Bambus – planting og stell

Bambus er en gresstype som har en rekke ulike bruksområder. Den brukes både som byggemateriale og som mat, og er den viktigste føden for pandaen, symbolet for WWF.

Bambus – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Bambusa m.fl.
Familie: Gress (Poaceae)

Hurtigguide for bambus

 • Voksested
  Trives best på et skjermet sted i hagen, og passer bra ved siden av vann, stein og japanske planter som lønn og eviggrønn asalea.

 • Jord
  Forbedre jorda med kugjødsel rundt buskene hver vår og suppler med universalgjødsel.
   
 • Vann
  Vannes i tørre perioder.

Planting

 • Bruk blomsterjord blandet med den opprinnelige jorda ved planting.
 • Plant bambusen i samme høyde som den stod i potten-
 • Vann den rikelig etter planting og deretter regelmessig den første sesongen.
 • Beskytt bambusen med strie på senvinteren hvis den står i sterk sol.

Planting i potte

 • Bruk Plantasjen blomsterjord ved planting i potte.
 • Legg et 10 cm tykt lag med lecakuler i bunnen av potten.
 • Vannes regelmessig i løpet av sommeren.
 • La bambusen overvintre frostfritt eller nedgravd i bakken.

 

Bambus har vært brukt innen matlaging og byggekunst, som våpen og til tekstiler, og mye mer i tusenvis av år, spesielt i Asia. I vill tilstand finnes bambus fortsatt i Nord- og Sør-Amerika, Asia, Afrika og Australia. Men selv om bambus ikke finnes i vill tilstand i Norge, betyr ikke det at den ikke kan dyrkes her.

Å dyrke bambus hjemme er egentlig ikke så vanskelig, selv om det som sagt stilles visse krav til klimaet. Det viktigste å tenke på er at jordsmonnet passer til bambusen – den vil hovedsakelig ha jord som er veldrenert og rik på næringsstoffer. Om du vil lykkes med bambusdyrkingen i hagen din, er dette blant det første du bør sjekke.

Jordvalg

Det er en veldrenert jord som gjelder for at bambus skal ha det så bra som mulig. Sørg for at jorden ikke er kompakt leireaktig – her vil bambus aldri overleve. Nærings- og muldrik jord er å foretrekke. Torv eller bark kan føres til jorden ved behov før du planter bambusen din er en smart og enkel måte å sørge for de rette forholdene. Det kan også være fordelaktig å la visne blader ligge igjen rundt planten, da disse brytes ned og bidrar til bedre muld og mer næring.

Plassering av bambus utendørs

Når det kommer til plassering i hagen, er bambus generelt ikke spesielt glad i vind, samtidig som de mer høytvoksende artene vil ha sol, mens de lavere artene gjerne kan plasseres mer i skyggen. Men bambus klarer seg generelt bra og er lettstelt, så du kan ofte eksperimentere litt.

bambus

Sorter vi dyrker i Norge

Flere sorter bambus klarer seg utmerket i Norge, spesielt i landets sørlige del. Bambus er nemlig en svært anvendelig plante, og flere arter plantes for at de ses på som attraktive og vakre, samtidig som de gir hagemiljøet et herlig lydbilde når bladene rasler i vinden. Siden det finnes så mange ulike sorter bambus, kan de fleste finne noe som passer dem.

Enten man er ute etter en enslig plante eller kan tenke seg en hekk, fungerer det aldeles utmerket å velge bambus. Bambus i Norge brukes hovedsakelig som en prydbusk, da den ikke har en historie som viltvoksende her, men til og med i Norge brukes bambus også for eksempel til fiskestenger og enklere møbler.

I Norge dyrker vi vanligvis ikke de høyere variantene, men har sorter som holder seg på rundt 2–5 meter, slik som bergbambus. De fleste av dem vokser likevel veldig kjapt, noe som gjør at det går fort å dyrke en fin busk eller lekker hekk når du planter bambus – en plante som dessuten beholder sine lysegrønne blader gjennom hele året og er et herlig syn om vinteren.

Med andre ord er det ikke spesielt mye som kreves for at du skal kunne lykkes med å dyrke bambus. Det er på mange måter en takknemlig plante å dyrke, og så lenge forutsetningene er gode fra begynnelsen av, vil bambusen vokse seg godt til, kanskje litt for godt i noen tilfeller. Men det er også sjarmen med bambus, og en av de største grunnene til at vi velger å plante den i hagen vår, eller dyrke den i potte på balkong eller uteplass.

Dyrk bambus i potte på balkongen eller i hagen

Pottedyrking går nemlig like greit å gjøre med bambus, og noen ganger kan det til og med anbefales. Det gir deg friheten til å plassere bambusen nesten hvor som helst, så lenge solen ikke er altfor sterk eller vinden for hard. Det gjør at du kan høre den herlige raslingen av bambus hvor du enn vil, og til og med nyte den på balkong og uteplass såvel som i hagen. Kombinere, fornye og forandre med potter i ulike størrelser, farger og former. 

Omplanting og stell av bambus

Når du kjøper bambusen din kan du gjerne plante den i en større potte, slik at røtterne kan vokse seg til. Sørg også for at jorden er veldrenert, gjerne med lecakuler nederst på bunnen for å hjelpe til med det. Sørg for å vanne planten når den er tørr. Beskjæring gjøres når du føler at det trengs. Bambus overvintrer best enten nedgravd i jorden eller på et lyst og frostfritt sted.

Korte fakta om bambus

Bambus er et av de mest allsidige materialene mennesket har brukt gjennom historien. På grunn av sin styrke og fleksibilitet, har planten blant annet vært populær å bruke i bygging av hus, broer og byggstillaser. Bambus kan også brukes i matlaging og i tekstilproduksjon.

 • Bambus er ekstremt hurtigvoksende, og noen viltvoksende arter i Asia kan vokse drøye 90 centimeter på ett døgn.
 • Det kan gå svært lang tid mellom hver gang bambusen blomstrer – over 100 år for visse arter
 • Kjempebambus er det største medlemmet av gressfamilien
 • Har vært brukt til, og brukes fortsatt til redskaper, byggmateriale og i matlaging
 • Nye bruksområder for bambus er blant annet klær og tøy
 • En av de absolutt mest anvendelige plantene for oss mennesker, med mange og varierte bruksområder
 • Bambusskudd kan spises, men de helt unge skuddene til de fleste bambussortene inneholder blåsyre. Det er kun visse sorter som kan spises av mennesker – for eksempel grønnsaksbambus
 • Visse arter kan bli over 40 meter høye

Flere tips og råd

Du er her:


Vanningsboble

250 ml, Transparent

5490
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen