Vanning av uteplanter og blomster om sommeren

Slik vanner du uteplanter om våren og sommeren, og slik sikrer du at planter og blomster i hagen klarer seg når du reiser bort.

Vanning av uteplanter og blomster om sommeren

Hvordan bør jeg vanne?

Generelt er det lettest å vanne med vannslange. Hvis du ikke har mulighet til det, kan en vannkanne eller lignende gjøre nytten, da kan du dessuten tilsette flytende næring i vannet.

Når bør jeg vanne?

Plantene trenger mer vann om sommeren enn om våren og høsten. På svært varme dager klarer ikke plantene å nyttiggjøre seg vannet godt nok. Da bør du helst vanne om morgenen eller sent på kvelden når det er litt svalere.

Sjekk først om jorden er fuktig ved å kjenne etter med fingrene. Det er den enkleste måten å finne ut om en plante trenger vann eller ikke. Jorden bør i de fleste tilfeller være lett fuktig. Hvis jorden er våt, lar du være å vanne. Er jorden steinhard og tørr, trenger derimot planten litt mer vann, eventuelt bør du vanne litt oftere.

En overvannet plante kan henge med bladene, omtrent som om den hadde fått for lite vann, så det er lurt å kjenne etter med fingrene.

 • Veldig tørr jord = vann mer/oftere.
 • Tørr eller lett fuktig jord = vann som normalt.
 • Våt jord = vann mindre/sjeldnere.

Vanning av uteplanter, slik lykkes du

 • Store potter og store jordvolumer gir større vannreserver
  I potter på en balkong eller terrasse er jordvolumet, og dermed også tilgangen på vann, begrenset. Ved å plante i store krukker med god jord, gir du plantene dine en bedre sjanse til å vokse og trives, samtidig som du slipper å vanne så ofte. Plantene har det heller ikke bra hvis de får for mye vann, men med hull i bunnen av potten og lecakuler nederst kan de kvitte seg med overskuddsvannet.

 • Vanning av grønnsaker
  Generelt trenger grønnsaker mer og jevnere tilgang på vann enn andre planter. I kjøkkenhager og plantekasser kan du sette ut en spreder som du kobler til en tidsbryter.

 • Vanning i hagen
  Planter som står på friland og er godt etablert (ikke nyplantede), klarer seg generelt bedre og lenger uten vann. Det er bare i lange perioder uten regn at disse kan trenge ekstra vann. Kjenn etter med fingeren omtrent en desimeter nede i jorden om den er tørr eller fuktig. Vann heller mye og sjelden enn en liten skvett ofte. Hvis du vil vanne hele områder av hagen, er en spreder et godt alternativ. Til hekker og bed kan du rulle ut en drypp- eller svetteslange.

 • Nyplantede planter
  Når du planter, skal alle planter vannes slik at jordklumpen er gjennomvåt. Deretter lar du jorden tørke opp før du vanner på nytt. Hele den første sesongen trenger de nyplantede plantene litt ekstra hjelp til å ta til seg passe mengder med vann. Her kan du lese mer om stell av hageplanter.

 • Vanning av gressplen
  En gressplen som har fått vokse i noen år uten regelmessig vanning, har røtter som når dypere ned i jorden. Da klarer plenen seg bedre i tørkeperioder. Plenen blir selvsagt grønnere og frodigere når den har jevn tilgang på vann, men avhengig av tomtens størrelse, kan vannforbruket bli for stort til at det er mulig å holde den fin med kunstig vanning.

Vanningsforbud

Hvis sommeren er varm og tørr, vil en del kommuner innføre vanningsforbud for å sikre vannforsyningen. For å kunne vanne følsomme planter, kan du samle opp regnvann i regntønner eller lignende.

Slik overlever plantene ferien

 • Det aller beste du kan gjøre for å holde liv i plantene når du drar på ferie, er selvsagt å få en nabo eller et familiemedlem til å stikke innom og vanne en gang iblant. Eventuelt kan du (hvis du har mulighet til det) flytte planter som står på varme og solrike steder, over i skyggen for å redusere vannbehovet og fordampingen.
 • Du kan også fylle plastflasker med vann og stikke dem ned i jorden opp ned, så siver vannet ut litt etter litt. Bruk flere og større flasker jo tørstere plantene er. Det er lurt å vanne alle plantene godt før du reiser bort, slik at røttene er gjennomvåte.
 • En annen løsning er å ta med seg de mest følsomme plantene på ferie dersom du har mulighet til det. Herba dyrkingsposer gjør det lett å flytte på og ta med seg planter.

Mer vanning

Se våre vanningsprodukter her >>
Ti gylne regler for vanning >>

Du er her:


Vanningsboble

250 ml, Transparent

5990
2 for 99,90,-
Les mer

Slangevognsett Gardena

Lengde 20 m, Grønn

849,-
Les mer

Koblingssett for svetteslange 1/2" Gardena

Grå

259,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen