Woodland – ta skogen inn i hagen

Drømmer du om å sitte på en benk i naturen og nyte småfugler og sommerfugler? Da kan du designe din egen hage med inspirasjon fra vakre skogslunder – et såkalt woodland. Her får grønne skyggeplanter danne en oase av fargerike blomster og gressklipping er et vagt minne.

Woodland – ta skogen inn i hagen

Woodland er en type hage der inspirasjonen kommer fra de ville lundene i skogen. Her finnes det ingen gressflater eller bar jord, men heller stier som naturlig former seg mellom trær, busker og urteaktige stauder som fungerer som bunndekke.

Jorden er fuktighetsbevarende, svakt sur og muldrik, og lyset svinger mellom skygge og halvskygge. Tanken er at et woodland skal tiltale alle våre sanser – duft, hørsel, syn og følelser, ja til og med smakssansen.

Woodland – oppstod av en tilfeldighet 

Et woodland kan sies å være en blanding mellom vill skog og en mer ordnet hage – plantene er satt opp slik at hver plante får sin optimale form rent estetisk og i kombinasjon med hverandre.

Dyrkingsformen sies å ha oppstått i England på slutten av 1800-tallet, da anleggsgartnere plasserte overskuddsplanter i utkanten av parkene. De skal da ha oppdaget at plantene beskyttet mot vind, at miljøene i skyggen gagnet plantene og at plantene i mange tilfeller trivdes bedre enn de som sto mer ubeskyttet.

Et woodland fungerer godt til både små og store områder. Om du eier en naturtomt eller en igjengrodd hage, har du spesielt gode forutsetninger ettersom du da kan ta utgangspunkt i de trærne og buskene som allerede finnes.

Det går selvsagt an å skape denne lundaktige hageformen på bar bakke, men det tar da litt lengre tid ettersom trær og busker trenger tid for å etablere seg.

Planting i ulike lag

Et woodland plantes alltid i ulike lag og nivåer bestående av trær, busker og vegetasjon på bakken. Trærne blir til tak og gir skygge, og både de og de lavere buskene beskjæres kun forsiktig for å korrigere eventuelle grener som vokser feil, sett fra et estetisk perspektiv.

Buskene blir som le for vinden og en romdeler, og på bakken brukes det gjerne stauder og løkplanter. Plant også gjerne bær og blomster, de lokker til seg fugler og sommerfugler, bier og andre nyttige insekter.

Selv om et woodland er en slags skyggehage, så kan du la solen skinne inn på enkelte steder, og kanskje kan du plassere en solelskende plante akkurat der.

Muldrik jord gagner mikroliv 

Jorden er – akkurat som i alle dyrkingssammenhenger – viktig. En muldrik jord gir ikke bare plantene gode forutsetninger hva gjelder næring, men vann og syre bidrar også til et bedre mikroliv og mer insekter. Disse er som små hagearbeidere, og skaper ny, næringsrik muld som nye planter kan benytte seg av.

Mange av plantene som passer i et woodland er surjordsplanter som trives i svak sur jord og som avskyr kalk. Ta hensyn til hva plantene trenger ved planting – hard leire kan eksempelvis trenge mye organisk materiale for å fungere.  

Woodland – tips til planter            

 
  • Trær
    Trærne utgjør selve taket i et woodland. Unngå sorter med altfor aggressive rotsystem, som hindrer bunndekkende planter å trives. Tenk over bladverk, form og barkens utseende. Eksempler på passende trær: eik, or, bjørk, eukalyptusvide og japansk lønn.
      
  • Busker
    Buskene utgjør mellomlaget i et woodland. De står også for veggene og beskytter mot vind. Eksempler på passende busker: stjernemagnolia, liguster, bergbambus, vierhortensia, svartsurbær, sibirkornell, japanbeinved, klaseblomstrende rose, buksbom, azalea, parkrhododendron, hassel, trollhassel, konvallbusk, krossved og amerikansk blåbær.  
     
  • Stauder og bunndekke
    Disse plantene kan utgjøre gulvet i et woodland. Eksempler kan være: kryptimian, daglilje, virginialeddblom, høstfloks, snøsløyfe, sølvastilbe, bregner, ormegras, bladlilje, vinterglans, mørklungeurt, klaseormedrue, julerose, liten rosestorkenebb, strutseving, stjerneskjerm, myske, blodormerot, forglemmegeisøster, hvit aster, trebladgillenia, sildrespir, silkepeon, solhatt, løytnanshjerte, nyseryllik, høstanemone, filtarve, prydkattemynte, tulipaner, påskeliljeslekta og løkslekta.
     
  • Andre planter
    I tillegg kan et woodland kompletteres med klatreplanter, som klematis, klatrehortensia, stor pipeurt og klatrebeinved, samt prydgress, som blåsvingel.

 

«Latmannsdyrking» som gagner mangfoldet 

Et woodland innebærer lite av både ugressrensing og pleie, så du kan se frem mot en svært komfortabel og enkel hage når grunnarbeidet er gjort. En vanlig hage streber alltid etter å bli villere og styrke sitt økosystem, så når du lar den vokse friere jobber du med naturen.

Da et woodland byr på stort mangfold, lokker det også til seg mange dyr. Med litt flaks får du finbesøk av både harer og pinnsvin.

Å lage et woodland er å gi naturen en sjanse til å vise litt av sitt ekte jeg, men det handler også om å tilfredsstille våre egne behov. Kanskje er du en av dem som tar et dypt åndedrag av lettelse når du kommer til skogen? Et woodland kan gi samme følelse i din egen hage – her får du mulighet til å sitte på en benk og nyte fuglekvitter, ekornenes nøttesamling eller kanskje bare duften av nyutsprungne løkplanter på våren.

5 tips til et woodland 

  • Bli inspirert av et vakkert holt i skogen og kombiner elementer du synes er pene. Plant i ulike lag og tenk på hvordan ulike farger og løv kan komplettere hverandre. Lagene består av trær, busker og vegetasjon på bakken.
  • Skap en sti som leder til en spesiell plass, for eksempel en benk i en solflekk.
  • Velg gjerne lokale planter som trives i klimaet – de passer ofte inn og settes pris på av det lokale dyrelivet.
  • Dekk bakken med planter eller bunndekke som for eksempel bark eller grus for å beholde fukten i jorden og forhindre erosjon og ugress. Dekkdyrking fungerer også godt.


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Se flere tips og råd



Bostonbregne

Høyde 45 cm, Grønn

329,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen