Gjødsel fra dyr – en fin ressurs i hagen

Alle planter trenger næring for å vokse – noen mer enn andre. Men hva er egentlig forskjellen mellom de ulike typene husdyrgjødsel? Her ser vi nærmere på hvilke alternativer som finnes og hvordan gjødsel kan få plantene til å trives.

Gjødsel fra dyr – en fin ressurs i hagen

De fleste av oss tenker sannsynligvis på gjødsel fra hester, kyr eller høns når vi hører ordet husdyrgjødsel. Det finnes imidlertid også andre varianter, selv om det ikke er så vanlig her vi bor.

Et eksempel er guano, som er oppsamlet avføring fra flaggermus, sel og sjøfugl. En gang i tiden var denne typen gjødsel ekstremt populær, kanskje fordi den ble ansett for å stå bak inkaenes gyldne rike. I løpet av 1800-tallet sendte det britiske imperiet flåter til Peru for å hente hjem guano, og det var ofte med livet som innsats. Blant annet ble arbeiderne så plaget av stanken at noen valgte å kaste seg nedover klippene.

Gjødsel fra dyr er alltid gull verdt

Her i Norden bruker vi svært sjeldent den type gjødsel, men all husdyrgjødsel er gull verdt. De gagner jordens mikroliv, struktur og næringsinnhold. Forskjellen mellom de ulike typene husdyrgjødsel ligger hovedsakelig i andelen næringsstoffer, men også i konsistensen.

Hønsegjødsel

Hønsegjødselen er allsidig og langtidsvirkende, men også sterk og hurtigvirkende. Den inneholder mye nitrogen og egner seg derfor godt til næringskrevende grønnsaker.

Det er mulig å grunngjødsle med hønsegjødsel, men da skal du helst gjødsle i moderate mengder om våren, et par uker før dyrkingen starter. Moderat bruk er best. Det skyldes at for mye gjødsel kan skade skjøre røtter, og fordi hønsegjødsel kan skape ubalanse på grunn av det lave kaliuminnholdet hvis det blir brukt for mye.

Som med alle andre næringsstoffer, bør du redusere avlingene på høsten, siden plantene må ha tid til å gå i dvale om vinteren for å ikke fryse.

Du kan bruke hønsegjødsel kompostert, fortynnet i vann eller i form av tørkede pellets som fortynnes i vann.

Hvis du vil kompostere din egen hønsegjødsel kan du blande den med én del jord og la den stå i ett år. Deretter kan du bruke cirka 5 liter per kvadratmeter.

Hestegjødsel

Hestegjødsel i kompostert form er ganske mild og inneholder mindre nitrogen enn ku- og hønsegjødsel. Den er spesielt skånsom når den blandes med karbonrikt avfall fra stallgulvet. Det tar omtrent 18 måneder å kompostere hestegjødsel, før du kan dyrke næringskrevende planter direkte i materialet.

Fersk hestegjødsel er sterkere, men likevel ikke så nitrogenrik som hønsegjødsel eller kugjødsel. Den kan med fordel brukes i varmbenk, hvor du kan dyrke tidligere på sesongen takket være varmen som oppstår under nedbrytningen. Men husk at nedbrytningen av fersk gjødsel også krever nitrogen som er hentet fra jorden rundt. Hvis du bruker fersk gjødsel, bør du derfor ofte supplere med nitrogen fra andre steder.

Hester er ikke drøvtyggere, og dette betyr at det er større biter i den relativt tørre gjødselen. Det er bra for jordstrukturen, spesielt hvis den blandes med torv eller halm.

Kugjødsel

Kompostert kugjødsel har en god andel næringsstoffer. Den inneholder mindre nitrogen enn hønsegjødsel, men mer enn hestegjødsel. Derfor passer kompostert kugjødsel for de fleste planter, også de som er mer nitrogenfølsomme som rotgrønnsaker og bladgrønnsaker.

Kugjødsel inneholder mer kalium enn hønse- og hestegjødsel, og er i tillegg langtidsvirkende. Den er mer fuktig enn hestegjødsel, og er bra hvis du vil forbedre jordinnholdet og mikrolivet i næringsfattig sandjord eller tung leirjord.

I en pallekarm kan du ha omtrent halvparten kompostert kugjødsel og halvparten plantejord.

Sau- og geitegjødsel

Sau- og geitegjødsel er et sted mellom hest- og kugjødsel når det kommer til næringsinnholdet. Hvis den blandes med avfall, vil den ikke inneholde så mye nitrogen. Ubrent, fersk eller halvfersk sau- og geitegjødsel risikerer imidlertid å inneholde mye ugressfrø, så det er best om gjødselen får kompostere i ett år.
 

Korte fakta om husdyrgjødsel

 • Hva består egentlig husdyrgjødsel av?
  Avføring og urin fra dyr og i noen tilfeller avfall og fôrrester fra fjøset og stallen, som halm, spon og torv. 
    
 • Hva betyr brent gjødsel? 
  At gjødselen er brent betyr at den er kompostert. Varmeutviklingen i komposten gjør at ugressfrø og dårlige organismer reduseres, mens næringsstoffene blir værende. 
   
 • Hva er ubrent gjødsel?
  Dette er rett og slett fersk gjødsel. Det er sterkere enn brent gjødsel og har et høyere nitrogeninnhold, men det kan også inneholde ugressfrø. Når fersk gjødsel brenner, forbrukes nitrogen i jorda rundt. Det betyr at du kanskje trenger å tilsette nitrogen andre steder hvis du graver opp fersk gjødsel, for å unngå at planter lider av nitrogenmangel.


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Se flere tips og råd

Gjødningsskole – slik velger du riktig gjødsel og næring til plantene >>Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen