Spesielle og sjeldne planter i utvalgte butikker

Grønne og trendy nyheter har funnet veien til et knippe av våre butikker. Her kan du lese mer om noen av plantene.

Spesielle og sjeldne planter i utvalgte butikker

Sjeldne planter finner du i disse butikkene:

Utvalget vil variere fra butikk til butikk og uke til uke. Under lister vi noen av plantene du kan være heldig og finne i butikkene, men det finnes også mange andre spesielle planter som dukker opp. Stikk innom for å gjøre et funn til samlingen.

Maranta Leuconeura 'Lemon Lime'

Opprinnelse: Brasil

En sjelden og svært ettertraktet kultivar med intrikate mønstrede blader. Navnet refererer til de lysegrønne markeringene på bladene. Kalles også en bønneplante, på grunn av dens vane med å heve og senke bladene gjennom dagen. Noe som betyr at du vil se bladene ligge flatt på dagtid og lukke seg oppover om natten – som i en bønn. Dette kalles nyktinasti og er en reaksjon på endringer i sollys.

Stell: Liker høy luftfuktighet og fuktig jord. Trives i indirekte lys til halvskygge, unngå direkte sollys.

 

Alocasia Sanderiana ‘Nobilis’

Opprinnelse: Filippinene

Kanskje den sjeldneste av de sjeldne Alocasia-plantene. En spektakulær, vakker plante med fengslende mørkegrønne blader med fremtredende hvite årer. Hvert blad har en fantastisk og uvanlig v-form og et tydelig bølgemønster som gjør at denne varianten skiller seg fra de andre.

Stell: Liker høy luftfuktighet og moderat fuktighet. La den tørke lett mellom vanning, da røtter og stengler er utsatt for råtne. Trives i sterkt, indirekte lys til halvskygge.

 

Philodendron ‘Black Cardinal’

Opprinnelse: De tropiske områdene i Sentral- og Sør-Amerika

En unik hybrid som skiller seg ut på grunn av sine fargeskiftende blader og røde stilker. Nye blader er lysoransje eller bronsefargede og skifter over til nesten svart etterhvert som de modnes. Bladenes farge oppfattes ulikt avhengig av hvordan lyset treffer på dem. Frodig løvverk med ovale, lanseformede og brede blader. Klatrer ikke som de fleste andre philodendroner.

Stell: Liker normal luftfuktighet og moderat fuktighet. La den tørke lett mellom vanning. Trives i sterk, indirekte lys.

 

Monstera ‘Laniata’

Opprinnelse: Amazonas i Peru, Brasil og Ecuador

En relativt uvanlig og mer sjelden underart av Monstera adansonii. Hovedforskjellen fra en adansonii er at bladene har en dypere og skinnende grønnfarge, nesten reflekterende - og at hullene i bladene (fenestrasjon) starter i midten og gir en plissert følelse. Jo flere hull, desto mer trives den. Lettvoksende klatreplante som krever lite oppmerksomhet.

Stell: Liker fuktig jord og høy luftfuktighet. La den tørke lett mellom vanning. Trives lyst til halvskygge.

 

Syngonium podophyllum ‘Albo variegata’

Opprinnelse: Mexico, Brasil og Bolivia

En nydelig, sjelden klatre- og slyngplante med typiske pilspissformede blader med dypgrønn farge og uregelmessige kremhvite flekker. Etter hvert som den planten eldes vil den trenge støtte den kan slynge seg rundt.

Stell: Liker fuktig jord og høy luftfuktighet. La den tørke lett mellom vanning. Trives lyst til halvskygge. Unngå direkte sollys.

 

Syngonium podophyllum ‘Red Spot’

Opprinnelse: De tropiske områdene i Sentral- og Sør-Amerika og De vestindiske øyer

En nydelig, sjelden klatre- og slyngplante med typiske pilspissformede blader med lysegrønn farge og uregelmessige rosa flekker. Etter hvert som den planten eldes vil den trenge støtte den kan slynge seg rundt.

Stell: Liker fuktig jord og høy luftfuktighet. La den tørke lett mellom vanning. Trives lyst til halvskygge. Unngå direkte sollys.

 

Monstera ‘Thai Constellation’

En svært sjelden, populær plante som er en genetisk mutasjon av Monstera deliciosa ved et thailandsk laboratorie. Store blader med kremhvite flekker, som ser ut som stjerner i en galakse. Derav det kosmiske navnet. Det marmorerte utseendet er forårsaket av en sjelden mutasjon i plantens klorofylldannelse. Bladene får etter hvert perforeringer og skaper den spesielle ‘Monstera-effekten’.

Stell: Liker høy luftfuktighet og å bli dusjet. Vann godt og la vannet renne helt av. La den tørke lett mellom vanning. Trives i indirekte lys til halvskygge. Unngå direkte sollys.

     

Monstera 'Pinnatipartita'

Opprinnelse: Regnskogene i Colombia, Ecuador og Peru.

En noe sjeldent og lettstelt klatreplante som vokser tettere jo bedre lyd den får. Etter hvert som planten modnes vil bladene få mer og mer perforeringer, noe som gjør den ugjenkjennelig fra sitt unge utseende. På grunn av den dramatiske bladforvandlingen er dette en meget ettertraktet plante.

Stell: Liker høy luftfuktighet og moderat fuktighet. La den tørke lett mellom vanning. Trives i indirekte lys til halvskygge.

 

Philodendron ‘Melanochrysum’ 

Opprinnelse: Andesfjellene i Colombia, hvor den vokser på omtrent 500 meter over havet i provinsene Chocó og Antioquia.

En sjelden tropisk klatreplante som også går under navnet Black Gold Philodendron. Navnet kommer av de store mørkegrønne bladene, som er nesten svarte, med gule årer. Bladene har fløyelsmyk tekstur.

Stell: Liker fuktig jord og høy luftfuktighet. Trives i indirekte lys til halvskygge. Unngå direkte sollys.

 

Foto: Sindre Svines / @plantegutt

Philodendron ’Burle Marx Variegata’

Opprinnelse: Brasil

Oppkalt etter landskapsarkitekt og regnskogsbevaringsaktivist Roberto Burle Marx, som var den første som brukte hjemmehørende planter i moderne landskapsdesign. En vakker, lavtvoksende plante med hjerteformede blader som varierer i farge fra helt gule til flekkete hvite og grønne. 

Stell: Liker fuktig jord og høy luftfuktighet. Trives i indirekte lys til halvskygge. Unngå direkte sollys.

   

Philodendron ’Green Dragon’

Opprinnelse: De tropiske områdene i Sentral- og Sør-Amerika

En sjelden tropisk klatreplante med store pilformede, dypgrønne blader med iøynefallende dype fliker. Av og til kan det også dukke opp gylne flekker på bladene.

Stell: Liker fuktig jord og høy luftfuktighet. La den tørke lett mellom vanning. Trives lyst til halvskygge. Unngå direkte sollys.

      

Philodendron ’Florida Ghost’

En sjelden og lettstelt hybrid som mest sannsynlig er en krysning mellom philodendron pedatum og philodendron squamiferum. Den skiller seg fra andre philodendroner ved at den har lengre stilker og fordi ikke alle bladene er formet likt. Det er en herlig klarteplante som har fått sitt navn etter de hvite flekker på bladene som ligner små flygende spøkelser.

Stell: Liker fuktig jord og høy luftfuktighet. La den tørke lett mellom vanning. Trives lyst til halvskygge. Unngå direkte sollys. For å beholde de hvite flekkene trenger den sterkt, indirekte lys.

  

Philodendron Verrucosum ’Incensi’

Opprinnellse: De tropiske områdene i Sør-Amerika

En sjelden plante som deler seg over bakken til den finner et tre den kan klarte og vokse på. Med sine mørkerøde stilker og flotte hjerteformede, dypgrønne blader med gylne årer og dype røde tonene på undersiden er den kanskje den mest stilige i philodendronfamilien.

Stell: Liker fuktig jord og høy luftfuktighet. La den tørke lett mellom vanning. Trives lyst til halvskygge. Unngå direkte sollys.

   

Foto: Sindre Svines / @plantegutt

Philodendron Verrucosum

Opprinnelse: De tropiske områdene i Sør-Amerika

En fantastisk og sjelden klatreplante med flotte hjerteformede, dypgrønne blader med gylne årer. Den er hemiepifytisk, noe som betyr at selv om den starter livet som epifytt og klatrer på andre planter -  som andre philodendroner - vil den til slutt rote seg i bakken ved hjelp av sine luftrøtter.

Stell: Liker fuktig jord og høy luftfuktighet. La den tørke lett mellom vanning. Trives lyst til halvskygge. Unngå direkte sollys.

       

Begonia carolineifolia 'Highlander'

Opprinnelse: Sør-Mexico og Mellom-Amerika

En fantastisk, eksotisk plante med en slående, treaktig stamme og røde stilker med lansettformede blader med bølgete kanter. Blomstrer med lyserosa blomster med små, gule hjerter. Planten lener seg ofte mot trestammer eller steiner, og noen ganger griper den rundt med sine røtter.

Stell: Liker fuktig jord og høy luftfuktighet. La den tørke lett mellom vanning. Trives i indirekte lys til halvskygge. Unngå direkte sollys.

  

Syngonium Mottled

Opprinnelse: De tropiske områdene i Vestindia og Sentral- og Sør-Amerika

En nydelig, sjelden klatre- og slyngplante med typiske pilspissformede blader med dypgrønne farger og uregelmessige kremgrønne flekker. Etter hvert som den vokser vil den trenge støtte den kan slynge seg rundt.

Stell: Liker fuktig jord og høy luftfuktighet. La den tørke lett mellom vanning. Trives lyst til halvskygge. Unngå direkte sollys

 

Vil du se plantene og sikre deg et eksemplar?

Besøk Plantasjen Bærum, Plantasjen Forus, Plantasjen Storo, Plantasjen Skedsmo eller Plantasjen Ski. Plantene selges kun i disse butikkene, så langt lageret rekker. Utvalget varierer.Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen