Forbudte og fremmede planter i Norge – unngå uønsket spredning

Flere planter det er vanlig å se i norske grøftekanter og hager er det ikke lenger lov til å selge eller plante. Det finnes også fremmede planter som er lovlige, men som lett kan spre seg uønsket i naturen. Se våre tips for å unngå uønsket spredning av fremmede planter.

Forbudte og fremmede planter i Norge – unngå uønsket spredning

Vi på Plantasjen tar vårt ansvar for biologisk mangfold seriøst, og vi oppfordrer også deg som hageeier til å bli kjent med plantene i hagen din og følge rådene for å hindre spredning av fremmede planter. Les tipsene under, og spør oss gjerne om råd i butikken!

Forbudte planter

Mange av plantene på forbudslisten er ugress, som du trolig ikke vil ha i hagen uansett. Men noen, som lupiner, rynkerose og kanadagullris, er både fine å se på og vokser villig – for villig. Problemet er nemlig at plantene lett sprer seg fra hagen og ut i den frie naturen, hvor de utkonkurrerer tradisjonelle norske planter og truer det biologiske mangfoldet.

Hagelupin er et kjent eksempel. Du har garantert sett disse høyreiste og riktblomstrende staudene på biltur langs norske veier. Der du før kunne se et vell av prestekrager, blåklokker, geitrams og andre markblomster, kan det nå være tett i tett med lilla, rosa og hvite lupiner i hundrevis av meter. Ja visst er lupinene vakre når de står i blomst, men de er også skadelige for mangfoldet og økosystemet. Derfor er hagelupiner på listen over planter det er forbud mot å plante i Norge.

28 forbudte planter

Det er forbudt å importere, selge og plante 28 planter i Norge. De 17 første på listen har vært forbudt siden 2016, de 11 siste siden 2021.

  1. Prydstorklokke (Campanula latifolia macrantha)
  2. Sølvarve (Cerastium biebersteinii)
  3. Filtarve (Cerastium tomentosum)
  4. Kjempespringfrø (Impatiens glandulifera)
  5. Kjempebjørnekjeks (Heracleum mantegazzium)
  6. Tromsøpalme (Heracleum persicum)
  7. Gravbergknapp (Phedimus spurius)*
  8. Sibirbergknapp (Phedimus hybridus)*
  9. Sandlupin (Lupinus nootkatensis)
  10. Jærlupin (Lupinus perennis)
  11. Hagelupin (Lupinus polyphyllus
  12. Parkslirekne (Reynoutria japonica)
  13. Kjempeslirekne (Reynoutria sachalinensis)
  14. Hybridslirekne (Reynoutria xbohemica)
  15. Kanadagullris (Solidago canadensis)
  16. Kjempegullris (Solidago gigantea)
  17. Rynkerose (Rosa rugosa)
  18. Høstberberis (Berberis thunbergii)
  19. Sprikemispel (Cotoneaster divaricatus)
  20. Dielsmispel (Cotoneaster dielsianus)
  21. Blomstermispel Cotoneaster monopyrenus)
  22. Skjørpil (Salix euxina)
  23. Alpegullregn (Laburnum alpinum)
  24. Gullregn (Laburnum anagyroides)
  25. Balsampoppel (Populus balsamifera)
  26. Berlinerpoppel (Populus xberolinensis)
  27. Alaskakornell (Swida serica)
  28. Grønnpil (Salix xfragilis)

*Forbudet mot gravbergknapp og sibirbergknapp gjelder ikke for grønne tak.

Kilde: Miljødirektoratet og Forskrift om fremmede organismer

   
Merk at det er de eksakte artene i listen over, med de oppgitte latinske navnene, det er forbud mot. Det finnes planter som er ganske like, og planter som heter nesten det samme, uten at de er forbudt av den grunn.

Fremmede planter som kan spre seg i naturen

Listen over forbudte planter kan lett forveksles med Artsdatabankens liste over fremmede arter (tidligere kalt «svartelisten»). Men Fremmedartslista inneholder langt flere planter, som utgjør ulik risiko for naturmangfoldet. 

Mange sommerblomster og potteplanter som vi liker å pynte med er fremmede arter. Det betyr at de har kommet til landet med hjelp og at de ikke fantes naturlig her fra før.

Artsdatabanken er ansvarlig for Fremmedartslista. Lista er en oversikt over fremmede arter her til lands, og beskriver hvordan arten kan påvirke norsk natur negativt. Lista deles inn i kategorier, her kan du lære hvilke arter vi må være spesielt oppmerksomme på.

Søk etter planter i Fremmedartslista (artsdatabanken.no)

3 råd for å unngå spredning av fremmede planter

Har du en forbudt eller fremmed plante i hagen? Ingen grunn til panikk. Det er ikke forbudt å ha fremmede arter i hagen. Men som hageeier omfattes du av kravet til aktsomhet i Forskrift om fremmede organismer. Det betyr at du har ansvar for å passe på at fremmede planter ikke sprer seg ut av hagen din.

Fremmede arter kan spre seg på mange måter, og mange hageplanter spres ved at hageavfall kastes utenfor gjerdet. Derfor er det viktig å håndtere hageavfall på rett måte. Bruk kommunens avfallssystem for hageavfall, ikke kast det bak garasjen eller steder der frø, rot, stengler eller andre plantedeler kan slå rot.

1. Kast hageavfallet på rett plass

Å bli kvitt hageavfallet på en trygg måte er det viktigste du kan gjøre for å unngå spredning. Det er faktisk forbudt å dumpe hageavfall i naturen. Fremmede arter kan leveres til nærmeste gjenvinningsstasjon, men ikke sammen med vanlig hageavfall. Pakk det i stedet i tette gjennomsiktige plastsekker, og lever det til forbrenning.

Slik kaster du hageavfall riktig (sortere.no)

2. Ikke flytt, gi bort eller selg forbudte planter

Dersom du vil beholde planter som står på forbudslisten, har du ansvar for å ikke flytte dem, gi dem bort eller selge dem videre. Er du usikker på om planten du har er forbudt eller bare en fremmed plante? Ikke flytt, gi bort eller selg – så er du på den sikre siden.

3. Stopp hagerømlingene

Noen av plantene på forbudslisten er hageplanter som har evnen til å spre seg selv, uten hjelp fra oss mennesker. Som regel forviller disse plantene seg via frø, frukter eller sporer som drives videre til nye områder med vinden eller fuglene. Så, hva kan du som hageeier gjøre med det?

  • Har du planter som spres via frø, som lupin eller kanadagullris, kan du klippe ned blomsterstanden etter blomstring for å hindre planten i å sette frø.
  • For å stoppe planter som sprer seg via utløpere, kan du sette opp fysiske barrierer.
  • Å hindre planter som har bær eller nyper fra å spre seg er vanskeligere, siden fruktene spises av fugler som sprer de videre, langt utenfor vår kontroll. Å fjerne plantene er her det beste tiltaket.

Ta vare på naturmangfoldet

Årsaken til at vi ønsker økt bevissthet rundt spredning av fremmede arter, er at mange av dem vil skade naturmangfoldet. Uønsket spredning av fremmed arter, kan blant annet føre til at fremmede arter krysser seg med planter som hører hjemme i norsk flora, eller at de sprer sykdommer til hjemlige arter. Noen fremmede planter kan også utkonkurrere planter som hører hjemme i norsk flora.

Lurer du på om planten du ønsker å kjøpe har høy spredningsrisiko, spør oss på Plantasjen. Vi hjelper deg med informasjon om plantene og hvordan du håndterer planteavfall. Kontakt oss i butikk eller still oss et spørsmål i vårt forum Spør Plantasjen.

Finn det du trenger og les mer



Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen