Snittblomster – slik lykkes du

Avskårne blomster kan løfte ethvert rom, og de gir ofte fra seg en behagelig duft. En bukett med vakre avskårne blomster gir rett og slett litt hverdagsluksus.

Snittblomster – slik lykkes du

Gi bort en velkomponert bukett, sett en enkeltblomst i en vase på badet eller gi utslipp for kreativiteten ved å lage en stor bukett. Se tipsene nedenfor for å lykkes med dine avskårne blomster.

Velg dine avskårne blomster

Friske snittblomster gir liv til omgivelsene, og hvis du har valgt dem med litt ekstra omhu, blir buketten ofte mer personlig.

 • Hvor skal du plassere blomsterbuketten?
  Tenk på hvor du helst vil plassere dine avskårne blomster. Hvordan ser bakgrunnen ut? En stor bukett i en stilig vase passer best på stuebordet eller i en stor entré, mens mindre blomstebuketter gjør seg godt på badet.
 • Hvilke avskårne blomster er i sesong?
  Det er alltid fint å tilpasse blomsterbuketter etter sesong. Hver årstid byr på mange vakre blomster, som viser hvor fantastisk våren, sommeren eller høsten kan være.
 • Hvordan oppnå en harmonisk balanse i buketten?
  Bland gjerne blomster i ulike størrelser og former. Velg én eller et par hovedblomster som skiller seg ut litt ekstra, og kombiner dem med mindre typer og gjerne litt grønt.
 • Hvordan blir buketten mer personlig?
  Kombiner kjøpte avskårne blomster med blomster fra din egen hage. Da får du en mer personlig vri, og du kan til og med fylle på buketten med blomster fra hagen eller balkongen hvis de andre begynner å visne – gå bare ut og plukk nye blomster etter hvert.

Pleie av avskårne blomster

Husk å beskytte de nyinnkjøpte blomstene dine slik at de ikke tørker ut. Hvis det går mer enn en time før du kan sette blomstene i vann, bør du surre fuktig papir rundt nederst på stilkene. Beskytt blomstene mot uttørking, sol og kulde ved å pakke dem inn i papir.

TIPS! La gjerne tulipanene stå i emballasjen i minst en time etter at du har kjøpt dem. Da slipper du at de begynner å henge.

Snitt skrått

Lag nye skråkutt nederst på stilken med en skarp kniv, kutt av cirka to til tre centimeter. Tulipaner kan kuttes rett av. Hvis du klipper med saks i stedet for å kutte med kniv, vil blomstene slite mer med å trekke til seg vann. Ta bort eventuelle blader som kan komme under vannet, da reduserer du risikoen for bakterier.

Velg riktig vase

Ta en vase som er høy nok til at blomstene står stødig. Både flasker, krukker, skåler og glass kan fungere som vaser, så lenge de er helt rene. Hvis buketten allerede er bundet, kan du la båndet være på, slik at buketten holder formen bedre.

Varmt og kaldt vann i riktig mengde

Til blomster med harde stilker, som roser, fyller du varmt vann i to tredjedeler av vasen. Til blomster med myke stilker, som tulipaner, fyller du kaldt vann i en tredjedel av vasen.

Husk plantenæring

Bruk plantenæringen som følger med når du kjøper avskårne blomster. Denne gjør at blomstene blir sterkere og holder seg betydelig lenger uten å begynne å henge.

Husk å fylle på vann

Fyll på vann annenhver dag. Tulipaner er tørste, og kan trenge påfyll oftere. Men ikke for mye, da tulipaner fortsetter å vokse når de får vann.

Plassering

Unngå å plassere blomstene i direkte sol, ved en ovn eller i nærheten av frukt. Hvis du har mulighet til det, kan du sette blomstene kjølig om natten, gjerne på balkongen.

Slik binder du en blomsterbukett

De aller vakreste bukettene med avskårne blomster lages ved å binde i en spiral. Det er ingen større kunst å binde en bukett, og du får snart dreisen på det bare du våger å prøve. Med litt trening i fingrene, og en stødig hånd, har du snart en fin bukett.

 • Legg to stilker i kryss og plasser dem mellom tommelen og pekefingeren.
 • Legg på neste stilk med samme retning, men litt til venstre.
 • Fortsett slik og snurr buketten mot klokka mens du binder.
 • Når buketten er klar, legger du den på bordet og snurrer et snøre eller bånd rundt den.
 • Buketten med avskårne blomster er nå stødig, og kan «stå på egne bein».

Smarte tips for dine avskårne blomster

 1. Bruk oasis
  Oasis er en grønn stikkmasse som du stikker snittblomstene i. Ved hjelp av den kan du enkelt lage flotte blomsterdekorasjoner. Før du starter, legger du oasisen i vann slik at den kan suge til seg vann. Plasser den i ønsket skål eller vase, snitt blomstene i ønsket lengde og stikk dem ned i oasisen. Vann deretter daglig slik at blomstene står lenger.
 2. Gi nytt liv til slappe blomster
  Du kan redde blomster som begynner å se slappe ut etter noen dager. Snitt stilkene på nytt og gi bladene en dusj. Pakk deretter buketten i avispapir og sett den i nytt, rent vann.
 3. Få glede av blomstenes litt lengre
  Du kan få roser, peoner, krysantemum og nellik til å vare noen dager ekstra hvis du skjærer blomsten av rett under hodet og legger dem i en skål med litt vann.

Se alle våre snittblomster

Flere tips og rådDin handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen