Ramsløk – slik dyrker du din egen

Ramsløken med sine vakre, stjernelignede hvite blomster og brede, grønne blader er en plante som er like praktfull som den er nyttig. Mange har valgt å kalle denne løkplanten skogshvitløk, siden den kan minne litt om hvitløk i smaken. Men det er bladene som brukes i matlagingen fremfor løken.

Ramsløk – slik dyrker du din egen

Vitenskapelig navn (Latinsk): Allium ursinum
Familie: Løkfamilien (Amaryllidaceae)

Dyrke ramsløk selv – slik gjør du

Ramsløken kan godt dyrkes i hagen, selv om den i vill form foretrekker å vokse i en fuktig og skyggefull løvskog der den har mulighet til å spre seg ordentlig. Den er derimot ikke å betrakte som en av de enkleste løkene å drive fram fra frøsådd. Så den som vil dyrke ramsløk bør forberede seg på at det kan ta tid og at man kan møte motgang på veien før man lykkes.

Hvis du ønsker en enkel måte å lykkes på, anbefales det heller å sette ned ferske løk og planter siden disse er mer takknemlige å dyrke, uansett hvor i landet du bor. I tillegg kan du høste dem første året, og de sprer seg selv i hagen hvis de trives.

Ramsløk anses for å være en relativt sjelden art som har sin spredningsgrense nordover i landet. I Norge finnes ramsløk i kyststrøk fra Oslofjorden til Trondheimsfjorden. Denne unike plantearten kan du benytte deg av både innen matlagning og til medisinsk bruk. Den er til og med et kunstverk i seg selv i hagen under blomstringstiden da den sprer seg ut som en vakker matte av hvite blomster.

Stell ­ - hvor vokser ramsløken best

For at løkplantene dine skal trives så godt som mulig og spre seg i rabatten, er det par ting du bør huske på. 

 • Plassering
  Disse løkene trives best i skygge eller halvskygge, så det er best å plante dem et sted de får akkurat dette. Det kan være en skyggefull frukthage, under en busk eller ved skyggesiden av en vegg. Unngå å plante i potter eller plantekasser da dette blir for varmt for ramsløken.
   
 • Jord
  Jorden bør være løs, humusrik, kalkholdig og veldrenert med en høy PH-verdi for at løkene dine skal trives godt. Du kan blande i litt sand eller grus og litt vedaske i jorden for å oppnå riktig kvalitet før du planter. 
   
 • Næring
  Tilfør gjerne litt næring, av type nitrogenrik hønsegjødsel, algomin eller annen grønnsaksgjødsel i forbindelse med plantingen, og sørg for å vanne rett etter at plantene er satt i jorda. 
   
 • Vanning
  Jorden må være fuktig for at de skal ha mulighet til å kunne gro.
   
 • Høsting
  Vær gjerne forsiktig med å høste det første året siden ramsløken tilhører en av plantene som vokser noe langsommere. Etter en omplanting kan ramsløken til og med få problemer med å blomstre igjen neste sommer, men dette er helt normalt. Husk at ramsløken deretter kan spises både fersk og fryst. Det anbefales ikke å tørke den, da den mister smak og næring.
 
Viltvoksende ramsløk
 

Trinn for trinn – dyrking og planting av ramsløk

 1. Siden denne løkplanten skal håndteres i fersk form, kan du plante ramsløken når som helst på året. Beste forutsetninger får likevel plantene dine dersom du flytter løken tidlig om høsten eller våren. Da er det kjøligere og fuktigere i jorden, og løkene begynner å slå rot igjen.
 2. Når du har tatt opp løkene, er det viktig at de raskt settes i jorden igjen. Hvis dette ikke er mulig, anbefales det at du setter ramsløkene i en potte i mellomtiden, og sørger for å oppbevare dem kjølig mens du venter på å plante dem.
 3. Sett ned løkene dypt, så toppen av løken har ca. 5–10 cm jord over seg.
 4. Hvis løken spirer, skal også den lyse delen av skuddet ned i jorden ved planting.
 5. Spredningen av ramsløken skjer ved at løkene, som ofte sitter i klynger på 20–30 stk., begynner å dele seg og at frøene fra blomstenes frøkapsler faller til marken

En sjelden plante med mange bruksområder.

Innen matlaging blir ramsløken vanligvis brukt som krydderurt, der den brukes for den sterke smaken som kan minne om hvitløk. Hvis den varmes opp, mister den imidlertid smaken og næringsstoffene. Av den grunn er det kanskje mer vanlig å bruke løken i rå form, og da gjerne i retter som potetsalat, supper eller pesto.

I tillegg til sin plass på kjøkkenet har denne løkplanten vist seg å ha en sterk antibakteriell virkning. Den brukes derfor også som et naturlig antibiotikum. Den sies også å kunne forebygge åreforkalkning, lindre oppblåsthet og motvirke blodpropp. Hele plantes kan brukes på en eller annen måte.

Hvis du dyrker din egen ramsløk hjemme, får du også muligheten til å nyte disse vakre blomstene, som i seg selv nesten er grunn nok til å ha ramsløk i hagen. De kommer i gang om våren og blomstrer deretter grasiøst om sommeren med sine hvite, stjernelignende blomster. Det er en fryd for øyet å ha ramsløk i hagen.

Noen korte fakta

 • Ramsløken er ganske sjelden viltvoksende.
 • Blomstrer i mai til juni.
 • De blanke og grønne bladene minner om liljekonvallens blader.
 • Smaken av ramsløk blir ofte sammenlignet med hvitløk.
 • Den blir ca. 15–45 cm høy.
 • De hvite blomstene kommer i toppstilte blomsterklaser på planten.
 • Vokser vilt i Norge. Den bør imidlertid plukkes med forsiktighet siden bladene er forholdsvis like de dødelige, giftige bladene på liljekonvallen, og det kan være en risiko for forveksling.

Mer inspirasjon og kunnskap

Dyrke i plantekasse >>
Lær mer om å dyrke selv ute og inne >>

Du er her:


Redskapssett
Salg 30,-

Redskapssett

Lengde 38 cm

30,- 5990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen