Julerose

Noe så spesielt som en plante som vokser opp og blomstrer i snødrivet. Det er nettopp det julerosen er. Den tåler noen minusgrader og gir en vakker velkomst på trappen eller ved inngangspartiet til jul, for eksempel sammen med vintergrønne nåletrær og lyslenker. Julerosen er en staude med flotte blomster og vintergrønne blader som kommer til å gi deg masse glede i årets mørkeste periode. Siden den er flerårig gir den et flott innrykk i hagen årets rundt.

Latinsk: Helleborus
Familie: Soleiefamilien (Ranunculacea)

Tips og stell for julerosen

Hvordan du tar vare på en julerose er avhengig av hvor du har tenkt å plassere den. Julerosen er en plante som mange gjerne har i blomst i vinterhalvåret, og spesielt rundt jul. Det har blitt mer og mer vanlig å ha julerosen som en staude, som man tar inn i den kaldere perioden.

Streng kulde er likevel ikke noe som er bra for blomstringen, så temperaturen må være ganske mild for at julerose skal ha det bra i ​potte​​​​​​​​​​​ utendørs. Noen få minusgrader ute klarer den fint, og kan da for mange fungere som en utmerket velkomstblomst på trappen på julaften.

Ellers går det også utmerket å flytte julerose innendørs i ​​​​​​​​potte, men tenk på at den må få stå så kjølig som mulig for å ha det bra.

Planting og stell

 • Når våren kommer kan du plante julerosen ut igjen når faren for frost er over. Tenk likevel på at julerosen ikke er spesielt glad i å bli flyttet for ofte, så flytt kun etter nøye overveielse.
 • Når julerosen har etablert seg godt i bakken, vil det være en svært langlevd staude som vil gi fryd og liv til hagen din i den kaldeste tiden av året. Den trives aller best i luftig og næringsrik, med god drenering.
 • Jorden må holdes fuktig for at julerosen skal ha det bra, men den liker ikke å stå for bløtt, enten det er sommer eller vinter. Julerosen trives best når det er høy pH-verdi i jordsmonnet, så gi jorden rundt julerosen ekstra kalk.
 • Julerosen trives best der det er kjølig og i skygge til halvskygge. Den bør ikke tørke ut på varme og solrike dager, så direkte sol anbefales ikke.

Julerosen er også en plante som veldig lett kan selvså seg, noe som betyr at du etter et antall år vil kunne få veldig mange fine varianter av juleroser i bedet ditt. Det som kan være lurt å tenke på er at frøene som faller på bakken er svarte og vanskelige å få øye på, noe som gjør at det er en risiko for at de nye julerosen vokser opp på ubeleilige steder. Forsøk å plassere om de nye når de har fått etablert seg.

Du kan også naturligvis dyrke frem julerosen selv fra frø i potte innendørs, men det er ikke nødvendig med tanke på hvor lett planten forøker seg selv helt på egenhånd.

Vintervakker blomst med julerose

Norske vintre er per definisjon kalde og her går naturen i dvale om vinteren. Planter og ;trær går i vinterdvale. Noen med grønne blader og nåler, men de fleste blomster og trær er helt nakne. Alt er visnet, forsvunnet og forhåpentligvis skjult under et vakkert snødekke.

I denne tiden finnes det imidlertid ei kjerring mot strømmen. En plante som går sin egen vei. Det er julerosen, planten som like godt kan stikke opp gjennom snøen og blomstre med nydejlig prakt i ulike farger så tidlig som i februar. Det er med andre ord ikke noe rart at den er så umåtelig populær som den er, for det minste tegn på liv i hagen på midtvinteren settes pris på av alle hageelskere!

Ulike arter

Julerosen finnes i dag i rundt 20 arter, og de har igjen mange ulike hybrider som er fremavlet delvis for å få flere farger, men også for å tåle enda tøffere forhold. Julerosen kan man som sagt finne i en mengde ulike farger, alt fra helt klare hvite til nærmest sorte farger. Om du også legger til gult, grønt, rødt, rosa og lilla, skjønner du at det finnes en farge for alle smaker, og ofte også i ulike mønster og nyanser.

Utseende

Selve bladene, som det er fem av, er ikke kronblader til blomsten, men hylleblader. Plantens kronblader er i stedet små nektariner, honningdugg, som sitter i blomstens bunn. Hver stengel, som er veldig kraftig, har en eller flere juleroser på seg, avhengig av sort. Den mister ikke hyllebladene, noe som gjør at julerosen holder seg vakker lenge. Bladene på en julerose vokser opp på nytt etter blomstring og er harde, læraktige og flotte grønne hele året.

julestjerne samplanting

Planten stammer fra Mellom- og Sør-Europa, Anatolia og Sentral-Asia, med dypt taggete blader, med en stor blomst som kommer i flere forskjellige farger, som hvit, rosa og rød. Juleroser er relativt lette å ta vare på og er dessuten utrolig hardføre, da hverken snø eller minusgrader hindrer dem i å vise seg fra sin beste side. Det er fremfor alt den hvite varianten av julerosen som virkelig viser styrke og hardførhet når den blomstrer når våren viser sine første tegn, og varsler om en kommende værendring og at vi går lysere og varmere tider i møte. Faktisk kan julerosen begynne å blomstre i november under de rette forholdene, men den kan like gjerne vente til februar eller senere i visse tilfeller.

Julerosen er en veldig vakker staude som fungerer like bra å ha i bed som i krukke innendørs, selv om du må være mye mer nøye med pleie og plassering om den skal dyrkes som potteplante.

Interessante hurtigfakta om julerosen

 • Kan blomstre utendørs gjennom hele vinteren, avhengig av forhold og sort
 • Den vanligste sorten er den hvite julerosen
 • Har fått navnet sitt fordi de kan blomstre fint i julen og minner om en stjerne i formen
 • Har vært kjent siden tidlig middelalder, men ble først beskrevet på 1600-tallet
 • Har vært brukt til medisinske formål og kalles blant annet for nyserot og nyserøllik
 • Hele planten til julerosen er giftig for mennesker og kan påvirke hjertet
 • Finnes i massevis av ulike sorter som har ulike grader av hardførhet

Mer om stauder, pleie og juleinspirasjon

Sjekk våre råd for å lykkes med stauder >>
Her får du massevis av tips og inspirasjon for å skape julestemning >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc