Kaktus – slik lykkes du

Skap en trendy og herlig atmosfære i ditt hjem. Innred med kaktuser i passende potter i vinduskarmer, hyller og andre naturlige plasser rundt omkring. Disse piggede plantene finnes i utallige varianter, store som små, og har alle en ting felles - de er lettstelte og motstandsdyktige.

Kaktus - hva bør du tenke på?

Kaktuser er blant de heteste du kan ha i ditt hjem i år. Fra små blomstrende kaktussorter til større kaktuser - for den som ikke er redd for at planter tar plass. De er spektakulære, lettstelte og holder ditt hjem levende og grønt året rundt.

Kaktuser er flott og glemmer du å vanne de når du reiser bort eller på ferie, så ser de like flotte ut når du kommer hjem - uansett om du har vært borte et par dager eller flere uker. Med andre ord kan man si at kaktus er den optimale planten for deg som har annet å tenke på.

Kaktuser finnes i alle størrelser og former, fra miniatyrmodeller til trelignende stammer med høyde på opptil 3 meter. Det som først og fremst kjennetegner kaktuser er en sylindrisk, høy og grenete eller kort og kuleformet stengel. Kaktuser mangler blad. I stedet er stengelen kantet, ribbet og besatt med såkalte areoler (avrundete utvekster besatt med hår eller pigger). Kaktuser med spisse pigger bør plasseres på steder hvor man unngår for mye nærkontakt.

Kaktuser kommer opprinnelig fra varmere strøk i verden (Amerika, Middelhavet og Øst-Afrika), og de vil helst ha det varmt og godt selv hjemme hos deg. De klarer seg i kjøligere temperaturer, men trives best med ca 25 grader.

Stell av kaktuser

 • Plassering
  Kaktuser er lettstelte og motstandsdyktige potteplanter, og krever som sagt ikke så mye av deg. Et sted i full sol fungerer like bra som litt skygge. De tåler også tørr luft, noe som er ypperlig på vinteren i norske hjem da luftfuktigheten ofte synker. 
 • Vann
  Jo varmere det er i rommet, desto mer vann vil de ha. Men, en kaktus som vil ha mye vann vil tross alt bare ha vann 2-3 ganger i måneden. De skal tørke ut mellom hver vanning og behøver ikke vannes oftere enn et par ganger i måneden. Kaktuser er sukkulenter, og sukkulenter lagrer vann i stammen eller røttene. Plasser din kaktus i en potte med dreneringshull i bunnen, slik at du unngår at kaktusen blir stående i vann og blir overvannet til tross for at du vanner sjeldent. Kaktus tåler ikke overvanning, da dør de. Det som skjer er at plantecellene trekker til seg vann til cellemembranene revner slik at planten slutter å transportere vann fra røttene. Likevel vil celle etter celle bli smittet av naboen under, til hele planten er et vassent skinn.
 • Jord
  De vil ha kaktusjord i kombinasjon med sand og eventuelt litt mykere leire. Får de det, så kan de vokse og leve på ubestemt tid. Gjødsel er også bra for de og det rekker med et par ganger i måneden.
 • Omplanting
  Når du merker at potten er full av røtter er det tid for å plante om din kaktus. Gi kaktusen den samme jordblandingen, men en større potte slik at den kan fortsette å vokse seg større og sterkere. 
   
 • Blomstring
  Mange kaktuser blomstrer vakkert i perioder. Snu på potten i vinduet slik at den utsettes for samme lys fra forskjellige retninger. De blomstrer ofte etter at de har hatt en litt kjøligere temperatur en periode.

Morsomt å vite om kaktuser

Piggene på kaktusen kan være små og se hårete eller store og spisse. Man kan synes de er litt skremmende, og det er også selve poenget. I naturen beskytter piggene kaktusplanten fra dyr som kan finne på å forsyne seg av plantens vannlager, samt at de gir nødvendig skygge til stammen på planten. De samler også opp fukt og gjør dette om til dråper som faller ned og gir vann til røttene.

Les mer

Kaktus, planteguide >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc