Perfekt plen – året rundt

Med riktig verktøy, gjødsel og stell blir drømmen om en frisk og grønn plen en realitet. Lær mer om hvordan du steller plenen og holder den i god stand året rundt.

Perfekt plen – året rundt

Få en frisk og grønn plen ved å gi den stell om våren, sommeren og sent på høsten. Minst like viktig som å gi plenen næring og kjærlighet når det trengs, er å la den være i fred i perioder. 

Stell av plenen på våren

En plen som nettopp har våknet fra vinterdvalen under snøen, er ømtålig. Det er med andre ord ikke så smart å gå løs på den med jernrive tidlig om våren. Da risikerer du å gjøre mer skade enn nytte. Ligger det små kvister og steiner igjen på plenen om våren, kan du rake forsiktig når gresset har tørket opp.

Gjødsle plenen

Når plenen har vokst fem centimeter, er det tid for å gjødsle. Ekstra næring i løpet av våren og sommeren gjør plenen sterk, samtidig som mose og ugress vokser dårligere. Gressgjødsel, som er basert på hønsegjødsel, er bra og enkelt å spre ut på plenen, i likhet med nyklippet gress. Du kan også bruke naturlig gjødsel.

Fyll ut ujevnheter og fjern mose

Har du groper i plenen som du ønsker å bli kvitt? Fyll dem igjen med næringsrik jord og så med gressfrø eller reparasjonsgress. Mose kan fjernes med rive eller ved å plante bunndekker som tåler skygge.

Tips: Det beste botemiddelet mot mose er lys og næring – det gjør at gresset vokser bedre. Kalk mot mose tømmer jorden for næring og anbefales derfor ikke.

Stell av plenen på sommeren

Når sommeren har kommet med varme og sol, er det tid for gressklipping og vertikalskjæring for å tilføre oksygen.

Vertikalskjær plenen

Ønsker du en tett plen, er det smart å drenere den og tilsette oksygen. Det gjør du enkelt med en vertikalskjærer. Dette verktøyet lager små luftehull ned i jorden og skiller gressrøttene litt fra hverandre. Dermed når vann og næring lettere ned i dybden, samtidig som røttene som blir delt, blir stimulert til å produsere sideskudd. Når veksten begynner å skyte fart, dannes det en tettere plen.

Tips: Som regel er det ikke nødvendig å vertikalskjære plenen mer enn én gang i sesongen. Vent til du allerede har klippet plenen noen ganger.

Klipp gresset passende ofte

Om sommeren er det bra å klippe plenen regelmessig. Da dannes det nye skudd, og gressmatten blir tettere. Unngå å klippe lavere enn 4–5 cm for å holde rotsystemet sterkt. Det blir omtrent 1–2 ganger i uken i sommerhalvåret. Hvis du skulle oppleve en tørkeperiode, er det bare å la plenen være. Den slutter å vokse, men våkner og blir grønn igjen straks regnet kommer.

Stell av plenen på høsten og vinteren

Rak vekk løv og nedfallsfrukt sent om høsten, ettersom plenen da tåler mye mer enn hva den vil gjøre når den våkner til liv etter vinter og tele. Når vinteren kommer med snø og kulde, hviler gresset – og da kan du gjøre det sammen. Plenen trenger ikke vedlikehold på vinteren. Det beste er å la den være til det har blitt varmt og jorden har tørket opp.

5 raske tips for en fin plen

  1. Rak vekk løv og nedfallsfrukt om høsten.
  2. Gi næring og gjødsle når gresset har begynt å vokse.
  3. Tett igjen groper, bare flekker og fjern mose – så nytt gress.
  4. Luft røttene med en vertikalskjærer.
  5. Klipp plenen regelmessig gjennom sommeren.

 

Finn det du trenger og få flere tips og råd

Så plen – slik lykkes du >>
Se vårt utvalg av gressfrø >>

Du er her:


Plengjødsel

MULTI

359,-
2 for 599,-
Les mer

Gressfrø Reparere

1 kg

299,-
Les mer

Gressfrø Villa

3 kg

529,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen