Elefantøre – fakta og råd om stell

Elefantøre er planten som passer den utålmodige, som synes det gror for sakte der hjemme. Denne elegante planten vil holde deg sysselsatt i årevis fremover, da den regelrett skyter ut nye stiklinger og skudd til deg, som du enten kan oppbevare i samme krukke for å få en fyldigere plante, eller sette om i nye krukker for å spre grønnplanten til flere steder i hjemmet.

Elefantøre – fakta og råd om stell

Vitenskapelig navn (Latinsk): Pilea peperomioides
Familie: Nesleplanter (Urticaceae)

Denne planten hører virkelig til de plantene som klarer seg fint uten noe større styr eller arbeid.

Se vårt utvalg av elefantøre

Pleieråd for elefantøre

For at elefantøre skal trives kan du godt plassere den et halvlyst sted, med en temperatur på minst 5 °C, uten at den står i direkte sollys. Med mindre lys får den nemlig større blader.

I sommerhalvåret kan du gi den litt ekstra gjødsel omtrent annenhver uke – og vanne den passe. Den kan imidlertid få tørke ut mellom vanningene. Best står den nordvendt, der den får middels sollys. Det kan derfor være en god idé å flytte planten rundt i hjemmet om du merker at den henger litt og ser sliten ut. Det kan være så enkelt som at den trenger et nytt sted.

Ta stikler av elefantøre

Elefantøre øker du absolutt enklest ved å bruke stiklingene som den skyter ut, og du behøver definitivt ikke være hageekspert for å lykkes med dette. Hold utkikk etter stiklinger som ofte dukker opp som egne små planter ved siden av morplanten i krukken, ofte lengst ut mot kanten, da morplanten skyter ut røttene sine. Bli ikke overrasket om morplanten din kan skyte ut opptil 10 nye stiklinger i en og samme potte.

Slik gjør du for å lykkes

  • Vent med å plukke stiklingene til de har vokst til en høyde på minst 8 cm. Om du har flere stiklinger å velge mellom, se etter den som ser sterkest og størst ut, og sats på denne i første omgang.
  • Prøv å få med deg så mye av røttene som mulig ved å grave ut stiklingen fra krukken i stedet for å klippe den av akkurat der bladene begynner. Fokuser heller på å forsøke å klippe så nær morplanten du kan.
  • Snu litt på stiklingen og sjekk at den ser frisk og hel ut. En regel er at jo større stiklingen er når du tar den, desto større sannsynlighet er det for at den klarer seg og vokser seg kjapt til.
  • Fyll så opp en krukke med blomsterjord. Ettersom jord synker når den er våt, kan du med fordel vanne litt mellom lagene når du fyller opp krukken. Bruk fingrene til å lage et lite hull i midten der du setter ned stiklingen din. Fyll igjen med jord og trykk til slik at du kjenner at planten står noenlunde stabilt i krukken.
  • Plasser din nye plante i et vindu med en god kombinasjon av lys og halvskygge, og vann deretter godt regelmessig. La planten tørke ut mellom vanningene, og prøv å unngå å la den stå altfor vått.

Hvordan trimmer og kutter jeg elefantøre?

Om du satser på å få en mer kompakt plante, kan du i stedet klippe ned planten din med jevne mellomrom, for å holde den lavere – og deretter samle alle stiklinger og skudd som slår ut i en og samme plante. I stedet for en tradisjonell form med en lang stilk med parasollformede blader øverst, får du i stedet en plante som vil vokse i bredden og anta en mer busklignende form.

Elefantøre – en trendy plante som er enkel å pleie

Denne klassiske potteplanten betraktes av noen for å være retro, da det er en gammel favoritt som igjen har blitt populær i hjemmene våre – ikke bare for sin stilige, elegante stil, men også fordi den er så lettstelt at den virkelig passer for alle, uansett grad av grønne fingre.

Den kom ganske sent til Skandinavia, rundt 1945, da den ble innført av den norske misjonæren Agnar Espegren, som hadde bodd og jobbet i Kina på første del av 1900-tallet, og tatt med seg en plante hjem derfra. Elefantøre har sin opprinnelse i fjelltraktene i det sørvestlige Sichuan og vestre Yunnan i Kina.

Du kjenner den igjen på de parasollformede bladene som sitter lengst ute på det lange skaftet, og for noen er den mer kjent under kallenavnet parasollpileaellermisjonærplante. En gammel, klassisk plante som har kommet tilbake og blitt ekstremt populær de siste årene.

Kjekt å vite om pilea peperomioides

  • Kjennes igjen på sine parasollformede blader.
  • Veldig lett å øke ved hjelp av sideskudd.
  • Klassifiseres som meget lettstelt.
  • Med litt flaks kan elefantøre blomstre. Da kommer blomsten i form av bittesmå blomster i store klynger, en gang mellom april og juli.
  • Har blitt enormt populær de siste årene.
  • Kan bli opptil 50 cm høy.
  • Er en flerårig plante.
  • Vokser vilt i fuktige skoger, med en høyde på 1500 – 3000 meter.

Mer grønt til hjemmet

Finn favorittene i vårt store utvalg av grønne inneplanter >>
Fullfør med vakre krukker til plantene dine >>

Du er her:


Elefantøre

Høyde 25 cm, Grønn

9990
Les mer

Elefantøre mini

Høyde 8 cm, Grønn

4990
3 for 119,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen