Kompost

Å kompostere er enkelt. Nedbrutte og forråtnede planter og organisk avfall fra oss mennesker kan gjennom kompostering gi en muldrik jord og er en viktig nøkkel til jordforbedring og bedre og sterkere tilvekst av nye planter.

Å kompostere er enkelt

Mange dyr er avhengige av at det finnes godt med planter for at de skal trives – til og med for oss mennesker som utnytter svært mye fra planteriket, både for føde og som dekorasjon og beskyttelse. Vi er avhengige av et fungerende plantemiljø for å overleve, men også rent estetisk, for å kunne se vakre planter som en belønning for arbeidet vårt. Komposten er nøkkelen til dette.

Det er ikke spesielt mye som kreves for at man skal lykkes med komposten sin – faktum er at denne nedbrytingen av materiale er helt naturlig, og foregår hele tiden. Det er naturen som er motoren bak denne prosessen, og enten vi vil det eller ikke, vil ting komposteres – det eneste vi kan gjøre er å hjelpe den litt på vei. Resultatet kommer både oss og avlingene våre til nytte.

Slik lykkes du med komposten

Gir muldrik og næringsrik jord

Mange av de plantene vi selger beskrives ofte som å ha behov for en muldrik og næringsrik jord, og det er nettopp dette kompost kan hjelpe til med. Det handler om å gjøre jorden vår bedre og gi voksende planter en større mulighet til å vokse seg store, sterke og fine, og i noen tilfeller også gi en god avling.

Selv om kompostering er noe som skjer helt naturlig, er resultatet av komposteringen noe som for mange er ønskelig og meget verdsatt. Det gjør at mange gjerne vil ha så mye som mulig av det, til bruk i nye plantinger, og det er noen ganger et problem, da den naturlige nedbrytningsprosessen ofte kan ta flere år.

Det er grunnen til at det i dag finnes en hel vitenskap rundt hvordan man best kan hjelpe til med å fremskynde denne prosessen, slik at vi på en naturlig måte skal kunne gjødsle avlingene og hagene våre med et miljøvennlig og ettertraktet produkt.

Kompost

Finn din måte å kompostere på

Det finnes ulike måter å hjelpe denne prosessen å gå kjappere på, og måten man komposterer på er avhengig av hvilke forutsetninger man har i hagen sin. En familie som bor i et tettbygd område med en liten hage midt i byen har helt andre forutsetninger for å kompostere enn noen som bor mer landlig til. Men man kan kompostere uansett hvor man bor – det handler bare om å tilpasse det utfra de mulighetene man har.

Å kompostere er en måte å hjelpe naturen på, så innsatsen du gjør med komposten er med andre ord bra for et naturlig og sunt miljø. Det er også verdt å vite at produktet fra komposteringen inneholder et bedre arsenal av næringsemner – næringsstoffer som dessuten kommer fra din egen hage, og dermed er enda bedre rustet til å hjelpe plantene her i gang.

Gjødsler man med kommersiell gjødsel, gir man også plantene de stoffene de trenger, men selve jorden forbedres ikke, da næringsstoffene i denne gjødselen aktiveres direkte. Med kompostert jordforbedring frigjøres disse næringsstoffene litt etter litt og blir til nytte på plantemiljøet over lengre tid. Nedenfor ser du noen eksempler på hvordan du kan kompostere.

  • Overflatekompostering
    Overflatekompostering er nettopp hva det høres ut som – du komposterer direkte på overflaten. Denne typen kompostering tar litt lengre tid for å virke, men er effektiv og settes pris på av plantene i hagen. Overflatekompostering kan gjøres overalt, fra den lille hagen til den store bondegården, og handler om å samle opp komposterbart materiale og legge det utover som et lag på omtrent 5–10 centimeter på jorden rundt busker, stauder eller mellom radene som du dyrker i hagelandskapet. Dette laget hjelper fukten å holde seg i jorden og holder dessuten unna ugresset. Samtidig dannes det små nett i jorden fra dette laget som gjør jorden porøs, og etter hvert som laget forråtner, frigjøres mer næring til plantene.

  • Nedgraving
    En mulighet for de aller fleste er å grave det komposterbare materialet direkte ned i jorden. En dybde på omtrent 20 centimeter er perfekt og effektivt når det ikke lenger er tele i bakken. Bland gjerne ut det komposterbare materialet i den eksisterende jorden og hakk det i så små biter som mulig. Kaffegrut og teposer er gode alternativer å grave ned på denne måten. Kompostering krever syre, noe som betyr at du ikke må grave alt ned på samme sted, men spre det ut i mindre porsjoner på flere steder. Grav ned dette materialet under busker, mellom sårader eller på ulike steder i hagelandskapet, så gir du liv til både jord og dyreliv.

  • Komposthaug
    Dette er den vanligste måten for de fleste å kompostere på i dag – å samle alt i en haug eller i en beholder. Når man komposterer på denne måten er det viktig å sørge for at det er fuktig, for om haugen er for tørr vil ingen forråtnelse finne sted. Kompostering trenger som sagt syre, så det betyr at det er viktig at haugen med komposterbart materiale ikke er for kompakt, og du kan gjerne blande inn litt grovere materiale for å danne luftlommer.

Varme er også noe som fremskynder forråtnelsen, og er komposten stor med god nedbrytning, vil den også bli varm, ideelt sett rundt 40–50 grader. En komposthaug må graves om en gang i året og blandes opp for alle deler av den skal få muligheten til å brytes ned. Resultatet blir næringsrik og verdifull jordforbedring for alle plantene i hagen.

Her får du mer informasjon:

Hvilket husholdningsavfall du kan kompostere og hva du skal unngå >>
Vi guider deg til jord for dine planter >>
Finn kompostløsninger og tilbehør for dine behov >>
Finn produkter som gjør hagearbeidet lettere >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc