Hagtorn – planting og stell

Hagtorn er en raskt voksende busk med torner som ikke må forveksles med havtorn, som tilhører en helt annen familie enn hagtorn. Hagtornfamilien er stor og inneholder mange ulike varianter og sorter, og hører først og fremst hjemme på den nordlige halvkule hvor den vokser vilt.

Hagtorn – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Crataegus
Familie: Rosefamilien (Rosaceae)

Dyrke hagtorn

Når det gjelder sted så er det viktig å plassere hagtorn på et sted der den får nok sol, gjerne så mye som mulig. Står den i full sol vil den trives bra, og denne egenskapen gjør at den passer spesielt fint å bruke alene. Om den havner i skyggelagte områder kan den vokse mindre, samtidig som den ikke blomstrer like mye.

Når det gjelder jord så vil den gjerne stå i veldrenert plantejord, og kan du blande jorden med litt leire så er det å foretrekke. Jo mer næring, desto bedre.

Planting av hagtorn

Hagtorn må gjerne plantes om våren, så snart det er mulig etter at vinteren har sluppet grepet om hagen. Plant planten i en grop som er litt dypere enn selve rotklumpen, og gjerne en halvmeter bred. Løsne på røttene når du plukker opp planten og plasser den midt i gropen. Etterpå fyller du igjen med jorden du har valgt. Sørg for at den havner på omtrent samme nivå som den hadde tidligere i jorden, og vann rikelig. Fyll på med mer jord og vann igjen. Vil du at den skal vokse raskt, kan du gjerne gi den støtte fra starten av.

Pleie av hagtorn

Hagtorn er en robust plante som ikke krever spesielt mye pleie, men den kan bli angrepet av diverse sykdommer. Derfor er det bra å passe på den slik at man kan motarbeide det raskt, spesielt hagtornrust som får treet til å svulme opp.

Hagtorn kan god beskjæres, og kan også formklippes om det er ønskelig. Den kan med fordel beskjæres på vårvinteren eller under JAS-perioden, og da handler det om å klippe bort skadde og kryssende greiner, samtidig som man formklipper – om man vil det.

Hagtorn – en gammel skjønnhet i hagen

Hagtorn er en familie med planter som virkelig kan skryte av lang levetid. Selv om de kanskje ikke er så store og omfangsrike, så er de planter som år etter år vokser på sitt vis, og holder seg sterke og friske i de fleste miljøer.

Utseende

Hagtorn er også en plante som skiller seg ganske mye ut fra sort til sort, og det ser man først og fremst på bladene som har veldig ulikt utseende. Hagtorn er også god på å kryssbefrukte seg, så det betyr at man kan få mange ulike varianter og blandinger av ulike arter, noe som ytterligere bidrar til at plantenes utseende varierer.

Selv om plantene ligner på hverandre, kan det være store forskjeller i form og utseende fra plante til plante, samtidig som det enkelte ganger kan være vanskelig å skille dem fra hverandre.

Sterk ved

Hagtornens alder er også noe som historisk sett har blitt verdsatt av oss mennesker, spesielt siden hagtorn vokser med et treverk som er uvanlig sterkt. Dette treverket har vi brukt til å lage håndtak og redskap.

Hagtorn kan bli 500–600 år gammel, og jo eldre den blir desto sterkere blir treverket, samtidig som planten også kan vokse opp og bli til et mindre tre. Det handler først og fremst om variantene som vokser vilt i landet vårt, for hagtornplantene som vi planter pleier som regel å beskjæres etter ønske, smak og funksjon. Hagtorn er også en robust plante som tåler hard beskjæring, så derfor er det mange av de plantede sortene som holder seg i buskstørrelse.

Bladverk

Hagtorn vokser rimelig raskt, og får en vakker form det er lett å kontrollere selv. Den har et friskt bladverk som vokser i stort omfang med en mørkegrønn farge, som om høsten går over i vakre høstfarger. Hagtorn er ikke en vintergrønn plante, så den mister bladene når den går inn i vinterdvale. Planten har greiner med torner og blader med fjærnervatur som er tydelige og markerte former avhengig av hvilken sort de sitter på.

Blomster

Blomstene blomstrer i mai og juni, og de sitter samlet på greinene i klaser og blomstrer vakkert med små hvite, rosa eller røde blomster. Når blomstringene er over kommer hjelpefrukten frem, og denne frukten kan henge veldig lenge – enkelte ganger til langt ut på vinteren. Bærene er røde og varierer i størrelse fra sort til sort, men alle minner om små varianter av epler. Det er jo ikke så rart, siden hagtorn er i samme familie som eplet.

Hagtornblomst

Arter

Totalt antall arter variere etter hvem man spør, men det dreier seg om minst 200 ulike typer hagtorn. I Sverige har vi fire hagtornarter, og de brukes som trær og busker i svenske parker eller som sideplanter i alleer. Hagtorn brukes også som hekkplante mange steder i Europa.

Hagtorn er en robust og vakker plante som kan brukes på flere måter, alt fra å stå alene til å plantes som hekk. Uansett hva man velger, så får man en raskt voksende busk som kan bli veldig stor og veldig gammel.

Raske fakta om hagtorn

  • Finnes i en rekke arter, hvorav fire av dem hører hjemme i Scandinavia
  • Vokser i Europa, Nord-Amerika og øst i Asia
  • Er spiselig og sies å ha en positiv innvirkning på hjertet
  • Kan bli opptil 10 meter høy og 6 meter bred
  • Vokser raskt, er robuste og kan bli veldig gamle
  • Brukes både som prydhekkplante og hekkplante

Les mer

Lær deg mer om ulike hekkplanter i vår inspirerende planteguide >>
Se våre tips for å lykkes med hekkplanter >>

Du er her:


Spade stikk classic Fiskars

Lengde 118.5 cm

549,-
Les mer
Vannkanne galvanisert
Nedsatt pris

Vannkanne galvanisert

5 L, Grå

12450 249,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen