Julestjerne

Vi er vant til å se julestjernen i en potte på kjøkkenbordet eller i vinduskarmen hjemme i løpet av julen, men denne vortemelkplanten kan, i vill tilstand, faktisk bli til en flere meter høy busk. Det er på grunn av alle årene med foredling man har fått frem den lavere arten i potte som hører til i juletradisjonene våre.

Latinsk: Euphorbia pulcherrima
Familie: Vortemelkfamilien (Euphorbiaceae)

Kjøp julestjerner - se alle juleblomster >>

Dyrk julestjerner hjemme

Denne planten kan, som tidligere nevnt, blir flere meter høy når den vokser vilt. Hvis du skal dyrke julestjerne hjemme, må du derimot nøye deg med at den kan bli alt fra 25 til 100 cm. Og det er forholdsvis mye arbeid som krever omsorg, stell, kunnskap og tålmodighet.

Norge, med klimaet vi har, er ikke et ultimat sted for å dyrke denne kuldesensitive planten. For de som likevel ønsker å prøve, handler det om at hvert moment under dyrkingen må skje i rett rekkefølge og til rett tid. Det er en plante som krever næring, lys og godt med plass – i tillegg til hensynsfullhet og grønne fingre.

Teknikken som brukes er den samme som de store kultivatorene benytter. For å ha en mulighet til å lykkes må du også ha tilgang til et drivhus eller et sted som kan oppfylle plantens krav til temperaturkontroll, luftsirkulasjon og luftfuktighet. Du må også være i stand til å kunne kontrollere lystilførselen på detaljnivå.

Slik gjør du

 1. Julestjernen forplantes ved at man tar stiklinger fra morplanter, så dette må du begynne med. Ved transport av disse stiklingene er det av stor viktighet at de er godt innpakket og isolert hele veien fra butikken eller kultivatoren og hjem. Vel hjemme kan du åpne innpakningen sakte. Start øverst, slik at planten kan venne seg til temperaturskiftningen i passende tempo. Plasser deretter stiklingene i jiffy-potter for å gi dem mulighet til å slå rot.
 2. Etter omtrent fire uker bør stiklingene ha utviklet røtter. Det er da tid for å plassere dem om i større potter.
 3. Det er nå det begynner å bli krevende å lykkes med å drive frem julestjernen. De første tre ukene må du for å lykkes gi plantene høy luftfuktighet og en temperatur på 24° C.
 4. Deretter kan temperaturen reduseres til ca. 19° C, i hvert fall om nettene.
 5. Denne grundige kontrollen av temperaturen har å gjøre med hvordan man vil styre plantens tilvekst. Lave temperaturer gir mindre tilvekst.
 6. Under hele vekstperioden må du sørge for at planten har god luftsirkulasjon. Dette gjør du ved å tynne ut plantenes bladverk regelmessig.
 7. Hvis du ønsker at julestjernen skal blomstre, så har den behov for 14 timer uavbrutt natt sammen med lyse dager, i en periode på minst 6–7 uker.
 8. Du kan se om julestjernen er ferdigvokst eller ikke på at de gule knoppene som sitter midt på selve stjernen begynner å blomstre.

Råd om stell av julestjernen

Julestjernen vil hverken ha det før tørt eller overvannes. Hvis den tørker ut for mye, vil bladene begynne å gulne og falle av. Men til forskjell fra om den overvannes, så kan den komme seg igjen etter en uttørking. Hvis den derimot har stått i for mye vann i for lang tid, så råtner røttene. Da vil det være langt vanskeligere for planten å komme seg igjen. Du må derfor sørge for at den alltid har det passe fuktig, og at den står lyst uten at den står i direkte sollys.

I løpet av tiden den blomstrer trenger den ikke ekstra tilskudd av næring. Når blomstringen er over, kan du med fordel tilføye litt flytende næring i forbindelse med at du vanner, noe du fortrinnsvis kan gjøre omtrent én gang i måneden.

De fleste kaster julestjernene sine når sesongen er over og planten har blomstret ferdig. Dette er helt forståelig med tanke på at det er meget vanskelig å få julestjernen til å blomstre igjen, spesielt hvis man er nybegynner. Siden planten er en staude, er det imidlertid teoretisk mulig å få blomsten til å utvikle de fargerike og vakre bladene på nytt. Men det krever tid, tålmodighet og vilje til å lære hvordan det gjøres.

Julestjerneblomst

Julestjerne – planten som tross navnet ikke tåler kulde utendørs

At planten er døpt til julestjerne får unektelig tankene til å vandre hen til de vakre blodrøde bladene i kombinasjon med et snødekt landskap, duften av pepperkaker hjemme og følelsen av den første kulden som kommer i desember. Faktum er imidlertid at julestjernen ikke er spesielt glad i norske vintre, og i sin naturlige form trives den aller best i tropiske hager. Med sin meksikanske opprinnelse er alt under 15 °C for kaldt for denne gudinnen. Hvis den utsettes for temperaturer under dette, vil den begynne å miste bladene sine og sakte men sikkert dø, hvis temperaturen ikke endres snart.

Julestjernens vitenskapelige navn,  pulcherrima, kan mer eller mindre oversettes til «svært vakker» eller til og med «vakrest» – og vi er sikkert enige i at dette er svært passende for denne praktfulle og guddommelige vakre planten. Men julestjernen har ikke bare et guddommelig utseende, det finnes også spor av guddommelighet i dens myteomspunne historie. Hos aztekerne blir det sagt at julestjernen nemlig fikk den vakre, røde fargen fra en gudinne med et knust hjerte, der blodet dryppet ned og farget bladene.

Mer om planten

 • Kalles av og til feilaktig for julerose.
 • Blomstene er små og gule og sitter innenfor bladene.
 • Finnes også i andre varianter i fargenyansene hvitt, rosa, aprikos og marmor.
 • De hvite julestjernene kalles også for adventstjerner i visse deler av landet.
 • Kan gjøre deg syk og gi deg symptomer som kvalme og oppkast hvis du spiser store mengder av den, men den er ikke dødelig.
 • Det er vanskelig å få blomsten til å blomstre på nytt. De fleste kjøper derfor julestjerner til julen for senere å kaste den.

La deg inspirere til jul og dekorer for advent

Juleplanter >>

Skap magi og julestemning med utallige tips og idéer her >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc