Lag din egen julegruppe

Lag din egen julegruppe og sett ditt personlige preg på julen. Velg planter, farger, potte og pynt som passer hjemme hos deg. Kombinasjonsmulighetene er uendelige!

Det er ikke vanskelig å lage en julegruppe, men det er aldri feil å få tips og inspirasjon før du setter i gang. En selvplantet julegruppe er flott hjemme hos deg selv og som en fin vertinnegave vertskapet vil sette stor pris på.

I filmen nedenfor viser vi hvordan du gjør det selv ved hjelp av noen enkle trinn.

Dette er fint å ha når du lager en julegruppe:

  • planter
  • potte til å plante i
  • mose
  • pynt, som for eksempel epler, kongler, nøtter, kanelstenger eller noe annet du liker
  • jord

Når du samplanter i en potte, kan du ha som en enkel huskeregel å bruke en plante som har litt høyde, en som fyller godt ut i midten og en som henger litt ned over kanten. Dette gir en god grunnstruktur og balanse i gruppen.

Vi har brukt vintergrønne nåletrær til høyde, julerose til bredde og eføy som fyller fint ut.

3 tips for å lykkes

  1. Plasser plantene i potten før du planter dem, og prøv forskjellige posisjoner. Da er det lettere å se hva som blir finest
  2. Tenk også på hvor julegruppen skal plasseres. Skal den ha en for- og bakside, eller skal den stå i midten på et bord og ses fra alle vinkler?
  3. Prøv å bruke planter som har omtrent samme behov for vann

Flere tips og idéer til julegruppen

Det kan også være fint å plante en plante alene − en såkalt solitær − for eksempel en amaryllis med mose og litt pynt. Plant i en vase eller potte av glass og dekk til med mose mot yttersiden, så får du en ekstra grønn og juleaktig gruppe.

Her er det en av lysholderne våre som brukes som potte. Vann forsiktig, ettersom overflødig vann ikke må renne ut. Vil du slå enda mer på stortromma, kan du velge planter som du kanskje ikke nødvendigvis forbinder med jul, for eksempel sukkulenter eller andre småplanter. Her har vi også brukt en liten grein av vrihassel til pynt.

Du kan lage en julegruppe i mye forskjellig, så lenge bunnen er tett. La fantasien blomstre!

Kombiner planter og lys og lag en adventsstake av julegruppen. Her har vi pyntet med mose, vrihassel, nøtter, furu, rosenkål, epler og sukkulenter.

Pass på at du ikke plasserer plantene slik at de blir skadet av flammen/varmen fra lysene, og hold alltid et øye med lys som brenner.

Plant amaryllis i noe du allerede har i huset, for eksempel en gammel trekasse. Husk å kle innsiden med plast, slik at kassen ikke blir ødelagt når du vanner.

Plant planter og plasser et lys på et blomsterfat med litt høye kanter. Pass på at lyset ikke står for nær plantene, og ha alltid tilsyn med lys som brenner. Hvis du bruker mose, er det lurt å holde den fuktig så den ikke tar så lett fyr.

Plant en julegruppe med alle favorittene dine. Bruk vanlige grønne inneplanter for å fylle ut og få en annen look på gruppen. For eksempel eføy, gullranke, elefantøre eller en annen inneplante.

Ta en plante du har hjemme, eller benytt anledningen til å skaffe deg enda flere inneplanter og kjøp en ny. Etter jul kan du plante den om og ha den som potteplante. To fluer i en smekk!

La plantene leve videre

Når julegruppen har gjort sitt, blomstene har visnet og plantene ser triste ut, trenger du ikke kaste dem!

Juleroser - kan plantes ut i bedet og kommer igjen år etter år. Hvis det ikke er mulig å grave et hull i bakken om vinteren, setter du dem lyst og kjølig til telen er borte. Vann forsiktig frem til utplantingen. Velg deretter et skyggefullt sted i hagen.

Svibler - kan også plantes ut i hagen eller på balkongen. La dem visne først − da går næringen fra blomsten tilbake til løken. Klipp av blomsterstengelen når den har visnet og oppbevar løken i en papirpose. Oppbevar posen tørt og kjølig, og plant deretter svibelen ut om våren når telen er borte.

Amaryllis - skal visne ned på samme måte som svibelen. Skjær bort restene etter blomsten. Da bruker ikke planten energi på å lage frø. Stengelen fjernes når den har visnet helt ned.

Om sommeren skal amaryllis plasseres ute på et lunt sted i halvskygge, der den vannes og gjødsles. I september skal du slutte å vanne helt. Løken skal da holdes tørr ved en temperatur på rundt 12−20 grader. I november er det tid for å grave opp løken igjen, plante den i ny jord, vanne og se frem til ny blomstring til jul!

Eføy - eller andre grønne inneplanter kan plantes i egne potter og bli nye venner i vinduskarmen.

Les mer

Lag din egen girlander >>
Lag din egen julekrans >>
Lag dine egne minikranser til bordpynteri >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc