JAS – en utmerket tid for beskjæring

JAS – en utmerket tid for beskjæring

Juli, august og september er gode måneder for beskjæring for de fleste busker og trær i hagen. Da er planten i full vekst, og vi kan se hvordan planten former seg med bladverket. For de sortene som kalles for "blødere" er det i prinsippet den eneste tiden på året som er egnet for beskjæring.

Hvorfor beskjære i JAS-perioden?

Vanligvis har de fleste busker og trær i hagen blitt beskåret sent på vinteren eller tidlig på våren, spesielt eple- og pæretrær, siden det kan være lettere å komme til oppe i trærne, men først og fremst fordi det var da gartneren hadde tid. Gjennom forskning og praktiske forsøk har man kommet frem til at plantene trives bedre når de beskjæres i juli, august og september. Da vokser buskene og trærne fremdeles, og sårene etter beskjæringen leges raskere.

For de sortene som kalles for "blødere", f.eks. agnbøk, lønn, magnolia, japankirsebær og bøk, er det i prinsippet den eneste tiden på året som er egnet for beskjæring. Hos bløderne stiger sevjen i stammen sent på vinteren og tidlig på våren, og da er det en risiko for at den renner ut av snittflatene og blir en inngangsport for sykdommer og råte.

Hvorfor beskjære

 • Luftigere og friskere busker og trær er mer motstandsdyktige mot sykdommer.
 • Fjern døde og skadde grener som ikke ser fine ut og som kan være en inngangsport for sykdommer.
 • Det fører til ny og frisk vekst.
 • Finere og jevnere form på planten.
 • Mer frukt og bær. Friske unge grener gir mer bær og frukt enn gamle grener.

Regelmessig beskjæring

Busker og trær trives best når de beskjæres regelmessig. Spesielt eple- og pæretrær trenger en gjennomgang hvert år for å beholde balansen og kunne gi frukt. Skadde og døde grener må klippes bort, og det samme med grener som sitter for lavt eller er i veien, vokser i kryss eller inn i kronen. Ved beskjæring er det viktig å få lys og luft i kronen. Gamle og forvokste busker tynnes ut ved å klippe bort de eldste grenene helt nede ved bakken.

Med riktig verktøy er jobben enklere

Beskjæringsjobben går enklere og gir bedre resultat hvis man bruker riktig verktøy som er godt slipt. En beskjæringssaks, eller sekatør som det heter på fagspråket, som ligger godt i hånden, en grensaks og eventuelt en grensag er en god start. Unngå bruk av snekkersag (håndsag) ved beskjæring. Den setter seg fort fast og gir stygge snittflater. Verktøyets vekt har betydning hvis du skal beskjære mye. Det kan bli slitsomt i lengden å arbeide med en hekksaks eller grensaks som er for tung. En elektrisk hekktrimmer kan muligens gjøre jobben raskere og være mer komfortabel å bruke hvis du har en lang hekk å beskjære. 

Grunnleggende tips for beskjæring

 • Fjern døde og skadde grener.
 • Legg snittet på et sted hvor busken/treet har gode forutsetninger for ny vekst. Det vil si over en ung knopp eller sidegren som retter seg ut fra stammen. 
 • Ta hensyn til plantens naturlige vekstform. Sett planten på et sted den trives naturlig i stedet for å forsøke å få planten til å tilpasse seg dine behov. 
 • Vedlikeholdsbeskjæring: skjær bort tynne, svake grener som vokser inn i kronen, eller grener som ligger mot hverandre. Kutt av lange skudd som forstyrrer helhetsinntrykket.
 • Foryngelsesbeskjæring av busker: Klipp bort 1/3 av planten helt nede ved bakken. Neste år klipper du bort neste 1/3 osv. Det er også mulig å skjære ned alt på én gang, men det er en større påkjenning  for planten. 

Vedlikeholdsbeskjæring

Et voksent frukttre som har begynt å gi frukt må holdes i balanse mellom fruktsetting og vekst. Regelmessig beskjæring sammen med gjødsel, f.eks. hagegjødsel, gir denne balansen. Les på pakken hvilken mengde som skal brukes.

Foryngelsesbeskjæring

Eldre eple- og pæretrær må foryngelsesbeskjæres. Klipp bort 1/3 av vannskuddene (grenene som vokser rett opp) det første året, og forsett året etter. Også gamle grenser skjæres bort i en flerårsplan. Fjern tørre og døde grener samt grener som vokser i kryss eller inn i kronen. Treet rekker da å komme i balanse, og fruktsettingen starter igjen. Det er viktig med en jevn fordeling av grener i alle aldre for at treet skal bære passe mye frukt.

Beskjære frukttrær, bærbusker og vindruer

 • Frukttrær
  Steinfrukter som plommer og kirsebær beskjæres ved behov etter høsting, det vil si først og fremst i august og september. Epler og pærer kan også beskjæres forsiktig sent på vinteren og tidlig på våren. Ved kraftig beskjæring vil treet skyte mange nye skudd, og først og fremst "vannskudd" som vokser rett opp. Disse grenene gir ikke frukt, de bare tar energi fra treet. 
   
 • Bærbusker
  Det går fint å tynne ut bærbusker etter innhøsting. Fjern de eldste grenene helt nede ved bakken, og også grenene som ligger mot bakken. Sommerbringebær setter bær på fjorårets skudd, det vil si grenene som er inne i det andre året. Etter innhøsting klippes disse grenene helt bort. Høstbringebær gir bær på årsskuddene, og planten skjæres derfor helt ned etter innhøsting. Hvis du har solbærbusker og vil ha flere, kan du formere den gjennom såkalt avlegging. Ta en gren som sitter lavt og dekk hele grenen unntatt toppen med jord, fest med en stein eller en mergel. Neste høst har grenen fått røtter, og du kan klippe den av fra busken og plante den. På samme måte kan du formere f.eks. rododendron.
   
 • Vindruer
  Vindruer beskjæres på høsten etter innhøsting. Da klipper du inn skuddene som har vokst ut om sommeren. Du kan spare på bladpar eller knopper fra forrige klipping, avhengig av hvor stor og bred busk du ønsker. Det er bare nødvendig å beskjære vindruer hvis du vil ha druer. Vinranken er også en dekorativ slyngplante som kan dyrkes for å dekke en pergola eller vegg, og da er det ikke nødvendig å beskjære den.

Se mer

Se vårt utvalg for riktig beskjæringsverktøy >>
Se vårt utvalg av gjødsel her >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc