Slik luker du det vanligste ugresset

Skvallerkål, løvetann eller mose? Ugress kommer i mange former. Vil du ta kontroll over hagen, gjelder det å stelle pent med de plantene du vil beholde – og ikke så pent med ugresset. Form hagen din ved å luke bort de vanligste ugresstypene med våre tips!

Slik luker du det vanligste ugresset

Begynn tidlig med å luke ugress

Ugress vokser som oftest vilt og egenrådig, livskraftig og fort. Vil du ta styringen på uønskede vekster, bør du jobbe langsiktig og regelmessig. Det handler blant annet om å luke bort alt ugress i begynnelsen av sesongen, men også om å gjøre regelmessige punktinnsatser.

Frøugress og rotugress

Ugress kan deles inn i to kategorier: frøugress og rotugress. Frøugress kommer på nytt hvert år og ligger enten lagret i jorden eller kommer med vinden. Noen vanlige frøugress er kamille, vassarve, syre og guldå. De forsvinner enklest gjennom iherdig arbeid med ugressluking i begynnelsen av sesongen.

Rotugress er, som navnet antyder, planter med røtter i bakken, og disse kan være vanskeligere å få bort. Noen vanlige ugresstyper med utviklede rotsystemer er løvetann, skvallerkål, kveke, nesler, mose, hestehov og tistel. Her gjelder det å angripe roten for å fjerne planten.

De vanligste ugresstypene

 • Løvetann – det tar tid å bli kvitt denne gjenstridige planten. Den sprer seg raskt og er enklest å fjerne med en liten spade eller ugressfjerner. Pass på å få med deg roten. Lar du planten bli stående, gjør den imidlertid nytte for bier, humler og harer.
   
 • Skvallerkål – denne livskraftige planten overtar fort bortglemte områder. Den liker ikke å bli klippet og blir lei hvis du klipper den ned gang på gang. Den kan også trekkes opp med røttene.
   
 • Kveke – for å bli kvitt denne hurtigvoksende arten gjelder det å rive den opp med røttene og passe på å følge opp med ugresslukingen. I bed er det enkelt å trekke opp planten.
   
 • Nesler – det er enklest å fjerne nesler tidlig i sesongen med en greip. Da er rotsystemet fremdeles svakt. Du kan også gjøre en punktinnsats og trekke opp plante for plante for hånd. Husk å bruke solide hansker.
   
 • Mose – det aller beste botemiddelet mot mose er gress og lys. Med kalk, gjødsel og lufting forsvinner mosen snart og blir erstattet med gress.

Slik får du vekk ugresset

Det finnes flere redskaper, midler og metoder for å få bukt med planter du ikke vil ha i hagen din.

 • Ugresseddik. Bekjemper ugress mellom steinheller, i betong, grus og asfalt.
 • Ferdigblandet spray mot ugress. Hurtigvirkende og effektiv mot skvallerkål, mose og alger.
 • Ugressfjerner. Med en ergonomisk miniatyrgreip får du enkelt opp ugresset med røttene.
 • Hjulhakke. Et effektivt redskap når det er bar mark mellom ugresset.
 • Ugresshakke. Utmerket redskap på trangere steder eller langs grusganger.
 • Jordfreser. Fungerer godt til åkerrader for å rykke opp spirende frøugress.
 • Gressklipperen. Bekjemp nesler og skvallerkål ved å ta en runde med gressklipperen. Perfekt for større arealer.
 • Markdekking. Metoden går ut på at du dekker overflater med for eksempel plast. Det er effektivt mot alle typer vekster, men tar tid.
 • Hendene dine. Når det gjelder de minste ugressplantene, er den beste metoden å sette seg på kne og begynne å luke med hendene.

Les mer

Mer om ugressbekjempelse >> Ugressrenser Fiskars

Lengde 164.5 cm

349,-
Les mer

Ugressfjerner Xact Weed puller Fiskars

Lengde 99.5 cm

549,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen