Slik klipper du plenen og tar vare på gressklipperen

Solen varmer igjen etter vinterkulden, og vårblomstene har begynt å titte frem. Alt det grønne kommer endelig tilbake, og med det begynner også plenen å vokse. Nå er det med andre ord på tide å vekke gressklipperen fra vinterdvalen.

For at du skal få en så vakker og lettstelt plen som mulig, er det en del tips som du bør følge. Det er imidlertid ikke bare plenen som trenger stell – også gressklipperen trenger litt omtanke. I artikkelen vår kan du lære mer om hvordan du klipper plenen på riktig måte, uansett hvilken tid på året det er. Du får også tips om gressklippere og om hvordan du best tar vare på den.

Hos Plantasjen kan du finne det meste av det du trenger for å ta vare på plenen. Besøk gjerne hjemmesiden vår, hvor du finner alt fra gjødsel og gressfrø til gressklippere og andre redskaper som gjør det enklere å stelle plenen. Hvis du trenger hjelp, kan du alltid spørre personalet i butikken, eller du kan kontakte kundeservice på Plantasjens hjemmeside.

Når bør man begynne å klippe gresset?

Det gjelder at du ikke er altfor ivrig med å klippe gresset om våren. Å klippe for tidlig er ikke bra for plenen og gjør at mosen kan ta overhånd. Som regel bør den første klippingen skje i slutten av april eller i mai, men dette varierer avhengig av klimasone og fra år til år. For å være på den sikre siden, bør du følge noen enkle retningslinjer:

  • Gresset skal ha begynt å vokse og være 6–8 cm høyt.
  • Klipp bare tørt og frostfritt gress.
  • Dagtemperaturen bør ligge rundt 8 grader Celsius.
  • En tommelfingerregel kan være å la vårblomster som påskeliljer og tulipaner blomstre ut før den første gressklippen.

Klipp gresset på riktig måte

Det er faktisk mulig å klippe gresset feil. Dette er selvsagt noe som påvirker både plenens livskraft, men også utseendet. Hvis du klipper på feil måte, kan du risikere at gresset tynnes ut og at du får mose i stedet for gress. Plenen kan også få tørre flekker som med tiden blir bare og mørke.

Noen overordnede regler å følge er:

  • Klipp høyst 1/3 av gressets lengde.
  • La aldri gresset bli kortere enn 3 cm.
  • Klipp ikke i regn eller når gresset er vått.
  • Klipp ikke i tørre perioder.
  • Gjødsle med langtidsvirkende gjødsel eller naturlig med ditt eget gressklipp.
  • La ikke gresset vokse seg for høyt.

Lekeplass, rekreasjonssted eller bare en plen?

Du kan med fordel variere lengden på gresset avhengig av hva du bruker plenen til. En plen du ikke bruker så mye, kan gjerne ha litt høyere gress. Plenen tåler da tørke bedre, og hvis du har blomster i plenen, er det også gunstig for insekter og pollinatorer. Hvis du derimot bruker plenen mye og kanskje har barn som leker der, er det en fordel om gresset er kortere. Du kan da klippe gresset slik at det er 3–6 cm høyt. Dette sørger for at gresset rekker å tørke raskere opp fra morgendugg og regn, og du kan redusere risikoen for flåttbitt.

La gresset være minst 3 cm høyt

En viktig tommelfingerregel er at du aldri klipper gresset kortere enn 3 cm. Du kan selvsagt la gresset vokse litt høyere, men klipp det aldri kortere enn dette. Du risikerer i så fall at gressklipperen river opp gressrøttene. Når røttene blir revet opp, får du et mindre levedyktig og tett gress.

Klipp ofte – og la gressklippet ligge

Hvor ofte skal du klippe plenen for at den skal bli så vakker som mulig? Det beste er å klippe regelmessig, for eksempel en eller to ganger i uken. Det er bedre for gresset om du klipper lite og ofte, enn om du klipper gresset for langt ned en sjelden gang. En del hageeiere er også svært nøye med å rake opp gressklippet, eller la gressklipperen samle det opp i oppsamleren. En fordel med å klippe gresset ofte og lite, er at du kan la gressklippet bli liggende på bakken. Dette blir også kalt kompostklipping. Gressklippet vil da fungere som naturlig gjødsling av plenen.

Tørre og varme perioder

Et unntak fra regelen “klipp ofte og regelmessig” er i tørre og varme perioder. Hvis du ser at det ikke har kommet nedbør over lang tid, bør du ikke klippe plenen. Dette gjelder særlig midt på sommeren. Hvis du likevel klipper gresset, kan plenen bli skadet slik at den får tørre og bare flekker. Med tiden kan gresset da få problemer med å hente seg inn igjen, og dermed får mosen anledning til å etablere seg i hagen.

Bytt klipperetning

Uansett om du klipper med manuell, bensin- eller elektrisitetsdrevet gressklipper eller med en robotgressklipper, bør du bytte klipperetning med jevne mellomrom. Hvis du alltid klipper gresset i samme retning eller samme mønster, blir gresstråene svekket og presset ned. Mange robotgressklippere bytter klipperetning automatisk, men ikke alle. Du bør derfor huske å endre klipperetningen selv annen hver gang du klipper plenen.

Førstehjelp for en plen som ikke har det bra

En plen som ikke har det bra, kan vise flere ulike symptomer. Det kan være at den ikke vokser, har bare flekker der gresset har dødd eller ser sykt ut, eller at mose og annet ugress har utkonkurrert gresset.

For lite eller for mye klipping

Hvis du klipper gresset for mye og for kort, kan du skade gressrøttene, noe som kan føre til at gresset dør. Det kan også hende at du lar plenen bli for lang før du klipper den. Gresset trives best hvis det er 8 cm eller kortere.

Grunnen til at plenen ikke liker å bli klippet for lite, er at gresset da bare setter toppskudd. Hvis du klipper for sjelden, danner gresset altså for få sideskudd, og plenen kan dermed begynne å tynnes ut. Du risikerer da at ugress og mose tar over. Du kan tenke på det som at du må toppe plenen regelmessig for at gresset skal vokse godt. Gresset fungerer dermed som de aller fleste andre planter og blomster.

Næringsmangel

Hvis plenen ser trist ut, lider den kanskje av næringsmangel. For å få en grønn og livskraftig plen, trengs det gjødsling.

Gjødslingen bør skje første gang om våren, og kan deretter gjentas en til tre ganger i løpet av sesongen. Gjødsle plenen når det regner. Da rekker all gjødsel å renne ned i jordlaget, og gresset blir ikke brent av gjødsel som blir liggende på toppen.

Bruk med fordel en langtidsvirkende plengjødsel. I Plantasjens sortiment finner du flere sorter som passer for dette formålet. La også gjerne gressklipp bli liggende etter at du har klipt plenen. Den naturlige gjødslingen som plenen da får, blir regelmessig og skånsom.

For mye mose

Hvis plenen har fått mye mose, må du undersøke hvorfor dette har skjedd. Er det for mye skygge i denne delen av hagen? Drenerer ikke jorden bort vann og fuktighet raskt nok? Sur jord, næringsmangel og feil bruk av mosebekjempingsmiddel kan også forårsake økt mosevekst.

For å bli kvitt problemet med mose, må du gjøre noe med årsakene til at mosen trives. Klipp plenen ofte, og gå gjerne ofte der du har klipt. Mosen har ikke godt av slitasje, mens gresset trives. Du kan også så gressfrø og gjødsle med ikke-surgjørende gjødsel. Hvis du bare river opp mosen og ikke prøver å forandre miljøet der mosen vokser, vil det bare føre til at den kommer tilbake – noen ganger enda sterkere. Det kan derfor være nødvendig med enda kraftigere tiltak. Fokuser på å fjerne trær og busker som skygger, eller skap en bedre jord med drenering.

I Plantasjens sortiment finner du ulike produkter som kan hjelpe deg med å bekjempe mosen. Det finnes blant annet gjødsel som hjelper gresset, samtidig som den motvirker mose. Vi har også gressfrø og bekjempingsmidler.

Trimmer Gardena SmallCut Li-23R

Svart

1349,-
Les mer

Sylinderklipper Gardena 400

Grønn

1849,-
Les mer

Trimmer EasyCut 450/25 Gardena

Svart

1199,-
Les mer

Gress- og Hekksaks Gardena ComfortCut Li

Grønn

1249,-
Les mer

Trimmekniver Gardena

20 pk, Oransje

189,-
Les mer

Gressklipper Gardena PowerMax 1100/32

Svart

1699,-
Les mer

Spole m/tråd Gardena

Lengde 10 m, Oransje

169,-
Les mer

Trimmer Gardena SmallCut Li-23R

Svart

1349,-
Les mer

Sylinderklipper Gardena 400

Grønn

1849,-
Les mer

Trimmer EasyCut 450/25 Gardena

Svart

1199,-
Les mer

Gress- og Hekksaks Gardena ComfortCut Li

Grønn

1249,-
Les mer

Trimmekniver Gardena

20 pk, Oransje

189,-
Les mer

Gressklipper Gardena PowerMax 1100/32

Svart

1699,-
Les mer

Spole m/tråd Gardena

Lengde 10 m, Oransje

169,-
Les mer

Hvilken gressklipper skal jeg velge?

Hvilken gressklipper som hjelper deg med å holde plenen fin, er avhengig av hvordan tomten ser ut. Kanskje trenger du flere ulike verktøy for best resultat. Ta hensyn til følgende faktorer:

  • Tomtens størrelse og om den er kupert
  • Om det finnes mye kratt, kupert underlag med høyt gress eller steinpartier med gress som du vil ta vare på
  • Om du når hele tomten med en elektrisk gressklipper med kabel
  • Helsesituasjonen din

Hånddrevet og elektrisk gressklipper

Generelt kan det sies at hånddrevne eller elektriske gressklippere egner seg for mindre tomter ved for eksempel rekkehus, eller hvis du bare vil klippe en liten del av tomten. Hvor stor tomt du kan klippe med disse redskapene avhenger imidlertid av din fysiske helse og om det er lett å komme til hele tomten med en gressklipper med kabel.

Fordelene med disse gressklipperne er at de vanligvis er stillegående og at de bruker et mer miljøvennlig drivstoff.

Det finnes imidlertid elektriske gressklippere med oppladbart batteri. Da behøver du ikke å tenke på kabelen, men hvis plenen er for stor, kan du måtte klippe den i flere omganger fordi klipperen kanskje må lades før du er helt ferdig. Sjekk gressklipperen du har tenkt å kjøpe nøye, slik at du får en klipper som dekker hele tomten.

Bensindrevne gressklippere og kjøregressklippere

Disse er velegnet for en større tomt som i tillegg har en del kratt eller andre kraftige vekster. Ettersom disse gressklipperne er kraftigere og har lengre brukstid, kan du klippe en stor gressplen i én omgang.

En kjøregressklipper kan også være til hjelp hvis man har fysiske plager. En annen fordel med kjøregressklippere er at mange modeller kan utstyres med tilbehør. De kan da brukes til for eksempel snømåking og transport.

Hvis du aldri har hatt en kjøregressklipper, er det viktig at du tenker på sikkerheten. Kjør aldri i bratte skråninger – bruk i stedet en trimmer eller ryddesag på disse stedene. Koble heller ikke ut dødmannsgrepet, og hvis du skal kjøre på bilvei, må du bruke belte og sette opp sikkerhetsbøylen. Når du klipper gress, skal du imidlertid aldri ha sikkerhetsbøyle eller belte, fordi du må kunne hoppe raskt av hvis maskinen velter.

Robotgressklippere

Med en robotgressklipper ordner gressklippingen seg nesten helt av seg selv. Også på disse gressklipperne kan du stille inn hvor kort gresset skal klippes, men du kan også programmere inn når gressklipperen skal gå.

Mange modeller er enkle å styre og endre innstillinger på fra mobiltelefonen. Gardenas robotgressklipper Sileno Smart kan kobles til Gardenas øvrige Smart System. Slik kan du lage en plan for hvordan hele hagen skal stelles. For eksempel stopper gressklippingen automatisk når plenen trenger vanning med Gardenas sprinklersystem.

Vedlikehold av gressklipperen

For at gressklipperen skal holde så lenge som mulig, og for at gresset skal bli klipt riktig og ikke bli skadet, må du vedlikeholde gressklipperen. Å kontrollere og vedlikeholde gressklipperen er også viktig for sikkerheten.

Før sesongen starter

Før du begynner å bruke gressklipperen, bør du kontrollere at viktige deler ser hele ut. Det kan dessverre forekomme at en kabel har fått en knekk eller blitt angrepet av rotter.

Noen gressklippere krever også at du bytter tennplugg og luftfilter hver sesong. Ved å bytte ut disse delene får du en mer effektiv klipping som også kan gjøre gressklipperen mer miljøvennlig. Les gjennom instruksjonsboken for gressklipperen for å lære mer om hvordan nettopp din modell skal behandles.

Kontroller robotgressklipperens grensekabel og hus

Har du en robotgressklipper som du kontrollerer ved å legge ut en grensekabel? Det kan være nødvendig å kontrollere disse grensene hvert år, fordi de av og til kan gå i stykker. De kan også ha blitt flyttet på når du har måkt snø eller lignende.

De fleste robotgressklippere har et hus som de kjører inn i når de må lade, og når de er ferdige med klippingen. Kontroller at huset og dockingenheten fungerer som de skal. Det kan være lurt å kontrollere at det ikke trenger unødvendig mye regn inn i huset. Gressklipperen tåler som regel ganske mye regn, men som de fleste mekaniske maskiner er det en fordel hvis overdreven væske kan unngås.

Regelmessig vedlikehold i løpet av sesongen

Hvis du bruker en bensindrevet gressklipper, er det viktig å kontrollere olje- og drivstoffnivået før du starter den. Hvis du starter den med for lite drivstoff og olje, kan motoren skjære seg, noe som blir dyrt å reparere. Bytt motorolje etter ca. 25 timers driftstid. Hvis du ikke bytter olje, kan det oppstå oljerelaterte skader og motorproblemer.

Renhold

Hver gang du har klipt plenen, må du også gjøre gressklipperen ren for gressklipp, jord og annet smuss. Det er viktig at du følger sikkerhetsinstruksjonene for gressklipperen slik at du ikke skader deg. Deretter kan du rengjøre rotorbladene eller knivene samt resten av understellet med en børste. Dette gjelder også for robotgressklippere. Ved å gjøre dette vedlikeholdet, forlenger du levetiden på gressklipperen og får et bedre resultat når du klipper med den.

Hold gressklipperen skarp

Knivene som kutter av gresset, må alltid være skarpe. Sløve knivblader skader gresstråene, eller de bøyer seg for gressklipperen. Det fører til at plenen ikke blir like pen. Dette vedlikeholdet er det best å gjøre på starten av sesongen. Noen ganger kan det være nødvendig å gjenta slipingen hvis du klipper en kraftig plen eller kommer i skade for å kjøre på steiner.

Dette vedlikeholdet må gjøres uansett om du har valgt en hånddrevet klipper, en elektrisk gressklipper, en robotgressklipper eller en kjøregressklipper. Alle gressklippere har nemlig knivblader som tar seg av selve klippingen.

Før vinteren

Før vinterhvilen er det lurt å ta en ekstra grundig rengjøring av gressklipperen. Det er viktig at gressklipperen er ren og tørr, slik at det ikke oppstår rust og andre skader. Det er også lurt å gjennomføre vintervedlikehold av gressklipperen og kontrollere om det er deler som trenger å smøres eller skiftes. Hvis du har en bensindrevet gressklipper, må du også tømme bensintanken før du setter den bort for vinteren.

Et kort sammendrag

For å oppsummere, så trenger en vakker plen og en velfungerende gressklipper at du gjennomfører en del regelmessige tiltak. I begynnelsen kan det føles som det er mye å holde rede på, men når du har blitt kjent med hagen, blir det enklere å tilpasse stellet av plenen til forutsetningene i nettopp din hage. Ettersom klimaet er i stadig endring, kan det være lurt å ta en skikkelig gjennomgang av plenen med noen års mellomrom. Sjekk om det er noen deler som har blitt skadet eller ser ut til å ligge i for mye skygge. Hvis du tar tak i problemene i tide, kan du slippe å så ny plen og bekjempe mose.

Det samme gjelder for gressklipperen. Ved å lese deg opp på nettopp din gressklipper og hvordan du best vedlikeholder den, kan du glede deg over en velfungerende klipper i mange år. Ved å være nøyaktig med vedlikeholdet vil heller ikke gressklipperen gå like lett i stykker.

Hvis du trenger råd om gressplen og gressklipping, kan du komme til oss i butikken eller ta kontakt med oss på hjemmesiden.

Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen