Blomsterbed - slik lykkes du

Blomsterbed - slik lykkes du

Et vakker blomsterbed har du gleden av år etter år fra tidlig vår til sen høst. Alt som kreves er litt planlegging, planter som trives sammen og et ønske om å skape noe fint i hagen. Tenk blomster, gress og blad i ulike farger og høyder. 

1. Planlegging og plassering
Start med bedets plassering. Er det et solrikt sted vendt mot sør? Skygge eller halvskygge? Tørt eller fuktig? Velg planter som passer forholdene. Ta også hensyn til plantenes blomstringstid for å få et bed som blomstrer fra tidlig vår til sen høst. 

2. Grav og rydd
Vend jorden og ta bort alt ugress.

3. Jordforbedring
Du bør tilføre ny jord og kugjødsel hvert år eller når du planter nye planter for å forbedre jorden som allerede er i hagen. Bland i plantejord og kugjødsel.

Ta vår jordskole her >>

4. Velg planter og skap din egen oase
Uansett underlag i bedet finner du planter som vil skape det uttrykket du ønsker. Det kan være alt fra stauder, steppesalvie og praktakeleie til hageroser og store planter. Stauder er et samlebegrep for planter som kommer tilbake år etter år. Det finnes mange ulike sorter å velge mellom, og med litt planlegging kan du skape et bed som blomstrer fra tidlig vår til sen høst.

Stauder - slik lykkes du >> 

Du finner informasjon om blant annet blomstringstid og planteavstand på våre stauder. Med denne informasjonen kan du planlegge slik at du får et blomstrende bed hele sommeren. Du kan også regne ut hvor mange planter du trenger per kvadratmeter.

5. Plant i grupper og få et flott resultat
Plasser ut plantene i grupper, gjerne 3-5 av samme sort. Grupper farger og sorter sammen, så får bedet et harmonisk inntrykk. Plasser høyere stauder bakerst i bedet, f. eks inn mot husveggen, slik at de ikke dekker for lavere stauder. 

Les mer om hvordan du lykkes med uteplanter her >>  

6. Planting - arbeid med hendene
Når jorden er gravd opp og forbedret, graver du hvert hull stort nok til at røttene til planten får akkurat plass. Ta ut planten fra potten ved å vende potten opp ned og trykk på bunnen. Hold i planten slik at den ikke ramler ut. Bruk hendene til å trykke til jorden rundt planten.

7. Vann og gjødsle
Tidlig på våren er det ofte tørt, så husk på at plantene trenger mye vann i denne perioden. Tidspunkt på døgnet for vanning er også viktig å tenke på. Den beste tiden på døgnet er enten sent på kvelden eller tidlig på morgenen. Vannet fordamper mindre i disse tidsrommene enn midt på dagen da det ofte er varmt. Vann rett etter plantingen og deretter ved behov. 3-4 uker etter planting er det tid for å gjødsle.

Les mer om våre vanningsprodukter her >> 

8. Innramming og luking
Et tips er å ramme inn bedet med kantbånd eller f. eks. lavendel. Du vil da få en tydelig grense mellom bedet og gressplenen. Det blir også enklere å luke for ugress og holde bedet fint. For å få mer og lengre blomstring, er det viktig at du fjerner visne blomster.

Her finner du våre uteplanter >>