Velg riktig epletre til din hage

Drømmer du om et herlig epletre i hagen? Å kjøpe et epletre kan kjennes som en stor beslutning, for det er noen ting du må tenke på først – for eksempel størrelse og pollinering. Men det trenger ikke være så vanskelig likevel. Her får du gartner og hageinspirator Malou Augustins beste tips.

Velg riktig epletre til din hage


Tekst og bilder
Malou Augustin
@evergreengarden.se
 

Epletrær, og andre frukttrær for den saks skyld, gir ikke bare masse frukt, de er også en viktig byggestein i hagen. Trær gir en ekstra dimensjon til både små og store hager, og byr som regel også på massevis av herlig friskt bladverk. Hagens karakter endres så fort du får inn et tre i den. Med sin vakre blomstring og sine gode frukter, sprer epletreet ekstra mye glede.

Velg et epletre som passer inn i din hage

Det første du bør bestemme deg for før du går til innkjøp av et epletre er hvor stort treet kan være. Og her er det ikke bare høyden på stammen som er viktig, du bør også tenke på hvor bred kronen på treet kan bli. Selv om trærne ser veldig like ut på hagesenteret, vil de vokse veldig ulikt avhengig av hvilken grunnstamme de er podet på.

Grunnstammer på epletrær

Epletrær kan ikke forøkes og bli genetisk identiske via frø, derfor poder man en kvist fra den eplesorten man vil ha på en grunnstamme som har de egenskapene man vil at det fullvokste treet skal få. Man snakker gjerne om svakvoksende og sterkvoksende grunnstammer. Og det er akkurat som det høres ut som:

De eplesortene som er podet på en svakvoksende grunnstamme, blir til mindre trær som ikke vokser så kraftig. De sterkvoksende grunnstammene gir større trær som vokser kraftigere.

Her kommer en gjennomgang av noen av de vanligste grunnstammene:

  • B9
    En svakvoksende grunnstamme, et såkalt dvergtre, som bare blir cirka 30 prosent av størrelsen til et stort epletre med for eksempel en A2-grunnstamme. B9 er en russisk grunnstamme, og den er blant de aller mest herdige grunnstammene som finnes. Siden denne grunnstammen gir et veldig lite tre, passer den godt i en liten hage eller som grunnstamme for et espaliert tre. Siden det lille treet også får et ganske lite rotsystem, trenger treet som regel støtte gjennom hele levetiden. Treet blir cirka 20–30 år gammelt, og bærer ofte frukt allerede etter et par år. Trives over store deler av landet. ‘Gravensteiner’, ‘Rubinola’ og ‘Katinka’ er eksempler på eplesorter som er podet på B9-grunnstamme. 
       
  • MM106
    Denne grunnstammen fungerer både for trær som plantes på friland og i store potter, og den er kjent for å gi en tidlig og rikelig innhøsting. Treet lever som regel i 20–30 år og trives i de mildeste delene av landet. ‘Agnes’, ‘Katja’, ‘Rødhette’ og ‘Discovery’ er eksempler på epletrær på denne grunnstammen.
        
  • A2
    En sterkvoksende grunnstamme som gir store epletrær. Treet får solide røtter med god forankring i jorden, og kronen på treet blir stor. De første sesongene må treet støttes opp, men etter at det har etablert seg skikkelig klarer det seg fint uten støtte. Det kan ta noen år før treet bærer frukt, men det er også et tre som lever lenge og som derfor kan gi frukt i flere generasjoner framover – treet kan faktisk bli oppimot 100 år gammelt. 

Se alle våre epletrær

Epletrær trenger en kompis for å bære frukt

Epletrær er avhengig av såkalt krysspollinering for å gi frukt. Det vil si at blomsten må få pollen fra en annen eplesort. Dette tar pollinatorer som humler, bier eller andre insekter seg av, så sant det er andre epletrær i nærheten. Bor du i et villaområde pleier det ikke å være noe problem å få pollinert epletreet, siden det høyst sannsynlig er andre epletrær i hager ikke så langt unna, som passer sammen med ditt epletre. 

Hvis det er langt til nærmeste nabo, eller om du bare vil forsikre deg om at treet pollineres, kan du gardere deg ved å kjøpe to ulike epletrær som pollinerer hverandre. 

Under ser du en oversikt over hvilke sorter som kan brukes til polinering. Sortene til venstre finnes i Plantasjens sortiment og pollineres av sortene ovenfor.

Innhøsting – sommer-, høst- og vinterepler

Epletrær kommer i en lang rekke varianter, både når det gjelder utseende og smak – men også når det kommer til innhøstingstid.

Sommerepler er klare for innhøsting på slutten av sommeren, mens høst- og vinterepler høstet lengre ut på høsten. Sommereplene er det som regel best å spise med en gang, men høst- og vintereplene kan godt lagres.

Ved å plante flere epletrær med ulik innhøstingstid, forlenger du innhøstingen. Dessuten kan du da passe på å plante sorter som pollinerer hverandre. Det er vinn-vinn, rett og slett.

3 kompatible sorter for en lenger sesong

  • Sommereple – ‘Transparente Blanche’
    Herdighetssone 1–5
    ‘Transparente Blanche’ på en Geneva 202®-stamme er en kraftigvoksende sort som blir til et riktig stort tre. Eplene modnes i august, med gulhvite frukter som ser nesten gjennomsiktige ut når de er helt modne. I begynnelsen er fruktkjøttet fast, men etter hvert blir det melne. ‘Transparente Blanche’ har en søt, syrlig smak, og du kan spise eplene rett fra treet. Den er også supergod å lage eplemos av. 
        
  • Høsteple – ‘Gravensteiner’
    Herdighetssone 1–3
    ‘Gravensteiner’på B9-stamme er saktevoksende og blir til et lite tre. Eplene blir imidlertid store og lekre, med en gul base og vakre røde striper og svært saftig aromatisk fruktkjøtt. Den passer fint til å lage eplemost av, og kan også lagres i et par måneders tid etter høstning.
        
  • Vintereple – ‘Kronprins’
    Herdighetssone 1–3
    ‘Kronprins’ på B9-stamme er et lite, svakt voksende tre med rikelige, mørkerøde epler med saftig og søt smak. 

Du kan kanskje hørt ordtaket før, men hvis ikke: Den beste tiden for å plante et tre var for 20 år siden, den nest beste er i dag. Det er ingen tid å miste, med andre ord. 


TEKST OG BILDER
Malou Augustin, gartner, hagedesigner og hageinspirator som foreleser og tilbyr onlinekurs om hagedesign og dyrking.
@evergreengarden.se

Flere tips og råd



Eple familietre

Høyde 150-200 cm, Flere farger

1499,-
Les mer

Eple 'Transparente Blanche' Geneva 202®

Høyde 150-200 cm, Grønn

949,-
Les mer

Eple 'Katja' B9

Høyde 150-200 cm, Rød

949,-
Les mer

Eple 'Katinka' E B9

Høyde 150-200 cm, Rød

949,-
Les mer

Eple 'Kronprins' B9

Høyde 150-200 cm, Rød

949,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen