Vanning av dine inneplanter - slik lykkes du

Vanning av dine inneplanter - slik lykkes du

Her kan du lese litt generelle tips og råd om vanning. Dessuten definerer vi de råd vi på Plantasjen gir om hver spesifikke plante.

Kjenn med fingeren – grønn eller ikke spiller ingen rolle

Start med å kjenne i jorden med fingeren når du skal vanne. Jorden skal i de fleste tilfeller kjennes lett fuktig, er jorden våt bør du ikke vanne. Overflødig vann i potten må tømmes ut for å unngå at røttene kveles og planten visner. Er jorden steinhard og tørr trenger planten mer vann, alternativt at du vanner litt oftere.

Om du ser og kjenner på planens blader vil du oppleve av visne blader er tykkere en andre. De med spedest og tynnest blad, for eksempel asalea, trenger vann oftere. De med tykkere blad trenger ikke vann like ofte da de lagrer vann i bladene, for eksempel kalanchoe.

Rotsystem og jordvolum

En plante som har stått i samme potte i flere år har sannsynlig vis et betydelig rotsystem. Omplanting til en større potte gjør at den ikke trenger vann like ofte. En nyinnkjøpt plante derimot har tynnere, finere røtter og har det best hvis den vannes sparsommelig i begynnelsen, for ikke å drukne det skjøre rotsystemet.

Blomstrende eller bare blader

Blomstrende planter trenger generelt mer vann enn grønne planter, dette gjelder også orkidéer. Den tiden de er uten blomst og «hviler» kan du vanne mindre.

Varmt eller kaldt

Varmen og luftfuktigheten i hjemmet spiller en stor rolle i plantens behov av vann. I et svalt rom i skygge/mot nord er fordampningen fra planten betydelig lavere og planten behøver mindre vann, enn i et varmt og solrikt rom/mot sør.

Plantasjens definisjon

For å forklare de ulike planters behov bruker vi i Plantasjen pictogram, her kommer en definisjon over de som symboliserer vannbehov. Vi går ut i fra en krukke som er 11-13 diameter (normal stor), deretter kan du legge til eller trekke fra mengde vann i forhold til de planter du har.

Lite vanning

Disse planter kan vannes med 1,5 dl hver andre eller hver tredje uke. For eksempel kalanchoe, svigermors tunge og porselensblomst.

Normal vanning

Disse planter kan vannes med ca. 1 dl hver uke. For eksempel brudeorkidé, eføy og fredslilje.

Rikelig vanning

Den letteste måten og vanne disse plantene på kan være å dyppe hele innerpotten i vann og la den stå og trekke i noen minutter slik at jorden blir gjennomfuktig, 1-2 ganger i uken. For eksempel asalea, hibiskus og hortensia.

Nyt blomstringen

Sist men ikke minst kan det være nyttig å huske på at noen, spesielt blomstrende planter som krysantemum, kalanchoe og begonia, blomstrer i 2-6 uker og er deretter ferdigblomstret. Komposter det som er igjen av planten, og finn en ny herlig plante som kan pryde kjøkkenbordet eller vinduskarmen.

Du mislykkes ikke dersom blomstene faller av etter en tid, det er helt naturlig. Orkidéens blomster holder betydelig mye lenger, og kan stå opp i mot 6 måneder, men selv disse har begrenset levetid. Med litt mindre vann og lys plassering (ikke direkte sollys) er det store muligheter for at nye stengler titter opp i løpet av noen måneder.