Slik tar du vare på hekken

En hekk trenger regelmessig vedlikehold for å holde seg fin og jevn. Men når er det best å klippe den? Les mer her om hvordan du trimmer og steller hekken.

Slik tar du vare på hekken

Når skal du klippe hekken?

Det avhenger av hvilken type hekk du har, og når på året den blomstrer. Løvhekker kan beskjæres tidlig om våren og barbusker om høsten, men det finnes unntak.

 • Vårblomstrende hekker som spirea, rosemandel og forsythia er det synd å beskjære om våren. Vent heller til sankthans for å ikke gå glipp av blomstringen.
 • Såkalte blødere er det best å beskjære i JAS-perioden (juli, august og september). Eksempler på blødere er naverlønn og agnbøk.
 • Bartrær som thuja, gran og barlind klippes tidlig om våren eller om høsten, når vekstperioden er over. Hvis du klipper hekken tidlig om våren, kan det være nødvendig å trimme den senere i JAS-perioden, spesielt om det er en formklippet løvhekk med god vekst. Klipp heller lite og ofte i stedet for sjelden og mye. Det gjør at hekken blir tettere og bevarer fasongen.

Redskap til å trimme hekken med

Hvilket redskap du trenger, avhenger av hvilken hekk du har. Du kan bruke alt fra en håndholdt hekksaks, en liten sekatør til elektriske hekksakser og grensakser.

 • En håndholdt hekksaks fungerer utmerket når du klipper en lav hekk og vil ha rette linjer.
 • Grensaks brukes for å fjerne enkeltblader eller mindre grener her og der.
 • Elektriske redskaper kan være bra å bruke når du skal klippe over litt større lengde. Ta bort de kraftigste grenene med en grensaks før du bruker en elektrisk hekksaks.

Tips: Husk at hekken alltid skal være bredere nederst – for at lyset skal nå hele hekken og ikke bli glissen nederst.

Noen vanlige hekker og deres preferanser

Under følger en liste med de vanligste hekkene og beskjæringstips.

 1. Agnbøk – en løvhekk som beskjæres i JAS-perioden. La den vokse til ønsket høyde før du beskjærer toppene.
 2. Syrinhekk – løvhekker tåler hard beskjæring, og du kan trimme denne gjennom hele sesongen, bare ta hensyn til blomstringen.
 3. Vinterliguster – også denne løvhekken tåler hard beskjæring. Klippes tidlig om våren eller etter sankthans. Ikke klipp bort det vintergrønne for sent uti sesongen, da holder den seg finere også under vinteren.
 4. Thujahekk – klipp av årstilveksten tidlig om våren eller i JAS-perioden.
 5. Einerhekk – beskjæres tidlig om våren, årsskuddene trimmes i JAS-perioden. Husk at hekker med gjennomgående stamme ikke skal beskjæres på toppen før de har nådd ønsket høyde. En flerstammet hekk kan du derimot beskjære på toppen uten at den slutter å vokse i høyden.

Les mer

Finn din favoritthekk >>
Plante tuja – slik gjør du >>

Du er her:


Tuja 'Smaragd'
Kjøp fler spar mer

Tuja 'Smaragd'

Høyde 60-70 cm, Grønn

9990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen