Julerose – fakta og råd om stell

Noe så spesielt som en plante som blomstrer i snøvær, det er nettopp det julerosen er. Du kan ha den inne, i potte ved inngangspartiet eller ute i bedet.

Julerose – fakta og råd om stell

Vitenskapelig navn (Latinsk): Helleborus
Familie: Soleiefamilien (Ranunculacea)

Julerosen er en høyt elsket blomst. Det finnes en rekke ulike sorter i de fineste fargene; fra hvit til aprikos, lilla og rød – med mange ulike nyanser. Det finnes også flere størrelser på blomstene og herlige fargeskiftninger som prikker eller flekker av forskjellige slag.

Innred med juleroser inne

Julerosen er en flerårig staude som mange har som potteplante om vinteren. Gjør et enkelt løft nne ved å bruke en julerose som er tilpasset for inneklimaet, for eksempel Verboom Beauty. Sett den i en potte og dekk med mose eller ha som snittblomster i en vase. Til jul er det også fint la julerosene være en del av en julegruppe sammen med kongler, grankvister og nisser.

Stelletips for julerose inne

 • Plasser julerosen svalt
  Juleroser liker ikke for mye varme, så sett dem svalt og unngå at de står ved en ovn eller lignende. Innglassete balkonger og uterom er perfekte miljøer for en julerose. Sett blomsten svalere om natten om du kan, da vil den blomstre lenge.
 • Vann regelmessig
  Juleroser trenger en konstant jevn fuktighet i potten for å tåle inneklimaet bedre.
 • Bruk som snittblomst
  Om du vil ha julerosen som snittblomst, kan du sette den i lunkent vann. Den tåler opp mot tretti/førti grader, og bør få nytt vann ofte. Snitt stilkene hver gang du bytter vann. Plasser vasen svalt, slik at blomstene holder seg lengre. Dander gjerne en kombinasjon av ulike sorter og farger – det skaper en herlig blomsterprakt på grå vinterdager.

Eventyrlig blomstring i inngangspartiet

Er det plussgrader eller noen få minusgrader kan du med fordel plante en sammensetning av ulike juleroser i inngangspartiet. Det gir et blomstrende og innbydende inntrykk. Velg en frostfri potte med dreneringshull i, og plant rosen sammen med andre frostbestandige, vintergrønne vekster og dekorer med mose. Flytt potten inn i uterommet, på balkongen eller et annet svalt uterom på de kaldeste dagene.

Plant julerosen ut på våren

La de andre blomstene i bedet få selskap av julerosene ved å plante dem ut på vårparten. Julerose og vårblomstrende løkvekster utgjør en fin kombinasjon.

Slik får du din flerårige julerose til å trives i bedet

 • Velg et sted i bedet som er svalt og som har halvskygge, og plant ned julerosen. Ikke flytt den for ofte – røttene er dype og har vanskelig for å etablere seg på nytt.
 • En næringsrik og veldrenert jord med mye organisk materiale er det beste for julerosen. 
 • Julerosen sår seg selv veldig lett, men frøene har en tendens til å spre seg der du ikke ser dem fordi de er svarte og vanskelig å få øye på. Når du ser at det begynner å vokse frem nye planter kan du plante om og tynne dem ut.

Julerose – en sjelden vintervakker blomst

Norske vintre er per definisjon kalde og bare. Planter og trær går i vinterdvale. Noen står med grønne blader og nåler, men de fleste blomster og trær er helt nakne. Alt er visnet, forsvunnet og forhåpentligvis skjult under et vakkert snødekke.

På dette tidspunktet det imidlertid ei kjerring mot strømmen. En plante som ikke følger andres mønstre og går sin egen vei. Det er julerosen, planten som like godt kan stikke opp gjennom snøen og blomstre med nydelig prakt i ulike farger, så tidlig som i februar. Det er med andre ord ikke rart at den er så umåtelig populær som den er, for det minste tegn på liv i hagen på midtvinteren settes pris på av alle hageelskere!

Ulike arter av julerose

Julerosen finnes i dag i rundt 20 arter. De har igjen mange ulike hybrider som er fremavlet delvis for å få flere farger, men også for å tåle enda tøffere forhold. Julerosen kan man som sagt finne i en mengde ulike farger, alt fra helt klare hvite til nærmest sorte farger. Om du også legger til gult, grønt, rødt, rosa og lilla, skjønner du at det finnes en farge for enhver smak, ofte også i ulike mønstre og nyanser.

Julerosens utseende

Selve bladene, som det er fem av, er ikke kronblader til blomsten, men hylleblader. Plantens kronblader er i stedet små nektariner, honningdugg, som sitter i blomstens bunn. Hver stengel, som er veldig kraftig, har en eller flere juleroser på seg, avhengig av sort. Den mister ikke hyllebladene, noe som gjør at julerosen holder seg vakker lenge. Bladene på en julerose vokser opp på nytt etter blomstring og er harde, læraktige og flotte grønne hele året.

Planten stammer fra Mellom- og Sør-Europa, Lilleasia og Sentral-Asia, med dypt taggete blader, en stor blomst som kommer i flere forskjellige farge. Juleroser er relativt lette å ta vare på, og er dessuten utrolig hardføre, da verken snø eller minusgrader hindrer dem i å vise seg fra sin beste side.

Det er fremfor alt den hvite varianten av julerosen som virkelig viser styrke og hardførhet når den blomstrer tidligt på vårvinteren, og varsler om en kommende endring i været der vi går lysere og varmere tider i møte. Faktisk kan julerosen begynne å blomstre i november under de rette forholdene, men den kan like gjerne vente til februar eller senere i visse tilfeller.

Julerosen er en veldig vakker staude som fungerer like godt i bed som i potte innendørs, selv om du må være mye mer nøye med pleie og plassering om den skal dyrkes som potteplante.

Interessante kortfakta om julerosen

 • Kan blomstre utendørs gjennom hele vinteren, avhengig av forhold og sort.
 • Den vanligste sorten er den hvite julerosen.
 • Har fått navnet sitt fordi de kan blomstre fint i julen og minner om en stjerne i formen.
 • Har vært kjent siden tidlig middelalder, men ble først beskrevet på 1600-tallet.
 • Har vært brukt til medisinske formål og kalles blant annet for nyserot og nyserøllik.
 • Hele planten til julerosen er giftig for mennesker og kan påvirke hjertet.
 • Finnes i et flertall ulike sorter som har ulike grader av hardførhet.

Mer om stauder, pleie og juleinspirasjon

Du er her:


Julerose 'Christmas Carol'

Ø14 cm, Hvit

149,-
Les mer

Orientjulerose ‘Hello Red’

Ø14 cm, Rød

149,-
Les mer
Orientjulerose ‘Victoria’
Nyhet

Orientjulerose ‘Victoria’

Ø19 cm, Rød

399,-
Les mer

Julerose VIV VICTORIA

Ø15 cm, Rosa

249,-
Les mer

Julerose

Ø14 cm, Gul

149,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen