Forbudte og fremmede planter i Norge – unngå uønsket spredning
Flere planter det er vanlig å se i norske grøftekanter og hager er det ikke lenger lov til å selge eller plante. Det finnes også fremmede planter som er lovlige, men som lett kan spre seg uønsket i naturen. Se våre tips for å unngå uønsket spredning av fremmede planter.

Vi på Plantasjen tar vårt ansvar for biologisk mangfold seriøst, og vi oppfordrer også deg som hageeier til å bli kjent med plantene i hagen din og følge rådene for å hindre spredning av fremmede planter. Les tipsene under, og spør oss gjerne om råd i butikken!
Forbudte planter
Mange av plantene på forbudslisten er ugress, som du trolig ikke vil ha i hagen uansett. Men noen, som lupiner, rynkerose og kanadagullris, er både fine å se på og vokser villig – for villig. Problemet er nemlig at plantene lett sprer seg fra hagen og ut i den frie naturen, hvor de utkonkurrerer tradisjonelle norske planter og truer det biologiske mangfoldet.
Hagelupin er et kjent eksempel. Du har garantert sett disse høyreiste og riktblomstrende staudene på biltur langs norske veier. Der du før kunne se et vell av prestekrager, blåklokker, geitrams og andre markblomster, kan det nå være tett i tett med lilla, rosa og hvite lupiner i hundrevis av meter. Ja visst er lupinene vakre når de står i blomst, men de er også skadelige for mangfoldet og økosystemet. Derfor er hagelupiner på listen over planter det er forbud mot å plante i Norge.
28 forbudte planterDet er forbudt å importere, selge og plante 28 planter i Norge. De 17 første på listen har vært forbudt siden 2016, de 11 siste siden 2021.
*Forbudet mot gravbergknapp og sibirbergknapp gjelder ikke for grønne tak. Kilde: Miljødirektoratet og Forskrift om fremmede organismer |
Merk at det er de eksakte artene i listen over, med de oppgitte latinske navnene, det er forbud mot. Det finnes planter som er ganske like, og planter som heter nesten det samme, uten at de er forbudt av den grunn.
Fremmede planter som kan spre seg i naturen
Listen over forbudte planter kan lett forveksles med Artsdatabankens liste over fremmede arter (tidligere kalt «svartelisten»). Men Fremmedartslista inneholder langt flere planter, som utgjør ulik risiko for naturmangfoldet. Artsdatabanken risikovurderer alle planter som har etablert seg i Norge etter 1800, og det er bare verstingene fra Fremmedartslista som havner på forbudslisten.
Lovlige planter som risikovurderer plasseres i en kategori som forteller oss i hvor stor grad planten påvirker naturmangfoldet. Skalaen går fra de «ingen kjent risiko» i den ene enden «svært høy risiko» i den andre.Gravmyrt (Vinca minor), praktmarikåpe/stormarikåpe (Alchemilla mollis) og krypmispel (Cotoneaster horizontalis) er eksempler på planter som er vurdert til å ha «svært høy risiko».
Søk etter planter i Fremmedartslista (artsdatabanken.no)
3 råd for å unngå spredning av fremmede planter
Har du en forbudt eller fremmed plante i hagen? Ingen grunn til panikk. Du må ikke fjerne den om du ikke vil. Det er lovlig å beholde planter som du har i hagen fra før – dette gjelder også de 28 plantene på forbudslisten. Men du må ta ansvar for at plantene ikke sprer seg ut i naturen.
1. Kast hageavfallet på rett plass
Å bli kvitt hageavfallet på en trygg måte er det viktigste du kan gjøre for å unngå spredning. Det er faktisk forbudt å dumpe hageavfall i naturen. Fremmede arter kan leveres til nærmeste gjenvinningsstasjon, men ikke sammen med vanlig hageavfall. Pakk det i stedet i tette gjennomsiktige plastsekker, og lever det til forbrenning.
Slik kaster du hageavfall riktig (sortere.no)
2. Ikke flytt, gi bort eller selg forbudte planter
Dersom du vil beholde planter som står på forbudslisten, har du ansvar for å ikke flytte dem, gi dem bort eller selge dem videre. Er du usikker på om planten du har er forbudt eller bare en fremmed plante? Ikke flytt, gi bort eller selg – så er du på den sikre siden.
3. Stopp hagerømlingene
Noen av plantene på forbudslisten er hageplanter som har evnen til å spre seg selv, uten hjelp fra oss mennesker. Som regel forviller disse plantene seg via frø, frukter eller sporer som drives videre til nye områder med vinden eller fuglene. Så, hva kan du som hageeier gjøre med det?
- Har du planter som spres via frø, som lupin eller kanadagullris, kan du klippe ned blomsterstanden etter blomstring for å hindre planten i å sette frø.
- For å stoppe planter som sprer seg via utløpere, kan du sette opp fysiske barrierer.
- Å hindre planter som har bær eller nyper fra å spre seg er vanskeligere, siden fruktene spises av fugler som sprer de videre, langt utenfor vår kontroll. Å fjerne plantene er her det beste tiltaket.
Finn det du trenger og les mer
Spør våre gartnereLurer du på noe om plantene du har hjemme, om dyrking eller hage? Våre gartnere og planteeksperter svarer deg gjerne. Still oss et spørsmål i vårt forum Spør Plantasjen. |