Coleus (praktspragle) – fakta og råd om stell

Når vi snakker om stiklingsvennlige potteplanter, kommer vi ikke utenom praktspragle – ganske enkelt fordi den er som skapt for dette formålet! I tillegg har de et fantastisk utseende med fargevariasjoner som definitivt er utenom det vanlige.

Coleus (praktspragle) – fakta og råd om stell

Vitenskapelig navn (Latin): Solenostemon scutellarioides
Familie: leppeblomstfamilien (Lamiaceae)

Praktspragle, som vokser naturlig fra Sørøst-Asia og Oceania til Hawaii, er en stor favoritt i mange hjem. At den er både lettstelt, vakker og vokser raskt er nok den viktigste grunnen til nettopp det. Dette er en perfekt plante å starte med om du vil dyrke frem dine egne planter, ettersom du med liten innsats kan få svært gode resultater i løpet av kort tid.

Stelletips for Coleus – praktspragle

Planten krever litt stell, spesielt når det skal tas stiklinger og plantes nytt, men det er på et rimelig enkelt nivå.

 • Plassering
  Planten trives aller best når den får stå luftig og lyst. Jo mer lys den får, jo flottere blir fargene. Men den skal helst ikke stå for lenge i direkte sol – da kan bladene bli svidd.
 • Jord
  Du kan med fordel bruke blomsterjord når du planter praktspragle. Hvis du gir den vanlig potteplantenæring når du vanner fra vår til høst, vil du få en frisk og vakker potteplante.
 • Vanning
  Vann ofte, men ikke for mye. Jorden skal være lett fuktig og verken for våt eller for tørr.
 • Omplanting
  Praktspragle kan vokse kraftig i starten, så det kan være at den må pottes om etter ganske kort tid. Husk også å holde utkikk etter blomstene, ettersom de må knipes av med én gang de kommer for at bladene skal beholde fargen.

Les også:
Omplanting – slik lykkes du

Hvordan toppe og ta stiklinger av praktspragle?

For at planten skal bli riktig fin og formfull bør den toppes. Det vil si at du klipper av toppene med jevne mellomrom. Dette gjør du på akkurat samme måte som når du tar stiklinger, så har du én Coleus kan du fort få mange flere – om du vil.

Se vår steg-for-steg-guide, slik tar du stiklinger av Coleus (praktspragle), der får du også råd om hvordan du kan redde en lang, tynn og pjuskete praktspragle.

Flytt praktspraglen ut på sommeren

Når sommeren kommer, og faren for nattefrost for lengst er over, kan du flytte coleusen ut. Dette bør gjøres gradvis, siden planten trenger tid til å venne seg til både lyset og temperaturen.

Avherding hjelper planten med å akklimatisere seg til din nye plass. Dette er spesielt viktig når en plante som har stått inne skal flyttes ut. Sett planten ut i et par timer på dagtid de første dagene, og øk tiden den står ute gradvis over en periode på to uker. Etter disse to ukene bør planten ha vent seg til både lysforholdene og temperaturen, og du kan da la det stå ute også på natten.  

Ulike typer Coleus

Det finnes en lang rekke varianter av Coleus, men det er én variant som lenge har tronet på toppen av listene over de mest populære:

Coleus ‘China Rose’

Det er ikke så lett å få tak i Coleus ‘China Rose’, og det med god grunn. Denne smellvakre rosa varianten får ikke blomster, den kan kun formeres ved stiklinger, og derfor er det vanskelig å dekke den store etterspørselen. Har du en slik plante, kjenner du trolig mange som ville blitt glad for en stikling. Og får du tak i en China Rose-stikling er det bare å prise seg lykkelig. 

Praktspragler med innslag av rosa

 • 'Royalty', med flikete, fløyelsaktige blader og glimt av rosa i midten.
 • 'Spacecake' i friske rosa, lilla og grønne nyanser.
 • 'Fifth Avenue', med blader som først er grønne og deretter får rødbrune kontraster og ceriserosafarge i midten.
 • 'Alligator Alley', med limegrønne kanter, lilla midtre og tydelige rosa årer.
 • 'Ruby Road', med sterk rosa og lilla farge og lysegrønne, bølgete kanter.
 • 'Great Falls Angel', små blader i fire vakre farger.

Praktspragler i vinrødt, grønt og kobber

 • 'Beale Street', med store, vinrøde blader som holder fargen hele sesongen.
 • 'Crown Jewel', med krusete, vinrøde blader med lysegrønne kanter.
 • 'Wall Street', med store, kobberfargede til guloransje blader.
 • 'Bourbon Street', med flikete, fløyelsaktige rødbrune blader og glimt av limegrønt ytterst.

Fakta om Coleus – praktspragle

 • Blomster skal knipes av med én gang, hvis ikke mister bladene farge.
 • Om du med jevne mellomrom friserer planten ved å klippe den, kan du få en coleus med en mer buskete og frodig form.
 • Dyrkes for bladenes skyld, som finnes i mange ulike farger og mønstre.
 • Kan plasseres både innendørs og utendørs i sommersesongen.

Finn din favoritt blant våre praktspragler


TIPS FRA GARTNEREN
Miriam Gysling, gartner og kundeservicemedarbeider på Plantasjen, med ekstra interesse for potteplanter generelt og kaktus og Philodendron spesielt.
 

Flere tips og råd

Spør våre gartnere

Lurer du på noe om plantene du har hjemme, om dyrking eller hage? Våre gartnere og planteeksperter svarer deg gjerne. Still oss et spørsmål i vårt forum Spør Plantasjen.

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen