Amaryllis – fakta og råd om stell

Amaryllis er en av våre mest vanlige og populære juleblomster, både i potte og som avskåren. Den er både vakker, lettstelt og holdbar.

Amaryllis – fakta og råd om stell

Vitenskapelig navn (Latin): Hippeastrum
Familie: Amaryllisplanter (Amaryllidaceae)

Hurtigguide for amaryllis

 • Plassering
  Storblomstrede sorter kan trenge støtte når klokkene slår ut. Smart amaryllisstøtte finnes i våre butikker. Av samme grunn er det lurt å plante amaryllisen i en stabil planteskål slik at den ikke velter. Blomsterstenglene vrir seg mot lyset, snu derfor på skålen med jevne mellomrom slik at den vokser rett. Når amaryllisen har begynt å blomstre trives den best i kjølige omgivelser, enten i et vindu eller et stykke inn i rommet. Amaryllisen tåler mye lys, men den bør ikke stå i direkte sollys.
 • Vanning
  Amaryllisen trives best med sparsommelig vanning. La jorden tørke opp mellom hver vanning. En god regel er at den vil ha omtrent et snapsglass med vann hver uke, men ikke mer.
 • Støtte
  Storblomstrede sorter kan trenge støtte når klokkene slår ut. Smart amaryllisstøtte finnes i våre butikker. Av samme grunn er det lurt å plante amaryllisen i en stabil planteskål slik at den ikke velter. Blomsterstenglene vrir seg mot lyset, snu derfor på skålen med jevne mellomrom slik at den vokser rett.


Det finnes et godt utvalg av amaryllis i butikkene ved juletider, men det er selvfølgelig mulig å dyrke selv dersom man ønsker det. Du har kanskje tatt vare på fjorårets løker for å dyrke dem på nytt eller du har kjøpt ferdige løker som er forkultivert for å blomstre til jul? En god grunnregel å kjenne til når det gjelder amaryllis er: «jo større løk, desto flere blomster».

Se våre amaryllis

Slik får du amaryllisen til å blomstre når du vil

Mange lurer på hvordan de kan få amaryllisen til å blomstre akkurat i tide til jul. Det er ikke alltid like lett, men du kan påvirker blomstringen med riktig mengde lys og varme. 

Les også
Få amaryllisen til blomstre når du vil

Plante amaryllisløk

Hvis du har en løk som er forherdet i handelen for å blomstre frem mot jul, bør du plante løken i november. Du kan gjerne sette røttene i vann et døgn før plantingen, slik at de får tilstrekkelig med vann og våkner til liv. Unngå å vanne selve løken, det er bare røttene som skal ha vann.

Se vårt utvalg av amaryllisløk

 • Finn frem en stabil potte, gjerne en som er litt tung, og fyll opp med lecakuler i bunnen og deretter vanlig blomsterjord.
 • Sett ned løken med to tredeler under jorden og resten over. Det må være minst 3–4 cm plass mellom løken og kanten på potten.
 • Vann jorden godt, og sett potten i et vindu, gjerne over et påslått varmeelement. Dekk til planten for å skape mørke. Hvis det er vanskelig, kan du sette amaryllisen på et mørkt sted med varme.
 • Hvis den ikke begynner å vokse, skyldes det vanligvis at den står for kaldt. Den har nemlig behov for mørke og varme omgivelser for at røttene skal utvikle seg.

Viktig med riktig vanning

Når du har vannet godt etter å ha satt amaryllisen bør du vente med å vanne mer til selve blomsterstilken har kommet opp. Dette skjer vanligvis i løpet av en ukes tid. Så kan du begynne å vanne igjen, men sparsomt. Du kan vanne rett på et fat som du plasserer under potten, slik at planten kan suge til seg vann nedenfra.

Kontroller at blomstene ikke antar en blågrønn farge, og at blomstene ikke begynner å visne. Hvis dette skjer, vanner du sannsynligvis for lite.

 

Fire måter å variere din amaryllis på

Takket være sin kraftige og hule stilk er amaryllis enkel å leke med og gir godt med variasjonsmuligheter.

 • Heng amaryllis opp ned
  Heng den i ditt fineste silkebånd eller i et rustikt snøre. Heng den på veggen, i vinduet eller foran et speil. Ta vare på den ved å vanne den forsiktig i den hule stilken.
 • La den stå i en gruppe
  Amaryllis fungerer aldeles utmerket i en gruppe med andre juleblomster, som svibel og juleroser – eller andre favoritter.
 • Ensom er sterk
  Skap et stillbilde med en ensom amaryllisblomst på et fat omkranset av dine fineste juledekorasjoner.
 • Avskårne amaryllis
  Lag en vakker bukett med amaryllis! Sett dem i en vase i stedet for i en potte og umiddelbart har du en litt mer moderne stil på julen hjemme.

Amaryllis

Slik bevarer og overvintrer du amaryllis til neste år

For deg som er entusiast kan det være morsomt å spare amaryllisløk fra år til år. Begynn med å skjære av stilken på amaryllisen så snart blomstringen er over, og øk vanningen samtidig. I begynnelsen kan du vanne annenhver uke, fra midten av april kan dette økes til hver uke.

Mot sommeren kan du med fordel sette ut amaryllisen i hagen på et sted med halvskygge, gjerne under en glissen busk eller lignende. Fortsett å vanne og gjødsle amaryllisen i løpet av sommeren. Ta den inn igjen når frosten kommer, reduser vanningen og slutt med gjødsling.

Frem mot oktober–november kan du også slutte å vanne amaryllisen helt, slik at bladene visner ned. Sett deretter amaryllisen på et mørkt og kjølig sted, for eksempel i kjelleren. La den få hvile frem til tidlig på våren, så kan du ta frem amaryllisen igjen og starte dens neste syklus. På denne måten kan det hende du ikke får amaryllisen til å blomstre til jul, men du vil ha en blomst som kan overleve i flere år og pryde hagen din.

En løkblomst og plante med mange navn

I tillegg til at amaryllisen kalles for ridderstjerne har den også eksistert under andre navn som kjærlighetsblomst, Dancing Queen og Aphrodite gjennom historien. At planten har blitt kalt for ridderstjerne kommer trolig av at den svenske botanikeren Carl von Linné mente å se en likhet mellom blomsterstilken med sine to høyblader og et hestehode.

I dag er denne bereiste løkplanten, opprinnelig fra Sør-Amerika, en tradisjon i mange hjem i julen, enten i vakre dekorasjoner og oppsatser i potter eller hengende opp-ned som en snittblomst.

Fakta om amaryllis

Amaryllisfamilien består av rundt 1 100 arter, spredt på cirka 75 ulike slekter. Den røde juleamaryllisen tilhører samme familie som blant annet påskeliljen og snøklokken.

 • Amaryllis er en løkplante med 1-3 blomsterstilker per løk, alt etter hvor mye næring den har lagret.
 • Blomsterstilken kan bli fra 30-60 cm høy og består av 3-6 store klokker.
 • Det finnes både småblomstrete, såkalte miniatyramaryllis og storblomstrede amaryllis.
 • Utvalget av farger er stort og man kan velge mellom hvit amaryllis, røde amaryllis, og rosa, oransje og røde nyanser.
 • Det finnes også sorter med tofargede blomster. Noen sorter har enkle klokker og andre har fylte.
 • Bladene er avlange og kan bli opptil 50 cm lange, oftest kommer disse etter blomstring.

Se våre amaryllis

Flere tips og råd

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen