Slik overvintrer du middelhavsplanter som sitrus-og oliventrær

Når nettene blir kjøligere og frosten nærmer seg er det på tide å ta inn middelhavsplanter som fiken, sitrus- og oliventrær. Men det holder ikke med å bare sette de inn – de vil ha en vinter som ligner den i Middelhavet. Her får du vite hvordan du med enkle grep kan skape subtropiske forhold.

Slik overvintrer du middelhavsplanter som sitrus-og oliventrær

Vinteren er plantenes hvileperiode, men planter fra sydlige breddegrader kan det iblant være litt vrient å overvintre. Mangelen på lys er en viktig faktor, og kanskje er det ikke spesielt rart: I Zanzibar, for eksempel, ligger lysforholdene på rundt 200 000 lux (beslysningsstyrke) en vanlig vinterdag, mens den i en nordisk stue ligger på 500–800 lux.

Det er rett og slett for mørkt her, og dessuten ofte for varmt inne i forhold til det sparsommelige lyset. Heldigvis kan vi likevel få disse plantene til å overleve, med noen triks i ermet.

Overvintre oliventrær

Oliventrær kan tåle noen minusgrader på kort sikt, men i lengden overlever de ikke kulden. En garasje med en plantelampe eller en innglasset balkong med frostvakt, fungerer ofte godt til overvintringen. Det optimale er å oppnå en temperatur mellom 5 og 10 plussgrader.

Oliventrær vil også ha det så lyst som mulig, så bruk gjerne ekstrabelysning som en plantelampe.

Plantelys gir frodighet året rundt >>

Når det gjelder vanning, skal den være sparsom og uten næring – men jorden skal aldri tørke helt ut. Spray vann rundt kronen, eller sett gjerne inn en luftfukter et par timer per døgn for å øke luftfuktigheten.

Oliventrær skal beholde sine blad gjennom vinterhalvåret, men iblant kan de falle av på grunn av feilaktige forhold. Hvis treet er kaldt, kan du se om det lever ved å skrape med neglen på barken – i så fall skal stammen være grønn.

På våren kan du plante om i ny jord tilpasset middelhavsplanter. Da gir du treet gode forutsetninger, akkurat som i den urgamle hagen i Hellas.

Overvintre sitrustrær

Sitrustrær lever opprinnelig i tropiske og subtropiske klima og dør om de utsettes for minusgrader. For at de skal trives gjennom vinteren kreves et visst nivå av varme, optimalt 5 til 15 grader, og masse lys.

Mange sorter kan til nøds oppbevares i vinduskarmen, men det er best med et uterom som en innglasset balkong eller plantehus som kan holde gunstige temperaturer. Står sitrusen i et vindu, bør du ikke vri på planten – den vender nemlig bladene mot lyset og det innebærer en kraftanstrengelse for den å vende seg i en ny retning.

Sitrustrær kan felle bladene sine om de vannes for mye, for lite eller om temperaturforskjellen mellom føttene og kronen er for stor. Unngå derfor å sette potten direkte på et kaldt gulv. Også tørr luft og for lite lys kan få bladene til å falle av.

Sitrustrær skal vannes sparsommelig, og uten næring, på vinterstid, men de skal ikke tørke ut. Bladene kan du gjerne spraye med vann en gang iblant.

Les mer om sitrontrær >>

Overvintre fiken

Fiken er et fantastisk tre som i tillegg gir fantastisk, god frukt. Fikentreet har også fordelen med at det kan overvintres i mørket, for eksempel i garasjen eller kjelleren – ettersom den mister bladene på vinterstid.

Temperaturen i vinteroppbevaringen bør være på mellom 2 og 5 grader, og helst ikke over 10. Det går an å overvintre fiken i et vindu, men de tørker lett ut og blir ofte utsatt for insektangrep – dessuten gir de ikke frukt i kuldeperioden.

Fiken vil – akkurat som de fleste middelhavsplanter – ha det litt fuktig. Vann sparsommelig, uten næring, og dusj bladene med vann en gang iblant. På våren kan du beskjære planten, og hvert tredje år kan du plante om.

Alle arter av fiken rekker ikke å gi frukt under våre korte somre. Men en fin art som kalles Bornholmfiken, kan i varmere strøk klare seg utendørs etter etablering.

Mer om fikentrær >>

Tenk fuktig, svalt og lyst

Det kan virke som mye å holde styr på, men glemmer du noe er det ingen krise. Prøv å tenk slik; hvordan kjennes det egentlig ut i Spania eller i Italia en dag i desember? Det er det fuktige, svale og lyse miljøet du skal strebe etter. Da vil du kunne spise klementiner, oliven og ferske fiken neste sommer som bare det.


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Se flere tips og råd

Middelhavsplanter – slik lykkes du >>Oliventre

Høyde 80 cm, Grå

299,-
Les mer

Oliventre

Høyde 120-150 cm, Grå

1999,-
Les mer
LED-plantelampe 15 W Albus
Outlet 30%

LED-plantelampe 15 W Albus

Hvit

17430 249,-
Les mer
LED-plantelampe 9 W Albus
Outlet 30%

LED-plantelampe 9 W Albus

Hvit

16030 229,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen