Maur i hagen – til nytte og besvær

Om du ser nøye etter, så er de der – maurene. Selv om de innimellom skaper trøbbel, er de også til stor nytte. Her forteller vi mer om hvordan du best lever sammen med maurene i hagen og hvordan du kan bli kvitt dem om de er i veien.

Maur i hagen – til nytte og besvær

Det finnes mange ulike typer maur, noen bor i maurtuer mens andre foretrekker et liv i jorden eller i ganger i treverk. Felles for dem alle er at de lever i samfunn og kommuniserer ved hjelp av lukt. Maur legger igjen duftspor som andre maur kan følge for å finne mat og plantesaft. En del maur etterlater seg også dufter som fungerer som advarsler, for å skremme bort fiender.  

Maur er glad i søt nektar, men selv om de ofte er å finne på blomstene, gjør de sjelden skade – i tropiske områder gjør de ofte nytte for blomstene, de kan blant annet pollinere kakaobønner.  

Mange blomster har med tiden utviklet teknikker for å sameksistere med maur. En del tropiske planter, som vil bli pollinert av maur eller trenger maurenes beskyttelse mot skadeinsekter, har for eksempel utviklet nektar på stilken for å lokke til seg maurene, mens det i selve blomsten finnes et mauravskrekkende stoff som beskytter pollenet. Men også her i nord finnes det planter som har tilpasset seg maurene, for eksempel har engtjæreblom en klebrig stilk som hindrer maur i å komme opp i blomsten og få tak i nektar og pollen.  

Maur er nyttedyr 

Det er lett å se på maur som en plage, men i hovedsak er maur i hagen egentlig nyttige – de hjelper til med å tilføre næring til planter og gress og hindrer visse skadeinsekter og snegler i å gjøre stor skade.  

Men maurene bidrar også til at antallet bladlus øker. Visse typer maur melker nemlig bladlus for honningdugg og bruker dem som et slags husdyr. Som takk for maten, beskytter maurene bladlusene mot marihøner og andre rovinsekter som vil spise dem. Det finnes til og med maurarter som tar bladlusegg med seg hjem og beskytter dem gjennom vinteren før de plasserer dem ut igjen på passende steder når våren kommer. «Melkingen» foregår ved at mauren gir bladlusen et lite kakk med en antenne eller et forbein, noe som får bladlusen til å slippe en dråpe honningdugg fra baksiden som mauren suger opp. At det blir flere bladlus er ikke spesielt gode nyheter for oss som dyrker, men problemet er likevel lett å bli kvitt. Spyl rett og slett lusene med hageslangen, så faller de ned på bakken der rovinsekter som lever i jorden spiser dem opp.  

Et større problem kan det bli når maur spiser opp knupper, graver seg vei under plenen eller bygger reir i gamle trær. Men stort sett er maur et nyttedyr som det er best å la være i fred, fjern dem derfor kun om det virkelig er en plage. 

Bli kvitt maur som er på feil plass 

Maur dukker ofte opp i tørre miljøer, som for eksempel et tørt hjørne i en plantekasse eller en uttørket komposthaug, de kan også lage seg ganger mellom belegningsstein eller komme seg inn i huset. Dersom du passer på å vanne jevnlig i hagen, komposten og i plantekassene, vil mauren velge et annet sted å bosette seg på. Når det kommer til kjerringråd for å holde maur borte, er kanel, kaffegrut og pepper velkjente metoder.  

Hvis maurene bygger rede i grunnmuren til huset eller kommer inn i huset på annet vis, kan det bli nødvendig å fjerne selve reiret. Vet du hvor reiret er, og kommer du til det, kan du helle kokende vann i det. En annen mulighet er å tette dører og andre åpninger eller bygge barrierer av noe de misliker, som for eksempel kanel.  

Men husk at maur ikke skal fjernes for enhver pris, de er en del av naturens mangfold og bør ikke ryddes av veien før de eventuelt havner på feil sted og blir plagsomme. 


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 



InsektNIX pulver mot krypende insekter

100 g

229,-
Les mer

Permetrin

500 ml

199,-
Les mer

Kvitt mot maur strøpulver

250 g

179,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen