Ynde (Mandevilla) – stell og overvintring

Ynde er en vakker og stadig mer populær klatreplante, med massevis av trompetformede (yndige) røde, rosa eller hvite blomster og lang blomstringstid.

Ynde (Mandevilla) – stell og overvintring

Vitenskapelig navn: Mandevilla
Familie: Gravmyrtfamilien (Apocynaceae)
Andre navn: Dipladenia

For at ynden skal nå sitt fulle potensial, med rikelig blomstring helt fra mai til september, er det best å sette planten ut når været er varmt på sommerstid. Velg et lunt sted med mye sol. Siden planten må overvintres inne, er det mest praktisk å la den vokse i en potte eller krukke som enkelt kan flyttes. Det er også mulig å ha planten inne året rundt, som en stueplante, men da trenger du plantelys for å holde den fin – blomstringen blir som regel mer sparsommelig og risikoen for skadedyr øker sammenliknet med om du setter planten ut på sommeren.

Se vårt utvalg av ynde

Stelletips for ynde (Mandevilla)

Godt med lys og varme er stikkord for å få en ynde til å blomstre rikt og lenge.

 • Lys
  Ute kan den godt stå i full sol til halvskygge, inne har den det best i en solfylt vinduskarm. Med for lite lys vil planten bruke kreftene på å strekke seg etter det lyset den kan få – den blir høy, men får få blomster.
 • Temperatur
  Ynde er glad i varme og blir aller finest om den får bo ute på sommerstid. Sett den ut når temperaturen er stabilt over 10 grader gjennom døgnet, og ta den med inn igjen for vinteren når det blir kaldere enn som så. Hvis temperaturen kryper under 10 grader, vil selv de mest hardføre yndene ta skade. Som regel mister planten blomstene og knoppene først, siden bladene tåler litt mer.
 • Vann
  Vann grundig og jevnlig. Planten tåler ikke å tørke helt ut, men skal heller ikke druknes. Det aller beste er å vanne med regnvann, siden ynden helst ikke vil ha kalk i vannet. 
 • Gjødsel
  Gi litt blomstergjødsel hver uke gjennom sommersesongen. På vinteren trenger den ikke gjødsel.
 • Jord
  U-jord er et godt valg dersom du bruker planten som en ettårig sommerblomst, da får den akkurat passe med næring gjennom sesongen. Har du planer om å overvintre planten inne, anbefaler vi premiumjord.

Overvintre ynde (Mandevilla)

Når sommeren er på hell og nattetemperaturen er i ferd med å bikke under 10 grader, er det på tide å flytte planten inn for vinteren. Den ideelle plasseringen er et solrikt vindu i et ellers kjølig rom – et godt stykke under vanlig stuetemperatur. Noen er heldige og har en innglasset balkong eller et svalt rom i huset som egner seg. Har du ikke denne muligheten, kan du prøve å gi planten ekstra lys ved hjelp av en plantelampe.

Gjennom vinteren trenger ynden mindre vann enn på sommerstid, og du kan droppe gjødslingen. Dusj gjerne bladene med vann innimellom for å tilføre fuktighet.

Tips! Ikke mist motet om planten ser litt stusselig ut gjennom de mørkeste månedene, bare la den hvile og se den våkne til liv igjen når sola titter fram på våren. Tro oss, det er verdt ventetiden!

Ompotting

Når våren kommer, kan du plante ynden om i ny jord. Løft planten forsiktig ut av potten. Om du nesten ser mer røtter enn jord, velger du en potte som er én til to størrelser større enn før. Ved å plante om på denne måten, får ynden god plass til å vokse gjennom hele vekstsesongen.

Beskjære ynde (Mandevilla)

Ynde vokser raskt, derfor har den godt av en stuss i løpet av året. Planten tåler kraftig beskjæring, og du kan gjøre det enten på høsten eller våren. Våren er imidlertid å foretrekke, siden du da kan klippe av ranker som har tørket inn gjennom vinteren i samme slengen – og kanskje ta noen stiklinger. Pass på å beskjære rett over et bladpar. Etter beskjæringen vil planten belønne deg med kraftig vekst og rikelig med blomster.

Ta stiklinger av ynde 

Det som klippes av når du beskjærer plantene kan brukes som stiklinger og bli til nye planter. Kutt av noen topper eller sideskudd slik at du står igjen med stiklinger på litt under 10 cm. Fjern alle bladene bortsett fra de to øverste. Du kan sette stiklingene i vann i noen uker for å se røttene vokse, eller du kan plante dem rett ned i jord. Hold jorden fuktig og ha gjerne plast over i starten – husk hull i plasten, slik at overflødig fuktighet kan fordampe.

Se vårt utvalg av ynde


TIPS FRA EKSPERTENE

 • Jennie – gartner og kundeservicemedarbeider hos Plantasjen, med lidenskap for hagedesign og frukttrær. Epletrær er hennes favoritt!
 • Nadja – hortonom, landskapsplanlegger og kundeservicemedarbeider hos Plantasjen, med ekstra interesse for potteplanter, spesielt klatreplanter som philodendron og monstera.

Spør våre gartnere

Lurer du på noe om plantene du har hjemme, om dyrking eller hage? Våre gartnere og planteeksperter svarer deg gjerne. Still oss et spørsmål i vårt forum Spør Plantasjen.

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen