Oregano – slik dyrker du din egen

Heter det kongsmynte eller oregano? Eller kanskje kongsmerian? Faktisk så er alle navnene riktige, fordi denne planten har blitt kalt dem i ulike sammenhenger. Oregano er imidlertid verken mynte eller merian, men en velkjent plante i Norge. For mange hundre år siden dyrket munker oregano i langstrakte hager for både smakens skyld og for plantens legende egenskaper.

Oregano – slik dyrker du din egen

Vitenskapelig navn (Latin): Origanum vulgare
Familie: Leppeblomstfamilien (Lamiaceae)

Dyrk oregano fra frø eller plante

Når det gjelder dyrking er det en god idé å fordyrke oregano innendørs før du planter den utendørs, slik at den kan vokse seg sterk og robust. Dette kan du gjøre fra frø eller som små planter, og du kan selvfølgelig la den fortsette å vokse i potte om du vil det. Du kan til og med dyrke i plantekasse.

Slik dyrker du oregano:

 • Oregano trives i mest mulig sollys, noe som gjør at den vokser raskere pluss at blomstene får sterkere farger.
 • Det er også en plante som gjerne kan stå i tørr jord, den foretrekker faktisk det fremfor at jorden er fuktig. Det betyr at en udrenert jord er direkte skadelig for planten.
 • Du trenger næringsrik jord som har et høyt innhold av muld og høyt kalkinnhold. Den kan gjerne blandes med sand.

Plante oregano i potte

 • Oregano sprer seg veldig lett, noe som betyr at det i mange tilfeller anbefales at man planter den med en potte rundt røttene slik at spredningen kan kontrolleres. Hvis dette er tilfelle må du imidlertid ha et dreneringshull i potten.
 • Har du lyst til å doble den kan du gjøre det ved å dele planten, men du må sørge for at det følger med røtter i nyplantingen.

Høsting av oregano

 • Oregano kan høstes hele sommeren og inn på høsten, og som flerårig plante kan den overvintre. Du bør helst la den være i fred over vinteren, slik at den får beste mulige forutsetninger for å takle de iskalde nettene.

Slik bruker du krydderurten din

Oregano kan brukes på mange forskjellige måter, både som ferskt og tørket kryddertilskudd.

Tørket oregano

For å tørke oregano skal du skjære fra busken, før blomstringen, og gjøre det på en varm og solrik dag. Når du har skåret av et antall kvister med blad, knytter du dem sammen til en bukett og henger dem opp-ned på et mørkt og tørt sted som samtidig har mye luft. Dersom du har et loft du kan bruke, så er dette et bra sted å tørke oregano på.

Oregano som ferskt krydder

Man kan selvfølgelig også bruke oregano som ferskt krydder i maten, eller som smakstilsetning til olje eller eddik. Husk imidlertid at oregano har ganske skarp smak. Derfor anbefales det at man krydrer forsiktig. Når krydderet varmes opp i maten, forsvinner de fleste smaksemnene, så for at man skal få en tydelig oreganosmak på maten må den tilsettes sent i matlagingsprosessen.

I ulike matretter

Oregano brukes i en rekke forskjellige retter, men et selvfølgelig alternativ er som krydder i italienske pizza- og pastaretter. Kombinerer man disse rettene med tomat og ost, så kommer oreganoen virkelig til sin rett. Oregano passer dessuten utmerket til en rekke ulike kjøttretter, i supper, ferskt i en grønnsalat eller i ulike sauser.

Det er først i senere tid at oregano går under navnet oregano, en krydderurt som er veldig populær i det italienske kjøkkenet – men også her i Norge. Dette aromatiske og smaksrike krydderet kan vokse veldig høyt, til omtrent 80 centimeter, og blomstrer med lyselilla blomster, nesten rosa i fargen.

Oregano

Som de fleste kanskje vet, så er det først og fremst bladene på oregano som brukes, både i fersk og tørket form. Oregano er lett å dyrke både i  potte, balkongkasse, plantekasse og i krydderurtehagen, så for å ha en bred og smaksrik kombinasjon blant krydderurtene dine, så bør oregano være en selvfølgelig og naturlig del av det du dyrker!

Et selvfølgelig krydder i alle kjøkken

I dag finnes det mange typer oregano. Kongsmynte er en av sortene, og vi har også gresk oregano og gullbladoregano. Totalt sett finnes det rundt 38 forskjellige typer oregano i verden. Oregano er en nær slektning av merian, men som mange av dere kanskje vet så er smaken betydelig mer fremtredende hos oregano. Denne krydderurten, som vokser til en mindre busk, blir som regel rundt 40–50 centimeter høy i vill tilstand, men som dyrket holdes høyden nede på grunn av avskjæring på blad og stilker.

Oregano vokser vilt flere steder i Europa, Asia og Amerika, og man kan bruke hele urten til krydder i ulike matretter. Man kan altså bruke knopper, stilker og blad i både fersk og tørket form.

Kultur- og medisinplante

Oregano er en klassisk kulturplante, og tilhører en av de mange krydderartene som historisk sett har blitt brukt som medisinplante. Dette er grunnen til at den ble dyrket mye i krydderurtehager rundt kloster. Oregano tilskrives mange ulike helbredende egenskaper, og inneholder flere viktige næringsstoffer. Det påstås for eksempel at oregano er betennelsesdempende, og inneholder antioksidanter som er viktige for å styrke immunforsvaret.

Dette bør du vite om krydderet:

 • Kongsmynte, eller oregano, hører hjemme i Europa og Asia
 • Vokser først og fremst i de sørlige delene av Norge
 • I tillegg til å brukes som krydder, er oregano fin å ha som snittblomster i en bukett
 • Blomstrer vakkert på sensommeren med lyselilla blomster
 • Planten vokser som en busk, veldig tett, og er populær blant humler og bier
 • Sprer seg veldig lett med rotskudd
 • Kan dyrkes i krydderurthagen og på balkongen, samt i potte innendørs

Krydderdyrking ute og inne:

Se i vår planteguide for å få mer kunnskap om ulike krydderurter >>
Botaniser blant frø til krydderplanter >>

Du er her:


Oregano/Bergmynte
50%

Oregano/Bergmynte

Flerfarget

2995 5990
Les mer

Oregano 'Perennial Marjoram'

3990
Les mer
Gresk oregano
50%

Gresk oregano

Flerfarget

2995 5990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen