vanne?  

Pass gjerne på å vanne når det allerede har regnet litt, da fordamper ikke vannet på samme måte som når bakken er helt tørr og vannet når dermed dypere. Det er også lurt å unngå å vanne midt på dagen eller ved mye vind, da fordamper også vannet raskere.

En dekket, vannholdig jord med god struktur reduserer behovet for vanning betraktelig, eksempelvis kan god dekkdyrking redusere vannbehovet med omtrent sytti prosent.


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og råd

Du er her:


Regntønne 200 L
Salg 25%

Regntønne 200 L

200 L, Grå

104925 1399,-
Les mer
Fot til 200L Regntønne
Salg 25%

Fot til 200L Regntønne

Høyde 31.5 cm, Svart

29925 399,-
Les mer

Hagebøtte

10 L, Sølv

149,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen