En hage for alle – å dyrke med nedsatt bevegelsesevne eller sykdom

Vi har alle forskjellige forutsetninger, og av og til kan sykdom eller nedsatt bevegelsesevne gjøre det mer utfordrende å dyrke og stelle i hagen. Her er tipsene som gjør hagelivet enklere og morsommere.

En hage for alle – å dyrke med nedsatt bevegelsesevne eller sykdom

Noen ganger fungerer ikke kroppen akkurat slik vi ønsker, men det trenger likevel ikke å være umulig å dyrke egen mat eller nyte livet i hagen. Å jobbe med naturen i stedet for mot den er en god tilnærming for all dyrking, og med riktige verktøy og litt planlegging kan krevende og tunge hageoppgaver reduseres til et minimum. 

Hevede bed 

Hvis du har problemer med å jobbe på bakkenivå eller sitter i rullestol, kan du enkelt få en bedre arbeidsstilling ved hjelp av opphøyde bed, både utendørs og i drivhuset. Dype plantekasser på ben fungerer vanligvis godt. Husk at kassene bør ha dreneringshull og tilstrekkelig jorddybde for det du ønsker å dyrke. Hvis du velger en smal dyrkekasse, blir det enklere å nå alle deler. 

Gode gangstier 

Steinbelagte, jevne gangstier mellom plantene og bærbuskene gjør det lettere å bevege seg rundt. I tillegg gjør de det vanskeligere for snegler å angripe plantene. Hvis du bruker rullestol, bør bredden på gangstiene tilpasses, og det bør også være snuområder, for eksempel i drivhuset. Ved behov finnes det også spesielle håndtak som kan monteres på veggene. 

Unngå tunge løft 

Tunge vannkanner krever mye av kroppen. For å redusere belastningen, kan det være lurt å investere i et automatisk system for drypp- og næringsvanning. På den måten unngår du å slepe både vannkanner og gjødselsekker. 

Bruk tilpassede hageredskaper 

For de som har nedsatt bevegelsesevne i armer og hender, kan spesiallagde ergonomiske redskaper være en god idé. For eksempel en beskjæringssaks eller spade som gir støtte til underarmen fra albuen. Se også etter hageredskaper som er lette og passer godt i hånden. 

Organiser redskapene 

Å ha en velorganisert arbeidsflate i nærheten av hagen er en enkel metode for å forenkle arbeidsbelastningen. Der kan hageredskapene være samlet og lett tilgjengelige. Et bord i riktig høyde med en verktøyvegg ved siden av er ofte tilstrekkelig. 

Husk å nyte 

Uansett hvor lite eller mye tid og arbeid du legger ned i hagen din, må du huske å nyte den. Å konstant jakte på ugress og rake løv gjør ingen lykkelig, og det er heller ikke bra for nyttige insekter og økosystemet. Hvis du ikke får gjort alt du hadde planlagt, ta en kopp kaffe og en bolle og nyt i stedet det grønne og naturen. Lytt til den milde summingen av humler og fuglenes kvitring – ingen av disse fantastiske skapningene bryr seg det minste om blomsterbedene er velkomponerte eller gangstiene er nysopet; tvert imot, noen ganger er det det ville som er bedre. 


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen