Plant hekk – slik lykkes du
Det kan være mange grunner til at man ønsker å anlegge en hekk. Men oftest er det for å skape et vern mot vind og innsyn.

Velge hekk
Det finnes mange fine sorter å velge mellom, både vintergrønne, formklippede og frittvoksende. En hekk trenger ikke bare bestå av ett slag, men kan med fordel lives opp med flere ulike sorter. Dette kommer best til sin rett i en frittvoksende hekk.
Frittvoksende hekk
En frittvoksende hekk skaper en villere og friere stemning. Veksten kan utvikles fullt ut og blomstrer i de fleste tilfeller mer. En frittvoksende hekk tar litt mer plass men selvfølgelig kan den beskjæres noe for å tilpasses din hage. Regn med 2-4 planter per meter.
- Frittvoksende hek
Heggmispel, aronia, forsythia, skjærsmin, syrin og buskmure. - Vintergrønne
Furu, thuja smaragd, rododendron og laurbærhegg.
Formklippet hekk
Gir et strammere inntrykk og en tydelig form. En formklippet hekk tar mindre plass enn frittvoksende hekker. Regn med 3-5 planter per meter. Beskjær ca. 2 ganger per sesong.
- Formklippet hekk
Agnbøk, alperips, cotoneaster, amelanchier alnifolia og liguster. - Vintergrønne
Ilex paraguariensis, thuja, barlind
Slik planter du en hekk
- Bruk plantejord og bland den med den opprinnelige jorden.
- Grav en plantegrøft ca. 50-70 cm bred.
- Luk bort alt ugress og sett ned rot klumpen i samme høyde som den sto i krukken.
- Barrotsplanter plantes tidlig på våren (april og mai) eller sent på høsten, de kan ha nett eller sekkevev rundt klumpen/røttene. Krukkedyrkede planter kan plantes i løpet av hele sesongen.
Stell
- Vannes regelmessig i løpet av etableringsperioden, deretter tilpasses vanningen etter temperatur, nedbør og hvilken plantesort man har valgt.
- Jordforbedring gjennomføres med kugjødsel om våren og kompletteres med hagegjødsel når det blir grønt. (Plantasjen fullgjødsel).
- Gjennom senvinteren har de vintergrønne vekstene behov for å vernes med skyggenett mot den sterke solen.