Venusfluefanger – fakta og råd om stell

Venusfluefangeren er på mange måter en helt unik plante og kan nok oppfattes som ganske makaber. Bladene minner om et gap med følehår som ser ut som sylskarpe tenner, så til og med utseendet er fryktinngytende.

Venusfluefanger – fakta og råd om stell

Vitenskapelig navn (Latin): Dionaea muscipula
Familie: soldoggfamilien (Droseraceae)

Stell – slik tar du vare på en venusfluefanger

Mange barn er fascinert av denne planten, både på grunn av utseendet og på hvordan den tar til seg næring. Planten fanger byttet ved å lukke igjen bladene rundt de insektene som er så uheldige å komme borti følehårene. Byttet løser seg opp i løpet av noen dager, slik at venusfluefangeren får i seg den næringen den trenger. Venusfluefangeren er dermed lettstelt, men husk at bladene i seg selv er svært følsomme og dør når de har åpnet og lukket seg noen ganger. De bør derfor ikke berøres unødig, siden det kan sette en stopper for plantens næringsopptak. Hvis du har mulighet til det, kan du imidlertid gjerne mate venusfluefangeren med små insekter. 

 • Plassering
  Dette er en plante som ikke trives noe særlig i varmen, den må heller ikke tørke ut.
   
 • Jord
  Venusfluefangeren vokser vilt i nitrogenfattig våtmark, så du bør bruke en jordblanding med lavt næringsinnhold og uten kalk. Vanlig blomsterjord går også fint.
   
 • Vanning
  Venusfluefangeren trenger ikke spesielt mye vann, men det er viktig at jorden holdes konstant fuktig. Det interessante er at du ikke trenger å være redd for å komme borti følehårene når du vanner: Planten merker forskjell på berøring av insekter og vann, så bladene lukker seg ikke. Setter du den i en potte med hull i bunnen, oppå en skål, får planten dessuten god drenering. I voksesesongen kan du fylle skålen med vann, slik at den har kontinuerlig tilgang på vann.
   
 • Gjødsel
  Planten trenger ikke ekstra gjødsel, særlig ikke hvis den har tilgang på små insekter.

Fakta om venusfluefanger

 • Bladene, eller gapene, lukkes når et insekt eller en edderkopp kommer borti følehårene.
 • Planten har et spesielt enzym som bryter ned byttet på noen dager.
 • Planten bruker energi på å lukke bladene, som dør etter noen ganger, men erstattes av nye.
 • Stammer fra området rundt Nord- og Sør-Dakota i USA.
 • I motsetning til potteplanten venusfluefanger lukker viltvoksende eksemplarer bladene veldig raskt.
 • Er flerårig.

Les mer

Les mer om kjøttetende planter >>

Du er her:


Redskapssett
Nedsatt pris

Redskapssett

Lengde 38 cm

2990 5990
Les mer

Vannkanne galvanisert

5 L, Grå

249,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen