Vintergrønne busker - slik lykkes du

Vintergrønne busker - slik lykkes du

Vintergrønne busker er en stor gruppe planter som inkluderer barvekster. De er en viktig del av hagene og uteplassene våre fordi de er friske og grønne året rundt. Gruppen er veldig variert både hva gjelder blad- og barnålformer og dessuten farger.

Bruksområde

Vintergrønne planter gir hagen karakter og et frodig utseende, samtidig som de gir ly for hagen og andre vekster. Som hekk skjermer de mot vinden og mot innsyn året rundt. Lave vintergrønne planter er fine sammen med stauder og andre planter i blomsterbedene.

Beplantning

Bruk plantejord med naturgjødsel når du planter. Grav store groper og bland med den opprinnelige jorden. Leirete jord bør delvis erstattes, slik at plantene ikke står for bløtt. Gi planten rikelig med vann før du setter den ned i gropen. Sørg for at planten får samme høyde som den hadde i krukken. Gi rikelig med vann; ca. 8–12 liter per plante. Fyll på med jord rundt rotklumpen og stamp forsiktig. 

I krukke 

Vintergrønne planter er også fine å ha i en stor krukke. Bruker du en frostsikker krukke, kan du la planten stå ute også om vinteren. Bruk sommerblomstjord ved planting og fyll et minst 5 cm dypt lag med Leca-kuler i bunnen av krukken. Gi rikelig med vann, slik at rotklumpen blir gjennomvåt. Deretter vanner du regelmessig hver uke, avhengig av tilstand og temperatur. For å gi vintergrønne planter best mulighet til å overvintre i krukke, bør du plassere krukken på et beskyttet sted og dekke den til med isopor og strie.

Stell

Berik plantejorden med kugjødsel hver vår og kompletter med hagejord annen hver vår. Gi de vintergrønne plantene vann før vinteren, slik at de kan forberede seg ved å samle mye væske i bladene.

Snøfattige og solrike perioder forut for våren kan føre til frostskader på plantene. For å beskytte plantene bør man dekke dem med strie, grankvister eller lignende i perioden februar til april.